Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 5. 2021,
14.02

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,14

18

Natisni članek

Tomaž Pečjak Deana Potza Janez Poklukar Mateja Logar

Četrtek, 27. 5. 2021, 14.02

2 leti, 11 mesecev

Logar: Resnična zelena faza je še daleč #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,14

18

"To, da smo v zeleni fazi, je samo lokalna zelena faza. Po kriterijih evropskega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) smo še kar precej oddaljeni od tega, da bi bili v zeleni fazi," je trenutne razmere v Sloveniji komentirala Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje. 

"Še vedno smo v epidemiji. Trudimo se slediti semaforju. Vse regije še niso v zeleni fazi in to je razlog, da ostajamo pri pogojih, ki so že v veljavi. V času, ko velja epidemija, bi bilo nenavadno, da bi sprostili vse ukrepe. Še vedno imamo veliko število hospitaliziranih, tudi na intenzivni negi,  zato so ukrepi še vedno potrebni," je pojasnila Mateja Logar

Ob tem je Logarjeva opozorila, da so letošnje razmere, konec maja in začetek junija, popolnoma drugačne, kot so bile lansko leto. Dnevna pojavnost je bila takrat eden ali dva potrjena primera, danes pa imamo več kot 300 dnevnih okužb. 

O športnih dogodkih je Logarjeva dejala, da velika gostota ljudi na enem mestu v takšnih epidemioloških razmerah še vedno pomeni potencialno nevarno stanje: "Jasno je, da navijači prinesejo vzdušje in polet športnikom, treba je upoštevati nekatere ukrepe. Odgovornost je tudi na strani organizatorjev."

Cenejše zdravljenje bolezni covid-19 

Vlada je danes sprejela splošni dogovor v zdravstvu za leto 2021. "V letošnjem letu smo posebno pozornost namenili področjem, ki so bila v zdravstvu podhranjena. Za področje duševnega zdravja otrok in mladostnikov se bo namenilo dodatnih 2,2 milijona evrov v deležu obveznega zdravstvenega zavarovanja. Uvaja se tudi obveznost opredeljevanja splošnih zdravnikov v ambulantah družinske medicine, tako da nobena zavarovana oseba ne ostane brez izbranega osebnega zdravnika," je pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar.  

Določene so nove, nižje cene za storitve zdravljenja bolezni covid-19. Kljub znižanju so nove cene za covid storitve še vedno za 34 odstotkov višje od cen za zdravljenje preostalih virusnih obolenj.

Glede na dejanske kadrovske potrebe v domovih za starejše in posebnih zavodih za odrasle je uveljavljen prvi korak pri določitvi novih kadrovskih normativov na področju zdravstva, in sicer je določen nov normativ na področju Nege III, je dejal Poklukar.

Epidemiološke razmere se izboljšujejo

V sredo je bilo v Sloveniji ob 4.012 PCR-testih potrjenih 365 primerov okužbe z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov znaša 9,1 in je nižji kot dan pred tem, ko je znašal 9,2 odstotka. Včeraj so zaradi koronavirusne bolezni umrle tri osebe.

Epidemiološke razmere se sicer v Sloveniji še naprej izboljšujejo. Sedemdnevno povprečje po vladnih podatkih znaša 288. V bolnišnicah se zdravi 265 oseb, od tega 79 bolnikov potrebuje intenzivno oskrbo.

Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah
Novice Kaj se dogaja v Sloveniji? Takšni so zadnji podatki.

Zdravstveni inšpektorat in policija tudi o napovedanih protestih

Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata je predstavila ugotovitve inšpektorata. V obdobju od 17. do vključno 23. maja so inšpektorati, pooblaščeni za nadzor nad obvladovanjem covid-19, opravili skupno 2.696 nadzorov. Izdanih je bilo 13 prekrškovnih sankcij, 209 opozoril po Zakonu o prekrških in 173 upravnih ukrepov.

"Število nadzorov in število klicev občanov se v primerjavi s tednom prej zmanjšuje. Skupaj smo v zadnjih sedmih dneh opravili nadzore na 11.120 krajih, kar je 8,7 odstotka manj kot pred tednom dni," je delo policije predstavil Tomaž Pečjak, namestnik generalnega direktorja policije. 

Po njegovih besedah bo območje shoda jutri videonadzorovano, gibanje v okolici državnega zbora in vlade pa omejeno: "V policiji se zavedamo pomena pravice do mirnega zbiranja in izražanja stališč, zato organizatorje pozivamo, naj shode prijavijo in poskrbijo za varnost. Jutrišnji shod po nam znanih podatkih še ni bil prijavljen. To pomeni, da tudi ni organizatorja, ki bi z rediteljsko službo poskrbel za varno odvijanje shoda. Udeležence, ki se shoda nameravajo udeležiti, zato pozivamo, naj spoštujejo navodila policistov."

Minister Koritnik o sprejetem dogovoru

Video: Boštjan Koritnik, minister za javno upravo

Vlada je danes sprejela predlog dogovora o odpravi varčevalnih ukrepov v zvezi s povračili stroškov in drugimi prejemki javnih uslužbencev. Odločitve je predstavil minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Spremembe se nanašajo predvsem na dnevnice, regres, jubilejne nagrade in potne stroške, pa tudi na področje debirokratizacije. 

"Ključne spremembe so: višina letnega regresa se dviga na 1.050 evrov, po več letih dogovarjanj se urejajo tudi povračila potnih stroškov. Doslej se je pri potnih stroških preverjalo za vsakega uslužbenca posebej, ali je bil takrat, ko je prišel na delo in odšel domov, na voljo javni prevoz. Izplačilo plače se pri proračunskih porabnikih premakne najpozneje na 10. dan v mesecu, dvigajo se nagrade dijakom in študentom za obvezno opravljanje prakse. Dijaki bodo odslej dobili 86 evrov, študenti pa 172 evrov," je pojasnil Koritnik. 

To so ključne novosti

Vlada je na včerajšnji seji sprejela nekaj novosti. Določena sta temno rdeči in rdeči seznam, priznavajo se tudi negativni testi in dokazila o preboleli bolezni iz Srbije. Med izjemami, ki lahko vstopijo v Slovenijo brez napotitve v karanteno in brez negativnega testa, so tudi otroci do 15. leta, ki potujejo v organizirani skupini v spremstvu vzgojitelja, učitelja ali skrbnika.

Od ponedeljka bo izvajanje kongresne dejavnosti dovoljeno pod nekoliko drugačnimi pogoji. Zaposleni bodo morali izpolnjevati pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani), število oseb v zaprtih javnih prostorih oziroma na odprtih površinah s fiksnimi sedišči pa bo omejeno na 50-odstotno zasedenost zmogljivosti sedišč. Pri tem bo moralo biti med osebami eno sedišče prosto. Navedeni omejitvi ne bosta veljali na odprtih površinah, kjer ni fiksnih sedišč. Tam bo med postavljenimi sedišči najmanj en meter razdalje.

šola šolarji učenci
Novice To so spremembe, ki jih je sprejela vlada

 

Ne spreglejte