Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 11. 2012,
12.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

izobraževanje

Petek, 23. 11. 2012, 12.48

8 let

MIZKŠ za spremembo standardov in normativov v vrtcih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ministrstvo za izobraževanje je pripravilo spremembe zakonodaje na področju vrtcev in osnovnih šol.

V vrtcih bi spremenili standarde in normative, s katerimi bi med drugim povečali delovno obveznost vzgojiteljev in njihovih pomočnikov ter povečali število otrok v oddelkih. Na področju osnovnega šolstva je predvideno oblikovanje šolskih okolišev.

Z ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport (MIZKŠ) so danes sporočili, da so ministrstvu za pravosodje in javno upravo že posredovali predlog besedila, ki se umesti v zakon o uravnoteženju javnih financ za občine. Besedilo vsebuje predlog spremembe nekaterih določil zakona o vrtcih in zakona o osnovnih šolah.

Ministrstvo želi ponovno vzpostaviti dialog s socialnimi partnerji Kot pojasnjujejo, je državna sekretarka Mojca Škrinjar glavnemu tajniku Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Branimirju Štruklju že poslala pismo s pojasnilom, da so bila pogajanja v okviru socialnega sporazuma prekinjena in da so bili večkratni poskusi za nadaljevanje pogovorov neuspešni.

Sporazum pa določa, da bodo standardi in normativi za področje vzgoje in izobraževanja, ki ne bodo usklajeni v okviru socialnega sporazuma, predmet nadaljnjega usklajevanja s socialnimi partnerji. Zato državna sekretarka sindikatu sporoča, da ministrstvo v teku sprejemanja zakona želi "vzpostaviti dialog in s tem nadaljevati prizadevanja za dogovor s socialnimi partnerji". S sindikati se sicer želijo pogovarjati tudi o spremembah, ki jih bo določil državni proračun za prihodnji dve leti.

Slovenski vrtci med dražjimi v Evropi Pri spremembah je ministrstvo izhajalo iz ugotovitev, da so otroški vrtci v Sloveniji glede na BDP na prebivalca med najdražjimi v Evropski uniji in v državah OECD. To bremeni tako občine kot tudi družine, zato predlagajo nekatere spremembe standardov in normativov, ki bodo po njihovi oceni "zagotovili ohranitev visoke kakovosti otroških vrtcev".

Tako naj bi se delovna obveznost vzgojiteljev povečala za prvo starostno obdobje s sedanjih 30 na 32,5 ure tedensko, za drugo starostno obdobje pa s 30 na 35 ur tedensko. Pomočniku vzgojitelja pa se delovna obveznost poveča s 35 na 36 ur na teden.

Začasno povečanje otrok v oddelkih Občinam se do 1. septembra 2016 začasno omogoči, da povečajo število otrok v oddelkih za dva, tako da bi bilo v oddelku za prvo starostno obdobje največ 14 otrok, v oddelku za drugo starostno obdobje pa največ 24 otrok. Ministrstvo v obrazložitvi opozarja, da je povprečna dnevna prisotnost otrok v vrtcih 76,8-odstotna za prvo starostno obdobje in 83,1-odstotna za drugo starostno obdobje.

Na področju osnovnega šolstva pa ukrepi zadevajo predvsem oblikovanje šolskih okolišev. V naseljih z dvema ali več javnimi osnovnimi šolami bi se tako oblikoval skupni šolski okoliš. Občine bi lahko status šole spremenile tudi v podružnico, če bi imela šola manj kot devet oddelkov, razen če je to edina šola na območju lokalne skupnosti. Določila prav tako omogočajo dvema ali več občinam, da skupaj ustanovijo eno šolo.

Besedilo obenem na novo ureja prevoz šoloobveznih otrok. Tako določa, da je prevoz otrok prvih treh razredov v najmanj štiri kilometre oddaljeno šolo oz. prevoz otrok nadaljnjih razredov v najmanj pet kilometrov oddaljeno šolo brezplačen.

Ne spreglejte