SiolNET. Novice Slovenija
0,53

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Miklavž v Ljubljani delil darila, parkeljni strašili otroke #foto

0,53

termometer

Miklavž
Foto: Ana Kovač

Pridne otroke je obiskal sveti Miklavž, prvi od treh decembrskih dobrotnikov. V Ljubljani in drugod po Sloveniji so si otroci Miklavža in parkeljne lahko ogledali v živo.

V Ljubljani se je v nedeljo na Prešernovem trgu ob Frančiškanski cerkvi začel Miklavžev sejem, ki bo trajal do srede. Danes zvečer pa so pripravili Miklavžev sprevod od Krekovega do Prešernovega trga. Miklavža so spremljali parkeljni, vragi in zbor angelčkov, ki so otrokom delili pecivo, sadje in bombone.

Poredni prejmejo šibo

Priljubljeni decembrski svetnik po izročilu na predvečer pred svojim godom obdaruje predvsem pridne otroke, poredni pa, kot velja, prejmejo šibo. Ponekod prinese predvsem manjša darila, kot so sadje in sladkarije, ponekod pa je obdarovanje za Miklavža osrednje obdarovanje v decembru.

Sveti Miklavž ali sveti Nikolaj je bil v 4. stoletju škof v mestu Mira, ki je današnji Demre v Turčiji, in je krščanski svetnik. Gre za enega od najbolj priljubljenih svetnikov, saj je z njim povezano tradicionalno obdarovanje. Običaj izhaja iz Nikolajeve radodarnosti in solidarnosti. Ko so mu starši zapustili premoženje, ga je razdelil med reveže, sam pa postal redovnik. Svojim vernikom je hotel biti zgled zlasti v dobrodelnosti.

Miklavž Foto: Ana Kovač Miklavž Foto: Ana Kovač Miklavž Foto: Ana Kovač Miklavž Foto: Ana Kovač Miklavž Foto: Ana Kovač Miklavž Foto: Ana Kovač Miklavž Foto: Ana Kovač Miklavž Foto: Ana Kovač Miklavž Foto: Ana Kovač Miklavž Foto: Ana Kovač Miklavž Foto: Ana Kovač Miklavž Foto: Ana Kovač Miklavž Foto: Ana Kovač Miklavž Foto: Ana Kovač

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin