Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 2. 2014,
15.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

šola uspešnost lestvica SVIZ

Sreda, 12. 2. 2014, 15.41

8 let

Ministrstvo: Za lestvico šol najbolje, da utone v pozabo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Lestvica osnovnih in srednjih šol, ki jo je pripravila Alma Mater Europaea služi izključno samopromociji avtorjev, menijo na ministrstvu za izobraževanje. SVIZ pa se že pripravlja na tožbo.

Zasebna fakulteta Alma Mater Europaea je na podlagi rezultatov nacionalnih preverjanj znanja in mature pripravila lestvico najuspešnejših šol.

Na ministrstvu za izobraževanje so ocenili, da lestvica službi zgolj samopromociji fakultete. Dodajajo še, da lestvica kaže le, kakšna je bila v nekem trenutku raven znanja enega dela osnovnošolske in srednješolske generacije na točno določenem preizkusu znanja.

"Poleg tega nikakor ne more veljati za leto 2014, saj v letu 2014 še nista bila izvedena niti nacionalno preverjanje znanja niti matura," so poudarili ter dodali, da je najbolje, da utone v pozabo.

Pomanjkljiva metodologija Metodologija fakultete ima več pomanjkljivosti, menijo na ministrstvu. Kot navajajo manjka najpomembnejši podatek - čemu naj bi tovrstna razvrstitev služila," so zapisali in dodali še, da zakon o maturi pravi, da se podatki iz letne analize o kakovosti mature ne smejo uporabiti za razvrščanje šol.

V strokovnost metodologije dvomijo tudi v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture. Obenem menijo, da je lestvica v nasprotju z zakonoma o osnovni šoli in maturi. Zato že preverjajo možnosti tožbe proti fakulteti, ki po njihovo "zavaja s podatki in krši zakone".

Zapisali so še, da je resorno ministrstvo v preteklosti večkrat opozorilo na problematiko uporabe oziroma zlorabe dosežkov učencev na preverjanju znanja. Kot navajajo, na učence pri tem vplivajo številni družbeno-ekonomski dejavniki, zato je po navedbah sindikata enačenje rezultatov s kakovostjo posameznih šol in s kakovostjo dela učiteljev "neupravičen in nedopusten poseg v njihovo integriteto".

Ne spreglejte