SiolNET. Novice Slovenija
5,27

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Meščevi nezadovoljni z odlogom podpisa sporazuma: "Ne moremo čakati do junija"

5,27

termometer

Luka Mesec, Levica.
Foto: Bojan Puhek

V Levici so pripravljeni na čimprejšnji podpis sporazuma o sodelovanju z vlado v takšni obliki, v kakršni je, je na današnji novinarski konferenci povedal koordinator Levice Luka Mesec. Dva dodatna meseca za usklajevanja, kar predlagajo v SD, sta po njihovem mnenju nepotrebna. 

Marjan Šarec Luka Mesec Novice Podpis sporazuma z Levico se odmika

Včeraj je predsednik stranke SD Dejan Židan dejal, da sporazum v stranki načeloma podpirajo, vendar napovedujejo, da ga bodo dodatno dopolnili v "smeri večje učinkovitosti".

Dodatne dopolnitve mora pred podpisom potrditi še konferenca stranke, ki bo sredi aprila, zato se lahko podpisovanje sporazuma zavleče.

socialni demokrati Foto: STAfoto "Ne moremo čakati na junij"

Kot je dejal Luka Mesec, v Levici pričakujejo podpisovanje sporazuma v najkrajšem mogočem času.

"To je sporazum za leto 2019 in ne moremo pristati na to, da ga podpišemo sredi junija. Če to storimo, se podre časovnica in nič od zapisanega ne bo izvedenega," je poudaril Mesec.

Po njegovih besedah je sporazum samo izvedba koalicijske pogodbe oziroma akcijski načrt, narejen na podlagi koalicijske pogodbe in usklajen z ministrstvi.

Sporazum so pripravljali dva meseca ter ga predhodno uskladili z vsemi resornimi ministrstvi in kabinetom predsednika vlade, pred potrditvijo rebalansa proračuna v DZ pretekli teden pa naj bi dobili tudi zagotovila vseh vodstev koalicijskih strank, vključno z SD, da bodo o takem sporazumu odločali organi strank in da bo potrjen. "V njem so opredeljene stvari, ki jih slovenska politika desetletje, dve desetletji ali celo več ni uspela rešiti," je dodal Mesec.

Marjan Šarec in Luka Mesec Foto: STA Bo Levica "zamrznila" podporo rebalansu?

Na vprašanje, kako bo negotovost SD vplivala na njihov glas ob morebitnem ponovnem potrjevanju rebalansa proračuna, če se državni svetniki odločijo za veto in če sporazum ne bo podpisan, Mesec ni neposredno odgovoril.

"Ne bi želel prejudicirati," je dejal in dodal, da po današnjem vrhu koalicije na Brdu pri Kranju pričakujejo bolj jasne odgovore o tem, kdaj bi bil sporazum lahko podpisan.

Tudi v SMC želijo dodatna pojasnila

Sporazum o sodelovanju Levice z manjšinsko vlado Marjana Šarca za letos vsebuje protokol, podoben tistemu, ki so ga parafirali lani, poleg tega pa še vsebinske dogovore, predvsem o odpravljanju prekarnega dela in stanovanjski politiki.

Pred podpisom morajo sporazum potrditi še na nekaterih organih stranke, med drugim tudi v SMC, kjer pred potrditvijo na izvršnem odboru pričakujejo zagotovila o javnofinančni vzdržnosti ukrepov, ki jih predvideva sporazum.

Miro Cerar Foto: STA Cerar pričakuje dobro sodelovanje z Levico

Prvak SMC Miro Cerar je včeraj izrazil upanje, da se ne bo zapletlo pri sporazumu o sodelovanju vlade z Levico. Izrazil je tudi obžalovanje, da Levica ni vstopila v vlado, in pričakovanje, da bodo v Levici konstruktivni, saj naj bi bil v zadnjih tednih večkrat priča žaljivim izjavam.

Te očitke je Mesec danes zavrnil. Po njegovem mnenju je to letelo na zapis enega od poslancev Levice na Facebooku, od katerega se je, kot je poudaril, že distanciral.

Glede odnosa Levice do koalicijskih partnerjev je dejal, da so bili do zdaj vedno pošteni, da so se danih obljub držali in da nikoli niso prelomili nobenega dogovora. "In tako bo ostalo tudi naprej, če seveda sporazum podpišemo," je sklenil Mesec.

Luka Mesec Novice Koalicijski poslanci kritični o Šarčevem sporazumu z Levico #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin