Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 9. 2018,
16.27

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

obrambno ministrstvo Karl Erjavec

Četrtek, 27. 9. 2018, 16.27

5 let, 6 mesecev

Minister Erjavec napoveduje menjave v vrhu OVS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Karl Erjavec | Foto STA

Foto: STA

Obrambni minister Karl Erjavec je po današnji seji vlade, na kateri je bilo nekaj kadrovskih menjav, napovedal, da bo v kratkem predlagal tudi novega vodjo Obveščevalno-varnostne službe ministrstva. Poudaril je izzive na področju nacionalne varnosti in menil, da bo novi direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Rajko Kozmelj kos izzivom.

Vlada je na današnji seji razrešila aktualnega direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Zorana Klemenčiča in na njegovo mesto imenovala Rajka Kozmelja. Ta je trenutno zaposlen na Inštitutu za demokratični nadzor nad oboroženimi silami.

Po mnenju obrambnega ministra Karla Erjavca iz današnje predstavitve Kozmelja izhaja, da gre za človeka, ki je profesionalec in strokovno podkovan. Njegovo znanje bo po Erjavčevem mnenju zelo dobrodošlo pri prenovi strategije nacionalne varnosti, "ki jo moramo prenoviti glede na nove aktualne grožnje, ki jih v preteklosti nismo poznali, kot so na primer kibernetske grožnje in množične migracije, tuji borci, tako imenovani volki samotarji, terorizem ...". Pregled strategije nacionalne varnosti je tudi zaveza v koalicijskem sporazumu, je spomnil obrambni minister in prvak DeSUS Erjavec.

Klemenčič se vrača na obrambno ministrstvo

Kozmeljev predhodnik Klemenčič se po njegovih navedbah vrača na ministrstvo za obrambo, kjer mu bodo zagotovili ustrezno delovno mesto. "Tudi on bo nova moč, kar zadeva ministrstva za obrambo, saj ima bogate izkušnje, ki si jih je pridobil tudi v Sovi. Njegova strokovnost bo v pomoč glede na aktualne grožnje," meni Erjavec.

Kozmelj
Novice Vlada je za novega direktorja Sove imenovala Rajka Kozmelja #video

Nova moč na obrambnem ministrstvu pa bo tudi nekdanji državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) Boštjan Šefic. Ena od pomembnih groženj so lahko množične migracije, Šefic pa je kot državni sekretar na MNZ odlično opravljal svoje delo, je poudaril Erjavec. "Šefic bo predvsem iskal rešitve znotraj obrambnega sistema, ki bi pripomogle k temu, da bomo še učinkoviteje upravljali migracijski val, če se pojavi," je pojasnil minister.

Resen kandidat za novega direktorja vojaške obveščevalne službe je Dejan Matijevič

Napovedal je tudi, da bo v kratkem predlagal novega direktorja vojaške obveščevalne službe. Več o tem, kdo bo na tem mestu nasledil Franca Trbovška, minister ni želel povedati. Kot so pojasnili v službi za strateško komuniciranje na ministrstvu, bo Trbovšek sredi novembra izpolnil pogoje za upokojitev, trenutno pa OVS vodi namestnica direktorja Ines Conradi. Potrdili so tudi, da je resen kandidat za Trbovškovega naslednika Dejan Matijevič, a se za zdaj še ni začel nikakršen postopek za njegovo imenovanje.

Ministri z najdaljšim in najkrajšim mandatom
Novice Ministrski staž: rekorder je Karl Erjavec

Erjavec je danes odgovarjal tudi na vprašanja o poslu med Luko Koper in ameriško vojsko. Kot je pojasnil, je ministrstvo za obrambo le seznanjeno s tem, da se izvajajo dogovori, medtem ko z vsebino minister ni seznanjen in tega zato ne more komentirati. Po Erjavčevih navedbah gre predvsem za zadevo, ki zadeva vajo, ki jo bo izvajal Nato.

Ne spreglejte