Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 12. 2014,
21.18

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

MOL Ljubljana mestni svet

Ponedeljek, 8. 12. 2014, 21.18

1 leto, 6 mesecev

Mestni svet potrdil podaljšanje pogodbe za obnovo Plečnikovega stadiona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ljubljanski mestni svet je z 21 glasovi za in 16 proti potrdil predlagano spremembo družbene pogodbe za izvedbo projekta Bežigrajskega športnega parka (BŠP).

Ta predvideva dodatno leto časa za pridobitev gradbenega dovoljenja. Pred glasovanjem je bilo slišati kritike o nesmiselnosti podaljševanja ter pomisleke o prihodnosti projekta.

Janković bo glasoval za ponovno podaljšanje pogodbe Ljubljanski župan Zoran Janković bo na podlagi odločitve mestnega sveta kot predstavnik občine glasoval za ponovno podaljšanje pogodbe na seji skupščine družbe BŠP, ki jo sestavljajo ljubljanska občina, Olimpijski komite Slovenije in družba GSA.

Agencija RS za okolje je sicer konec novembra z odločbo zavrnila izdajo okoljevarstvenega soglasja za projekt, razlog za zavrnitev pa so po njihovih pojasnilih visoko presežene mejne vrednosti kazalnikov hrupa med gradnjo.

Na odločbo agencije se bodo pritožili Družba BŠP namerava projekt obnove Plečnikovega stadiona nadaljevati. Vodja projektov Maja Štefula je pojasnila, da se bodo na odločbo agencije pritožili, o nadaljnjih korakih pri razvoju projekta se bodo družbeniki pogovorili na seji 22. decembra.

Predlagano podaljšanje pogodbe deležno kritik Predlagano podaljšanje pogodbe je bilo na današnji seji mestnega sveta sicer deležno kritik. Po mnenju svetnika SDS Mirka Brniča Jagra je poziv k podaljšanju nesmiseln in zavajajoč, projektna rešitev BŠP pa očitno nerealna. Opozoril je tudi na to, da ob lanskem podaljševanju pogodbe te niso podpisali družbenikov, zato je po njegovih besedah v vmesnem času nastala enoletna praznina.

Kritičen je bil tudi svetnik SDS Janez Moškrič, ki je povedal, da ni nobenega zagotovila, da bo projekt v enem letu dobil gradbeno dovoljenje. Dodal je, da so mogoče manj velikopotezne rešitve za stadion, s katerimi bi obnovili osnovo, ki si jo je zamislil Jože Plečnik.

Tudi nekateri drugi svetniki so izrazili nezadovoljstvo s trenutnim stanjem projekta. Matej Javornik (SMC) je povedal, da bi morali razmisliti o manjšem projektu, Irena Kuntarič Hribar (SD) pa meni, da bi morali odgovorni novemu mandatu mestnega sveta projekt predstaviti. Nezadovoljna je bila tudi z dokumentacijo o projektu, ki so jo prejeli svetniki.

S predstavitvijo projekta svetnikom se je strinjal tudi Janez Žagar (SLS), Ana Žličar (SMC) pa je predlagala pridobitev pravnega mnenja, s katerim bi ugotovili, ali je pogodba BŠP veljavna ali ne.

Stanovalci Fondovih hiš mestnemu svetu predlagali, naj zavrne predlog Pred sejo so stanovalci Fondovih hiš mestnemu svetu predlagali, naj predlog za podaljšanje pogodbe zavrne, saj po njihovem mnenju neskončno podaljševanje pogodbe v nespremenjeni obliki pomeni le podaljševanje počasnega propadanja Plečnikovega stadiona. Kot je razvidno iz poziva, ki so ga delili pred sejo, menijo, da bi z zavrnitvijo podaljšanja svetniki omogočili prvi korak k razumnemu dokončanju "nerealnega ter okoljsko, zdravstveno in finančno spornega projekta".

Podžupan Aleš Čerin: Kar je začel BŠP, je trenutno edina možnost Ljubljanski podžupan Aleš Čerin je po seji povedal, da je bilo v razpravi veliko idej, zlasti o tem, kaj vse ni mogoče. "Ampak to, kar je začel BŠP, je trenutno edina možnost, ki jo imamo, da gremo lahko z njo naprej. Druge ne vidimo," je pojasnil.

Po njegovih besedah bi vsi radi, da se stadion ohrani in obnovi. "Toda v vseh desetletjih, od leta 1960, 1970 se v nobenem proračunu, ne državnem ne mestnem, ni našlo denarja," je povedal in dodal, da je trenuten način izvedbe projekta očitno edini mogoči temelj, na katerem lahko gradijo. "Podaljšanje pogodbe za eno leto nam daje upanje, da se bo v tem letu vendarle nekaj zgodilo," je dejal.

Odgovoril je tudi na očitke, da pogodba BŠP že eno leto ni podpisana, in dejal, da očitki izvirajo iz nevednosti, saj gre v pogodbi, ki je priložena gradivu za sejo, za notarski podpis. "Sploh ni res, da pogodbe niso podpisane," je povedal.

Ne spreglejte