Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 9. 2022,
8.27

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,30

55

Natisni članek

Danijel Bešič Loredan Splošna bolnišnica Celje

Petek, 23. 9. 2022, 8.27

1 leto, 7 mesecev

Zdravniška zbornica Bešič Loredanu: Tak pristop ruši zaupanje na vseh ravneh #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,30

55

Zaradi nenavadnih okoliščin in očitnih nedoslednosti, ki so se dogajale ob sprejemu in med zdravljenjem v celjski bolnišnici, bo ministrstvo za zdravje zaradi objektivne odgovornosti in suma kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti zoper vodstvo celjske bolnišnice podalo ovadbo organom pregona, so sporočili z ministrstva. Zdravniška zbornica Slovenije ovadbo ministrstva sicer ocenjuje za povsem preuranjeno. Po neuradnih informacijah oddaje Tarča na RTV Slovenija pa je medtem z mesta predsednika sveta celjske bolnišnice odstopil Andrej Klasinc.

Svet celjske bolnišnice sicer v torek ni sprejel odstopa vodstva SB Celje, čeprav je od devetih članov v svetu zavoda kar pet predstavnikov imenovala vlada Roberta Goloba. Je pa po neuradnih informacijah z mesta predsednika sveta SB Celje odstopil Andrej Klasinc, ki je bil prav tako imenovan v času te vlade. 

Vodstvo SB Celje
Novice Bešič Loredan na robu solz: v Celju živega pacienta razglasili za mrtvega #video

Kot so na ministrstvu za zdravje zapisali v sporočilu za javnost, so v povezavi z izrednim dogodkom nedavne zamenjave pacientov v Splošni bolnišnici Celje prejeli prve izsledke izrednega notranjega nadzora v Trubarjevem domu upokojencev Loka pri Zidanem Mostu.

Ugotovili so, da so reševalcema ZD Sevnica predali vso zdravstveno dokumentacijo vsakega izmed stanovalcev v ločenih mapah z vsemi identifikacijskimi podatki in zdravstveno izkaznico. V oči pa bode dejstvo, da sta bila ob odhodu v bolnišnico oba stanovalca oblečena v svoja oblačila, na katerih so bile identifikacijske oznake s priimkom in začetnico imena stanovalca.

Notranji nadzor pokazal nenavadne okoliščine

Nenavadna okoliščina, ki bi lahko bila morda pomembna, če ne celo ključna, za razjasnitev izrednega dogodka v SB Celje, pa je, da je bil preživeli pacient ob vrnitvi v dom upokojencev oblečen v svoje hlače, ki so bile označene z njegovim pravim imenom, medtem ko se je vsa spremljajoča dokumentacija nanašala na drugega pacienta, prav tako je na roki imel zapestnico z napačnimi podatki oziroma podatki drugega pacienta.

Zaradi nenavadnih okoliščin in očitnih nedoslednosti, ki so se dogajale ob sprejemu in med zdravljenjem v celjski bolnišnici, bo ministrstvo za zdravje zaradi objektivne odgovornosti in suma kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti zoper vodstvo celjske bolnišnice podalo ovadbo organom pregona, so sporočili z ministrstva. 

Ob izvedbi izrednega notranjega nadzora v Trubarjevem domu upokojencev Loka pri Zidanem Mostu postopek nadzora sicer ni pokazal na nobeno napako, nepravilnost ali pomanjkljivost, ki bi jo zagrešilo osebje Trubarjevega doma upokojencev Loka pri Zidanem Mostu ob predaji reševalnemu prevozu, pred predajo ali po njej, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Zdravniška zbornica Slovenije je v odzivu na ovadbo MZ zoper vodstvo SB Celje zapisalo:

"Zdravniška zbornica Slovenije v primeru tragičnega dogodka podpira celovit strokovni in upravni nadzor v obliki sistemskega nadzora, ki ga je odredilo ministrstvo za zdravje in v njem tudi sodeluje. Prav zato ocenjujemo javno objavo ministrstva, da je zoper vodstvo celjske bolnišnice podalo ovadbo zaradi povzročitve smrti iz malomarnosti, za povsem preuranjeno, saj nadzor, ki ga je začelo ministrstvo in bo preveril sume nepravilnosti v zvezi z organizacijo ali strokovnostjo delovnega procesa, sploh še ni stekel.

Zakon o zdravstveni dejavnosti predvideva, da pristojna komisija v postopku nadzora izvede vsa nadzorna dejanja, ki so potrebna za razjasnitev in ustrezno analizo vseh okoliščin konkretnega primera. O svojih ugotovitvah komisija poda zaključno poročilo in v njem predlaga ukrepe, ki so glede na izsledke nadzora primerni in potrebni, med katerimi je tudi naznanitev suma storitve kaznivega dejanja. V tem primeru takega poročila še ni, saj so v tem tednu tekli šele postopki imenovanja članov v komisijo.

Zbornica ob tem opozarja, da tak pristop uveljavlja in utrjuje kulturo obtoževanja ter iskanja krivcev še preden so razjasnjene vse okoliščine. To ruši zaupanje na vseh ravneh in odvrača od prevzemanja vodstvenih funkcij v javnih zavodih, kar bo še dodatno pospešilo razkroj javnega zdravstvenega sistema. Prav tako to ne prispeva k temu, da bi lahko tragičen primer najprej strokovno natančno analizirali in na podlagi ugotovitev vzpostavili sistemske izboljšave za povečanje varnosti pacientov.

Zbornica opozarja, da se je treba tako iz pietete do svojcev kot zaradi ohranitve kredibilnosti odločevalcev na ministrstvu vzdržati delnih komentarjev do razjasnitve vseh okoliščin. O ukrepih naj se odloča le na podlagi neizpodbitno ugotovljenih dejstev, saj v nasprotnem ministrstvo pod vprašaj postavlja tudi utemeljenost z zakonom predpisanega instituta nadzorov."
Celjska bolnišnica
Novice Svet celjske bolnišnice po zamenjavi identitet ni sprejel odstopa direktorjev #video
Celjska bolnišnica
Novice Ne gre za osamljen primer: razkrivamo zgodbo zamenjave identitete bolnikov
Ne spreglejte