Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Ponedeljek,
11. 3. 2019,
10.02

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,70

36

Natisni članek

Luka Mesec Marjan Šarec Dejan Židan Alenka Bratušek Miro Cerar vlada Levica SAB SMC LMŠ SD

Ponedeljek, 11. 3. 2019, 10.02

5 let, 1 mesec

Podpis sporazuma z Levico se odmika

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,70

36

Marjan Šarec Luka Mesec | Foto STA

Foto: STA

"Roka ni, smo pa dobili zagotovilo, da bo to hitro," so nam na vprašanje, ali obstaja kakšen rok, do katerega mora biti prejšnji teden parafirani sporazum z Levico podpisan, odgovorili iz stranke. Glede na to, da so iz LMŠ in SAB že sporočili, da bodo podpisali, je odgovor v rokah SD in SMC, ki pa bosta pred podpisom o sporazumu odločali še znotraj organov strank.

Predsedstvo SD je danes načeloma podprlo sporazum, ki so ga koalicijski partnerji parafirali z Levico, vendar napovedujejo, da ga bodo dopolnili, saj želijo, da delajo bolj pogumno in hitreje, je povedal predsednik SD Dejan Židan. Sporazum mora pred podpisom potrditi konferenca stranke, ki pa bo predvidoma drugi ali tretji teden v aprilu.

Glede na odločitev predsedstva SD tako kaže, da ta dokument, čeprav ga načelno podpirajo, še nekaj časa ne bo zaživel.

Omenimo, da nam je še zjutraj vodilni član SD v neuradnem pogovoru dejal, da bo stranka sporazum verjetno podpisala, saj bi bila v nasprotnem primeru pod vprašajem kredibilnost predsednika stranke, ki je sporazum prejšnji teden parafiral. A zdaj so v predsedstvu stranke očitno odločili drugače.

Marjan Šarec Luka Mesec
Novice Tresla se je gora, rodila se je miš: sporazum koalicije z Levico parafiran #video

V SMC načelna podpora sporazumu

Prvak SMC Miro Cerar upa, da se ne bo zapletlo pri sporazumu o sodelovanju vlade z Levico, čeprav pričakuje tudi, da bo Levica spremenila svoj odnos do vladne ekipe. Spomnil je, da so minuli teden predsedniki koalicijskih strank in Levice parafirali sporazum o sodelovanju. Pri tem je SMC želela, da se vanj vpiše, da se v pogajanja, ki bodo potekala glede posameznih projektov, vključijo vse koalicijske stranke.

Pred podpisom sporazuma morajo nekatere stranke, tudi SMC, to potrditi še na pristojnih organih stranke. Cerar je ob tem napovedal, da bo izvršnemu odboru stranke, ki ga bo sklical prihodnji teden ob vrnitvi s službene poti v tujini, predlagal, da čim prej zavzame dokončno stališče.

Ob tem je dejal, da bo SMC sporazum podpisala, če bo na torkovem koalicijskem vrhu od premierja in ministra za finance dobila zagotovilo, da s projekti, ki jih predvideva sporazum, ostajajo v mejah javnofinančne vzdržnosti. "Za zdaj ni razloga za nezaupanje, za zdaj si le želimo dodatnih pojasnil," je zagotovil Cerar.

Je pa spomnil, da imajo nekatere resnejše pripombe na omenjeni protokol v SD. Tako dopušča možnost, da bo ob morebitnih pripombah SD potrebna nova razprava. "Upam pa, da se zadeva ne bo preveč zapletla, ker to ne bo v korist delovanja vlade in države," je dodal.

Sporazum že prejšnji teden razburkal sejo DZ

Parafiranje sporazuma koalicijskih strank z Levico je prejšnji teden razburkalo sejo državnega zbora, na kateri so poslanci med drugim glasovali o rebalansu letošnjega proračuna.

Levica naj bi podporo rebalansu pogojevala s podpisom sporazuma, ki ji omogoča močno vlogo pri nekaterih pomembnih temah, na primer urejanju prekarnega dela. Nekatere koalicijske partnerice vladajoče LMŠ Marjana Šarca so se sporazumu tik pred sejo uprle, češ da z njegovo vsebino niso bile seznanjene. V LMŠ so kasneje dejali, da je bila vsebina že prej usklajena z ministrstvi. 

Med prekinitvijo seje v DZ tik pred glasovanjem so stranke nato vendarle dosegle soglasje in parafirale sporazum, ta pa do danes še ni podpisan. Ali obstaja možnost, da se pred podpisom kaj zalomi? In kdaj je predviden podpis sporazuma?

Luka Mesec
Novice Koalicijski poslanci kritični o Šarčevem sporazumu z Levico #video

Objavljamo sporazum

Koalicija in Levica v sporazumu določata teme in organizacijski vidik sodelovanja. Predstavniki Levice bodo po novem med drugim vabljeni na torkove seje koalicijskih poslanskih skupin, kar naj bi omogočilo boljšo komunikacijo.

Po besedah Luke Mesca sporazum med prioritetne politike uvršča prekarnost, stanovanjsko vprašanje, višji davek na dobiček in ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Celotni sporazum objavljamo na tej povezavi.

Zoran Poznič prevzel posle na ministrstvu za kulturo

Zoran Poznič | Foto: Delavski dom Trbovlje Foto: Delavski dom Trbovlje Zoran Poznič, ki ga je DZ v petek potrdil za novega ministra za kulturo, je danes na ministrstvu prevzel posle od ministra za izobraževanje, znanost in šport v funkciji ministra za kulturo Jerneja Pikala. Kot je povedal po primopredaji, je nalog veliko. "Marsikaj je za postoriti v letošnjem letu in tudi seveda naprej," je dodal.

Poznič se je ministru Pikalu zahvalil za dobrodošlico. Kot je dejal, bodo na ministrstvu po dolgem času končno pričeli z delom. Da se res podrobno seznani z vsem, kar se dogaja, bo potreboval, kot je dejal, "kar še nekaj časa, pa vendar ne tako veliko". Zato bo na vsa globlja, vsebinska vprašanja lahko odgovoril šele čez nekaj časa. Poznič se je tudi zahvalil Pikalu, da je skrbel za ministrstvo. "Sedaj upam, da bomo vajeti kar trdno prijeli v roke in gremo naprej," je sklenil.

Ne spreglejte