Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 5. 2015,
13.04

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

DeSUS Zavarovalnica Triglav

Ponedeljek, 18. 5. 2015, 13.04

8 let, 1 mesec

Miro Cerar se čudi salti mortale Karla Erjavca (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V DeSUS vztrajajo, da Zavarovalnica Triglav v strategiji upravljanja državnega premoženja ne sme biti opredeljena le kot pomembna naložba, čeprav je stranka prejšnji teden na to pristala.

Vodja poslanske skupine Franc Jurša je namreč prejšnji teden po koalicijskem sestanku potrdil, da so v DeSUS pristali na kompromis. Sestanek koalicije je bil pred sejo vlade, ki je soglasno sprejela omenjeno strategijo tudi z glasovi ministrov iz vrst stranke upokojencev.

Karl Erjavec je pokvaril koalicijsko zabavo Po seji vlade pa je Karl Erjavec, predsednik druge največje koalicijske stranke, brez katere vlada v parlamentu nima večine, iz tujine sporočil, da mora Triglav ostati strateška naložba, v kateri mora država zadržati več kot 50-odstotni delež, in ne le pomembna naložba, v kateri bi imela država kontrolni delež, torej najmanj 25 odstotkov plus eno delnico.

Triglav je sicer v skladu s predlogom strategije, ki jo mora potrditi še parlament, začasno strateška naložba, in sicer do vrnitve glasovalnih pravic, ki jih je državi odvzela Agencija za trg vrednostnih papirjev.

Dušan Mramor bo spet prepričeval Erjavca Jurša je po današnjem sestanku poslanske skupine dejal, da se bodo kljub stališču, da mora Triglav ostati strateški, s finančnim ministrom Dušanom Mramorjem o tem vprašanju še pogovarjali, predvidoma v sredo, ko se bo iz tujine vrnil tudi Erjavec. "Želimo, da je na tem usklajevanju tudi predsednik DeSUS, ki pa je jasno in glasno izrazil svoje stališče do vprašanja lastništva."

Le kako so sprejeli napačen kompromis? Sledilo je novinarsko vprašanje, kako se je lahko zgodilo, da so v DeSUS kljub pooblastilu Erjavca o pogajalskih izhodiščih pristali na "napačen kompromis". "Razgovori so potekali najprej v komisiji, kjer so se pogovarjali in izoblikovali predlog. Potem se je zadeva prenesla na koalicijsko usklajevanje, kjer je bil predstavnik naše stranke pač seznanjen z novim stališčem. Verjetno se takrat ni odzval tako, kot je bilo stališče poslanske skupine, in je pač prišlo do tega neusklajenega predloga. Mislim, da bomo to v prihodnjih dneh razrešili."

To pojasnilo Jurše je nenavadno v luči dejstva, da je tudi sam sodeloval v koalicijskih usklajevanjih in da je, kot rečeno, po koncu usklajevanj dejal, da so pristali na kompromis. Res je sicer, da je Jurša prejšnji teden dejal, da niso v celoti zadovoljni z opredelitvijo Triglava kot posebne naložbe. A dejal je tudi to: "Pri pogajanjih je treba priti do določenega kompromisa, zato smo na koncu sprejeli sklep, da strategijo in klasifikacijo v takšni obliki sprejmemo."

Zakaj DeSUS tišči Triglav? Vprašanje državnega lastništva v naši največji zavarovalnici je za stranko upokojencev pomembno, ker ima v njej pokojninski zavod (ZPIZ) 34,47-odstotni delež, Slovenski državni holding (SDH) pa 28,09-odstotnega. Predvideno je, da bi se delež ZPIZ prenesel v upravljanje prihodnjemu demografskemu skladu, iz katerega se bodo "napajale" prihodnje pokojnine.

V skladu s strategijo bi lahko SDH svoj delež po izpolnitvi nekaterih pogojev prodal, tako pa bi država izgubila večinski delež v Zavarovalnici Triglav. Po drugi strani strategija predvideva razpršeno lastništvo v zavarovalnici, kar pomeni, da nobeden od posameznih lastnikov ne bi smel imeti lastniškega deleža, ki bi bil večji od skupnega deleža države.

Bog ne daj, da bi spet kupili Hrvati "Zavarovalnica Triglav je dobro podjetje, dobro posluje. Ne bi želeli, da se nam zadeve ponavljajo, da zavarovalnica slej ko prej preide v roke tujcem, še posebej pa seveda razmišljamo o tem, da bi ga lahko v prihodnosti lahko prevzela tudi zavarovalnica, ki ima svoj sedež v Zagrebu," je še dejal Jurša.

Dejan Židan ne bo kril hrbta Karlu Erjavcu Predsednik SD Dejan Židan je dejal, da strategijo razumejo kot koalicijsko usklajeno. Uskladitev pomeni, da vseh želja in argumentov koalicijskih partnerjev ni bilo mogoče upoštevati, pravi kmetijski minister.

"Vprašanja Zavarovalnice Triglav ne mislimo odpirati. Nam je bilo pomembno, da so koalicijski partnerji razumeli, da je treba pri nekaterih pomembnih podjetjih upoštevati razpršeno lastništvo." Poudaril je še, da so koalicijski partnerji upoštevali predlog SD, da je Perutnina Ptuj uvrščena med pomembne naložbe in da država ne bo prodala svojega deleža v Pomurskih mlekarnah.

Ne spreglejte