Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 5. 2021,
10.23

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,31

73

Natisni članek

cepljenje Koronavirus Jelko Kacin

Sreda, 26. 5. 2021, 10.23

2 leti, 11 mesecev

Kacin za ta teden še ne pričakuje sproščanja ukrepov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,31

73

"Vlada se bo glede sproščanja ukrepov odločila na podlagi mnenj svetovalnih skupin. Kolikor jaz spremljam, so strokovnjaki v teh skupinah bolj konservativni glede sproščanja in ne želijo sproščati prehitro. Nič nam ne bo škodilo, če počakamo še en teden," je danes na novinarski konferenci vlade o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 pojasnil državni sekretar Jelko Kacin.

"Minuli konec tedna se je na večjem številu mest po državi družilo večje število ljudi, tako da pozorno spremljamo dogajanje. Naslednji teden bi lahko imeli nove lokalne izbruhe bolezni. Tudi zato poleg konservativnosti strokovnjakov v svetovalnih skupinah ne pričakujem sproščanja ukrepov že ta teden," je na vprašanje, ali se bo vlada zaradi ugodnejših številk glede novih okužb s koronavirusom odločila za sproščanje ukrepov, odgovoril nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja proti novemu koronavirusu Jelko Kacin

Z enim odmerkom je do danes cepljenih že več kot 637 tisoč oseb v Sloveniji (36,8 odstotka odraslih oseb), dva odmerka cepiva pa je prejelo že skoraj 350 tisoč oseb (20,2 odstotka odraslih oseb).

Cepiv ni

"Večina dobaviteljev cepiv, edina izjema je Moderna, se glede dobave cepiv zavezuje samo za 14 dni vnaprej. Zato težko napovem, kaj se bo dogajalo junija glede cepljenja in kdaj bi lahko dosegli precepljenost prebivalstva," je dejal Kacin, ki je tudi poudaril, da prioriteta ostajajo starejši od 50 let in kronični bolniki. "Cepiv za gospodarstvo in mlajše od 50 let pač ni dovolj," pravi Kacin, ki sicer upa, da bo Slovenija junija dobila 600 tisoč odmerkov cepiv, od tega 400 tisoč odmerkov cepiva proizvajalca Pfizer-BioNTech. "Do danes smo zaradi zamud od posameznih dobaviteljev dobili le tretjino vseh naročenih cepiv," je situacijo razložil Kacin.

Kmalu cepljenje starejših od 12 let

"Že maja bi lahko Evropska agencija za zdravila potrdila cepivo proizvajalcev Pfizer in BioNTech tudi za mlajše, stare od 12 do 15 let," je napovedal Kacin, ki upa, da bodo kmalu za mlajše na voljo tudi druga cepiva. Kacin je tudi opozoril, da še vedno niso vsi cepilni centri začeli uporabljati aplikacijo zVem, zaradi česar prihaja do zmed in počasnejšega cepljenja. "Dokler ne bodo vsi cepilni centri uporabljali aplikacije, ne vemo, kaj se pravzaprav dogaja. Niti tega, kakšno je skupno število ljudi, ki se še želijo cepiti," je opozoril Kacin.

covid-19, koronavirus
Novice Kaj se dogaja s številom okuženih: to so zadnji podatki #video
William Shakespeare
Novice Umrl William Shakespeare, prvi cepljeni moški proti novemu koronavirusu
Ne spreglejte