Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 5. 2024,
12.59

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,19
Palestina Tanja Fajon

Natisni članek

Četrtek, 23. 5. 2024, 12.59

1 mesec, 3 tedne

Vlada brez sklepa o priznanju Palestine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,19
Tanja Fajon in Robert Golob | Vlada je postopke za priznanje Palestine sprožila 9. maja in kot skrajni rok, ko naj bi odločitev posredovala državnemu zboru, določila 13. junij.  | Foto STA

Vlada je postopke za priznanje Palestine sprožila 9. maja in kot skrajni rok, ko naj bi odločitev posredovala državnemu zboru, določila 13. junij.

Foto: STA

Vlada je na današnji seji interno razpravljala o priznanju Palestine, a o tem ni sprejela nobenih odločitev, je pojasnil podpredsednik vlade Matej Arčon. Zunanja ministrica Tanja Fajon je pred sejo povedala, da ne vidi razloga za odlašanje s priznanjem, potem ko so to v sredo napovedale Irska, Španija in Norveška.

Po Arčonovih besedah gredo vse aktivnosti v smeri priznanja, časovnica pa ostaja neopredeljena. "Utegne se zgoditi prihodnji teden ali čez dva tedna, skladno s strategijo, ki smo si jo zadali," je pojasnil.

Ob tem je ponovil stališča vlade, da želi, da se priznanju pridruži še več držav, in spomnil, da je slovenska vlada še pred Irsko, Španijo in Norveško začela postopke priznanja Palestine, a da ima, za razliko od omenjene trojice, o tem pri nas zadnjo besedo parlament.

Fajonova je novinarjem pred sejo povedala, da ne vidi razloga za odlašanje, saj da imajo na zunanjem ministrstvu pripravljen sklep, ki ga lahko dajo na dnevni red, kadarkoli se bo vlada odločila.

"Jaz si želim, da to opravimo čim prej in pošljemo predlog tudi v državni zbor," je poudarila ministrica. Že pred tem je v sredo zvečer v Odmevih RTV Slovenija nakazala, da priložnost za to vidi že na današnji seji, kar pa se ni zgodilo.

Vlada je postopke za priznanje Palestine sprožila 9. maja in kot skrajni rok, ko naj bi odločitev posredovala državnemu zboru, določila 13. junij.

Fajonova: Grožnje nas ne smejo prestrašiti

Grožnje Izraela Norveški, Irski in Španiji, ki so priznanje Palestine napovedale za prihodnji teden, po mnenju ministrice ne smejo prestrašiti Slovenije. Prizadevanja Slovenije, da bi pridobila večjo podporo držav za priznanje, ministrica vidi tudi kot obliko pritiska na izraelsko vlado.

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Vojko Volk pa je poudaril, da Slovenija prizadevanja, da poišče še eno skupino držav za priznanje, nadaljuje v dogovoru s trojico, ki bo Palestino priznala 28. maja, da bi dali priznanju še večjo težo.

"To je naša zaveza tem trem državam, pa tudi tistim drugim državam, s katerimi se še dogovarjamo, tako da je naša zaveza tudi povsem skladna dejstvu, da imamo posebno odgovornost kot članica Varnostnega sveta in delujemo tudi skozi Varnostni svet," je dejal pred sejo vlade.

Vlada je postopke za priznanje Palestine sprožila 9. maja in kot skrajni rok, ko naj bi odločitev posredovala državnemu zboru, določila 13. junij. V postopku za priznanje je izrazila pričakovanja za obe strani. Volk je danes poudaril pomen teh pričakovanj, češ da "samo priznanje ne nahrani nikogar in ne reši življenja nikomur".

Brglez kritičen do Volka: En človek zaustavlja vso državo

Evropski poslanec Milan Brglez je v intervjuju, ki bo objavljen v soboto v prilogi Dnevnika Objektiv, sicer dejal, da Volk nasprotuje priznanju Palestine. "En človek zaustavlja vso državo," je bil kritičen.

Volk je danes v odzivu za STA poudaril, da Brglez zavaja javnost z neresnicami o njegovem delu in o delu slovenske vlade. "Nenavadno je, da ob tem izkazuje popolno nerazumevanje delovanja vlade in sprejemanja vladnih odločitev. Še bolj nenavadno je, da ne razume posebne odgovornosti Slovenije kot članice VS ZN. Še najbolj nenavadno pa je, da napada vlado, v katero se ponuja za zunanjega ministra," je bil še kritičen v pisni izjavi.

Brglez se je odzval na izjave Volka, saj da se za razliko od njega sam nikoli ni ponujal za mesto zunanjega ministra in obenem zavrnil navedbe, da ne pozna vladnih postopkov. "Vojko Volk v svojem odzivu za STA v ničemer ne zanika mojih navedb za Dnevnikov Objektiv, da kot državni sekretar v kabinetu predsednika vlade za zunanjo politiko presega svoja pooblastila svetovalca za zunanjo politiko in dela vse, da do slovenskega priznanja Palestine ne bi prišlo," je zapisal Brglez.

Jaka Ihbeisheh Palestina
Novice Norveška, Irska in Španija bodo Palestino priznale 28. maja. Izrael: Tega ne bomo molče gledali. #video
Salman Rushdie
Novice Salman Rushdie: V tem trenutku bi bila palestinska država podobna talibanskemu Afganistanu
Ne spreglejte