Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 3. 2012,
19.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

sindikat šolstvo

Sreda, 7. 3. 2012, 19.24

8 let

Minister Turk s sindikalisti v dobrem in konstruktivnem vzdušju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je imel prvo srečanje s predstavniki skoraj vseh reprezentativnih sindikatov, razen Glose.

"Srečanje je bilo spoznavno, načeli smo vse teme, ki nas zanimajo. Oboji delimo zaskrbljenost za usodo zaposlenih v tem sektorju," je po srečanju novinarjem dejal minister Žiga Turk.

"Želimo si modrega varčevanja na način, ki bi najmanj prizadelo uporabnike" Država si v prihodnje po besedah ministra Turka ne more privoščiti slabega izobraževanja. Kot pravi, si zaradi krize ne morejo privoščiti neracionalnosti. "Želimo ohraniti kvaliteto na tem področju in vse, na kar je mladina in prebivalstvo navajeno. A vprašanje je kako to narediti, saj vladi zmanjkuje sredstev," je poudaril in dodal, da si želijo modrega varčevanja na način, ki bi najmanj prizadelo uporabnike.

Minister je prepričan, da lahko iščejo prihranke na boljši način, če sodelujejo z vsemi na tem področju. Ker so zavezani socialnemu dialogu, si Turk želi sodelovanja tudi s socialnimi partnerji.

"Število strokovnih delavcev ostaja enako" Povedal je, da se danes sicer ni dalo izogniti vprašanju ukinitve ministrstva za kulturo. Ponovil je, da ministrstvo ni ukinjeno, ampak ima samo enega ministra. "Število politikov na tem področju smo zmanjšali za približno dve tretjini, medtem ko je število strokovnih delavcev ostalo enako," je pojasnil.

Na srečanju s sindikalisti so zaznali zaskrbljenost zaradi plač. "Nikomur od nas ni v veselje ali zniževati plače ali odpuščati ljudi. Ampak za marsikatero od teh stvari kratkoročno nimamo sredstev," je razložil Turk, ki z zaupanjem gleda v nadaljevanje pogovorov s sindikalisti.

Turk pričakuje konstruktiven socialni dialog Tako pričakuje konstruktiven socialni dialog, v katerem se bodo vsi zavedali, v kakšni situaciji je država in kako pomembno za prihodnost države je delovanje izobraževanja, znanosti in kulture.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Branimir Štrukelj je potrdil oceno ministra o konstruktivnem vzdušju srečanja. Veseli ga, da je minister potrdil, da bo denar za plače učiteljev, sicer o racionalizaciji danes niso govorili, tudi o obvezni osemurni prisotnosti učiteljev ne.

Štruklja pa je nekoliko presenetil Turkov odgovor na novinarsko vprašanje, ali na ministrstvu razmišljajo o nižanju plač učiteljev. "Nakazal je morebitno hitrejše odhajanje v pokoj, češ da bi lahko šli učitelji prej v pokoj. Vlada si namreč prizadeva, da bi ljudje delali dlje časa, kot zdaj, zato me tudi preseneča, da bi na hitro upokojevali. Zdaj se je treba dogovoriti, ali bomo delali dlje ali krajše," je opozoril Štrukelj.

Štrukelj: V primeru znižanja plač, bomo stavkali Dokler vlada ne naredi tistega, kar je obljubila, da bo zmanjšala sive ekonomije, uredila javnih financ pri javnem naročanju in vprašanja neracionalnosti, ni mogoče pristajati na racionalizacijo v obliki odpuščanja učiteljev, ocenjuje Štrukelj. V primeru znižanja plač, pa bodo stavkali, je bil jasen Štrukelj.

Ne spreglejte