Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Četrtek,
21. 9. 2017,
9.06

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

5

Natisni članek

Romana Tomc Marjan Šarec Ljudmila Novak predsedniške volitve 2017 Milan Jazbec Boris Popovič Maja Makovec Brenčič

Četrtek, 21. 9. 2017, 9.06

6 let, 7 mesecev

Milan Jazbec ostal brez potrebnih podpisov

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,65

5

Milan Jazbec | Foto STA

Foto: STA

Milan Jazbec ne bo vložil kandidature za volitve za predsednika države, saj v predvidenem roku ne bo zbral zadostnega števila podpisov podpore.

Slovenski veleposlanik v Makedoniji je svojo namero, da na letošnjih predsedniških volitvah nastopi kot neodvisni kandidat, najavil aprila letos.

Diplomat, redni profesor diplomacije in pisatelj, doma iz Sp. Pohance, je ob najavi kandidature dejal, da je "napočil čas, da Slovenija dobi petega predsednika republike, ki bo samozavestno in pogumno stopil naprej. To bo storil tako, da bo na funkciji predsednika države okrepil njeno prvotno, državniško vlogo. Tak predsednik bo Sloveniji moral obrniti nov list in začeti pisati novo poglavje v njeni knjigi. Predsednik republike je tisti, ki mora to sprožiti in spodbuditi s pristno, iskreno željo ter namero. Treba je končati tranzicijo in stopiti naprej. Zato potrebujemo samozavest, upanje in zaupanje. Potrebujemo prekipevajočo energijo, ki mora biti spretno odeta v državniško zadržanost".

Kako do kandidature:
- s podporo najmanj treh poslancev,
- s podporo politične stranke in najmanj tri tisoč volivcev,
- s podporo najmanj pet tisoč volivcev.

Zadnji dan za zbiranje podpisov volivcev je 27. september, ko je treba do 24. ure tudi vložiti predlog kandidature na Državno volilno komisijo.

Jazbecu do zdaj ni uspelo zbrati dovolj podpisov podpore za uradno vložitev kandidature. Kljub temu se je zahvalil vsem podpornikom, ki so prispevali svoj podpis, "saj so v njem prepoznali resnega kandidata in mu tudi sicer pomagali ter ga ves čas podpirali", so še sporočili iz njegovega štaba.

Borut Pahor | Foto: STA , Foto: STA ,

Pahor je kandidaturo za predsedniške volitve vložil včeraj in ob tem dejal, da ima dober občutek. Pred njim so kandidaturo za volitve 22. oktobra že vložili predsednica NSi Ljudmila Novak, kamniški župan Marjan Šarec in ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič. Kdaj bo kandidaturo vložila kandidatka SDS Romana Tomc, še ni uradno znano.

Podpise volivcev še zbirajo kandidati zunajparlamentarnih strank, med njimi kandidatka stranke Glas za otroke in družine Angelca Likovič. Podpise volivcev zbira tudi v. d. predsednika zunajparlamentarne LDS Luj Šprohar, ki hkrati računa na možnost, da bi podpise za njegovo kandidaturo prispevali poslanci.

Podpise za svojo kandidatko Suzano Laro Krause še vedno zbirajo tudi v zunajparlamentarni SLS. Podpise volivcev nabira tudi koprski župan Boris Popovič, ki namerava kandidirati s podporo stranke Slovenija za vedno.

Pri zbiranju sicer še vedno vztraja kulturnik Andrej Rozman Roza, ki pa je pred dnevi na Facebooku zapisal, da mu to "brez nekega nepričakovanega pospeška" ne bo uspelo.

Ne spreglejte