Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 5. 2021,
16.20

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

23

Natisni članek

ukrepi Koronavirus

Sreda, 26. 5. 2021, 16.20

2 leti, 10 mesecev

To so spremembe, ki jih je sprejela vlada

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

23

šola šolarji učenci | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Vlada je na današnji seji med izjeme za vstop v Slovenijo brez karantene in brez negativnega izvida testa dodala tudi otroke do 15 leta v organizirani skupini v spremstvu vzgojitelja, učitelja ali skrbnika. Sklenila je tudi, da bo od ponedeljka, 31. maja 2021 izvajanje kongresne dejavnosti dovoljeno pod nekoliko drugačnimi pogoji.

Ključne novosti so: določena sta temno rdeči in rdeči seznam, priznavajo se tudi negativni testi in dokazila o preboleli bolezni iz Srbije. Med izjemami, ki lahko vstopijo v Slovenijo brez napotitve v karanteno in brez negativnega testa, so tudi otroci do 15 leta, ki potujejo v organizirani skupini v spremstvu vzgojitelja, učitelja ali skrbnika.

Od ponedeljka bo izvajanje kongresne dejavnosti dovoljeno pod nekoliko drugačnimi pogoji. Zaposleni bodo morali izpolnjevati pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani), število oseb v zaprtih javnih prostorih oziroma na odprtih površinah s fiksnimi sedišči pa bo omejena na 50 % zasedenosti zmogljivosti sedišč. Pri tem bo moralo biti med osebami eno sedišče prosto. Navedeni omejitvi ne bosta veljali na odprtih površinah, kjer ni fiksnih sedišč. Tam bo med postavljenimi sedišči najmanj 1 meter razdalje.

Vlada podaljšala subvencioniranje čakanja na delo

Vlada je podaljšala ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo še za mesec junij. Ocenila je, da bo ukrep tudi v prihodnje zmanjšal tveganje, da bi se podjetja, ki se zaradi krize covida-19 soočajo z majhnim povpraševanjem ali negativnimi šoki v produktivnosti, odločala za odpuščanje delavcev. 

"Učinki interventnih ukrepov na trg dela so spodbudni, saj so omejili rast brezposelnosti. Brez ukrepov, predvsem ukrepa povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo, ki ga delodajalci prepoznavajo kot koristnega, bi se kriza odrazila v večjem številu brezposelnih oseb," so povzeli na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v sporočilu po današnji seji vlade, ki so ga posredovali iz urada za komuniciranje.

Proti sproščanju tudi svetovalna skupina

Svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, ki jo vodi Mateja Logar, je vladi na današnji seji na Brdu pri Kranju predlagala, naj se ukrepi za zajezitev epidemije še ne sproščajo, čeprav je sedemdnevno povprečje potrjenih okužb v torek padlo pod 300 in je torej pogoj za prehod v zeleno fazo izpolnjen."Glede na to, da je epidemija še vedno razglašena, bi bilo malce nelogično, da bi ukrepe v državi sprostili," je za STA dejala Logarjeva.

Po njenih besedah so ministrstva že prosili za predloge sproščanja tako za čas, ko je pogoj za prehod v zeleno fazo že izpolnjen, a je hkrati epidemija še razglašena, kot tudi za čas po koncu epidemije.

Predloge bodo po njeni napovedi obravnavali na sestanku v ponedeljek.

Jelko Kacin
Novice Kacin za ta teden še ne pričakuje sproščanja ukrepov #video
Ne spreglejte