Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 2. 2024,
14.49

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,51

Natisni članek

Stranka levica Luka Mesec

Četrtek, 22. 2. 2024, 14.49

1 mesec, 3 tedne

Mesec: Tisti, ki so stranko uničevali, odhajajo. Kordiš: Ne damo se.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,51
Miha Kordiš, Luka Mesec | Mesec je danes ocenil, da so notranji boji stranke v "marsikateri točki prešli meje dobrega okusa", zato so se jih v vodstvu odločili ustaviti.  | Foto Bojan Puhek/STA

Mesec je danes ocenil, da so notranji boji stranke v "marsikateri točki prešli meje dobrega okusa", zato so se jih v vodstvu odločili ustaviti.

Foto: Bojan Puhek/STA

Levica, ki jo po lanskem kongresu in nedavnem predlogu za razrešitev poslanca Mihe Kordiša z mest v delovnih telesih DZ pretresajo napetosti, končuje svojo notranjo krizo, ocenjuje nekdanji koordinator Luka Mesec. "Tisti, ki so stranko notranje razdvajali, uničevali, bučno odhajajo," je poudaril. Prepričan je, da je Levica na poti h konsolidaciji. Miha Kordiš ob tem odgovarja, da se kot levo krilo ne dajo in da se bodo borili naprej, da Levico vrnejo na levo. 

"Ni skrivnost, da smo v zadnjem letu v Levici imeli precej naporne notranje boje, predvsem od kongresa dalje," je po seji vlade danes spomnil minister za delo in nekdanji vodja stranke Mesec.

"Bilo je nekaj protestnih odstopov iz organov stranke, ki so po mojem mnenju vsebinsko popolnoma upravičeni in so brez olepševanja pokazali, kje je problem v delovanju naše stranke, problem v vodenju naše stranke, ampak kot levo krilo se v nobenem primeru ne damo. Množično se je oglasilo članstvo, borimo se naprej, zato, da Levico vrnemo na levo," pa je za Siol.net povedal Miha Kordiš

V zadnjem tednu je sicer svet stranke Levice zapustilo pet članov iz tako imenovanega Kordiševega levega krila. Najprej sta odstopila Nejc Kralj in Arne Jakob Zakrajšek, ki sta v pojasnilu svojega odstopa med drugim navedla, da se ne strinjata s politikami, ki jih vodi stranka v vladi in v parlamentu, v začetku tedna pa so odstopili še trije člani sveta stranke, in sicer Andrej Pelicon, Saša Furlan in Anže Dolinar.

Napetosti v stranki se po zamenjavi vodstva niso umirile 

Odnosi v stranki so se namreč zaostrili predvsem pred lanskim volilnim kongresom stranke, ko je t. i. levo krilo stranke s poslancem Kordišem na čelu opozarjalo, da se stranka pod vodstvom tedanjega koordinatorja Mesca premika preveč proti sredini. Na kongresu so predstavniki te struje dobili precejšnjo podporo pri imenovanju na funkcije v stranki, Mesec pa je dogajanje videl kot nezaupnico in se posledično odločil, da ne bo več kandidiral za koordinatorja stranke. Vodenje stranke je zatem prevzela ministrica za kulturo Asta Vrečko.

Kot kaže, pa se napetosti v stranki tudi po menjavi vodstva niso povsem umirile. V začetku meseca je tako sledil predlog poslanske skupine mandatno-volilni komisiji DZ za razrešitev poslanca Kordiša z vseh mest v delovnih telesih DZ, katerih član je bil. Kot so pojasnili, so to storili zaradi "zlorabe položaja, zavajanj, pritiskov, groženj in izsiljevanja v poslanski skupini". Po navedbah poslanske skupine je namreč Kordiš s pritiski na druge poslance in organe stranke poskušal izsiliti zaposlitev neizbrane kandidatke.

Sledili so več razprav na organih stranke in ostre besede proti vodstvu, med drugim o divjem kadrovanju ter protisocialistični, protisocialni in protidelavski politiki. Iz sveta stranke je izstopilo tudi nekaj članov iz Kordiševega kroga.

Mesec: Notranji boji so v marsikateri točki prešli meje dobrega okusa 

Mesec je danes ocenil, da so notranji boji stranke v "marsikateri točki prešli meje dobrega okusa", zato so se jih v vodstvu odločili ustaviti. "Tisti, ki so stranko eno leto notranje razdvajali, uničevali, tudi s takimi nastopi, kot zdaj prihajajo v javnost, bučno odhajajo, ampak poudarek je na tem, da odhajajo," je izpostavil. Prepričan je, da bo to stranki koristilo, saj ji bo omogočilo mirnejše pogovore.

Na zadnjem sestanku so se po njegovih besedah že razumno pogovorili in se strinjali o izhodiščih pokojninske reforme, pripravljajo se tudi na evropske volitve. Zatrdil je še, da gre pri nezadovoljstvu v stranki za manjšo skupino, ki pa da je stranko močno razdvajala navznoter. "V Levici se stanje krize končuje, stranka se konsolidira in pripravlja na naslednje izzive," je optimističen Mesec. Glede delovanja poslanske skupine pa je dejal, da je za zdaj jasno, da so "štirje poslanci trdni, glede Mihe pa ta trenutek ne znam več povedati".

Mesec je danes ocenil še, da je tudi koalicija v zadnjih mesecih, predvsem v luči afere sodna stavba, ki je sledila nakupu stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani v višini 7,7 milijona evrov, šla čez težko obdobje. "Žal nam je, da smo se znašli v takem položaju, a ga že več mesecev v koaliciji popravljamo in imamo vse pogoje, da bomo zelo kmalu lahko pokazali precej drugačen obraz vladne politike," je ocenil. Po njegovih besedah so vsi načrti za leto 2024 v zaključnih fazah, koalicijska usklajevanja tečejo gladko, zato si Mesec z marcem obeta drugačen začetek.

Robert Golob
Novice Golob: Takšnega dviga pokojnin nismo imeli od leta 1992
Sodelujoči na forumu o etiki v umetni inteligenci na Brdu pri Kranju
Novice Na Brdu pri Kranju o pomenu razvoja umetne inteligence za dobrobit vseh #video
Študentsko delo
Novice Dobra novica: višja urna postavka za študente in dijake
Ne spreglejte