Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
28. 6. 2024,
15.09

Osveženo pred

2 dneva, 7 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

odškodnina Slovenija poplave

Petek, 28. 6. 2024, 15.09

2 dneva, 7 ur

Ministrstvo podjetja poziva k hitrim dopolnitvam vlog za pomoč ob škodi po poplavah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Ljubno poplave tovornjak | Gospodarsko ministrstvo je za avgustovske poplave podjetjem do zdaj izplačalo skupno 68,18 milijona evrov. | Foto PGD Radmirje

Gospodarsko ministrstvo je za avgustovske poplave podjetjem do zdaj izplačalo skupno 68,18 milijona evrov.

Foto: PGD Radmirje

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je vključno z junijskimi izplačili v lanskoletnih poplavah prizadetim gospodarskim subjektom doslej namenilo 68,18 milijona evrov pomoči. Veliko vlog pa je še vedno nepopolnih, zato upravičence z nepopolnimi vlogami pozivajo k hitrim in natančnim dopolnitvam.

Povračilo škode je junija v drugem sklopu izplačil prejelo še 106 oškodovancev v skupni vrednosti 7,64 milijona evrov. Gospodarsko ministrstvo je tako za avgustovske poplave podjetjem do zdaj izplačalo skupno 68,18 milijona evrov, kar vključuje tako deset odstotkov predplačila kot povračilo razlike do celotne priznane pomoči, so danes sporočili z ministrstva.

Na ministrstvu so prejeli dokazila o škodi od 1.040 oškodovancev, od tega jih je 958 prejelo desetodstotno predplačilo v višini 35,42 milijona evrov že lani jeseni. "Gospodarsko ministrstvo zdaj izplačuje povračila oziroma razliko pomoči med izplačanim predplačilom in povračilom škode do 45 odstotkov za nezavarovano škodo in do 60 odstotkov za zavarovano škodo, in sicer na podlagi ustreznih dokazil. Celotna sredstva priznane pomoči je do zdaj prejelo 139 upravičencev," so pojasnili.

Vloge so v velikem delu nepopolne 

Vloge za povračilo in cenilna poročila so oškodovanci oddajali od februarja do maja. Ker so vloge v velikem delu nepopolne in jih morajo gospodarski subjekti dopolnjevati, poleg tega pa je potrebno tudi preverjanje podatkov o drugih oblikah prejetih povračil, vloge ministrstvo izplačuje postopno glede na njihovo popolnost. "Za vse obravnavane vloge, za katere bosta ugotovljeni popolnost in ustreznost njihovih dokazil, bodo po potrditvi sledile izdaje odločb in izplačila sredstev," so zapisali.

Vse oškodovance, ki so jih ali jih bodo pozvali k dopolnitvam vlog, pozivajo, naj jih dopolnijo v čim krajšem času in skladno z navodili. S tem bodo omogočili hitrejše izplačilo.

Boštjan Šefic
Novice Poplavna obnova: Kdaj se bodo prve družine lahko preselile, še vedno ni jasno
Robert Golob, DZ
Novice Premier Golob z župani o popoplavni sanaciji
Boštjan Šefic
Novice Šefic na srečanju s koroškimi župani
Ne spreglejte