Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 3. 2019,
11.12

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,59

22

Natisni članek

Državni zbor vlada levica Slovenija novice

Sreda, 6. 3. 2019, 11.12

5 let, 1 mesec

Tresla se je gora, rodila se je miš: sporazum koalicije z Levico parafiran #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,59

22

Poslanci Levice so podprli rebalans proračuna, tik pred tem pa naj bi skupaj s koalicijskimi strankami tudi parafirali sporazum o medsebojnem sodelovanju. Pogajanja šefov koalicijskih strank in Levice so torej obrodila sadove. 

Nesoglasja glede sporazuma koalicijskih strank s stranko Levica Luke Mesca so danes "popestrila" glasovanje o sicer že včeraj usklajenem predlogu rebalansa proračuna. Sodelovanje z Levico je za manjšinsko vlado Marjana Šarca pomembno, saj bi v primeru njihovega premika v opozicijo izgubil večino v parlamentu oziroma vsaj pri temah, ki so del agende Levice.

Luka Mesec
Novice Koalicijski poslanci kritični o Šarčevem sporazumu z Levico #video

Sporazum parafirali tik pred glasovanjem

A že včeraj so koalicijske partnerice Šarčeve LMŠ, predvsem SD in SAB, javno izrazile pomisleke o sporazumu (več o njegovi vsebini in tudi o pomislekih v nadaljevanju) in vzbudile dvom, ali bo sporazum podpisan. Danes so se nato pojavila še namigovanja, da v primeru nesklenitve sporazuma poslanci Levice ne bodo podprli proračuna.

Koalicijske stranke pod vodstvom prvaka LMŠ Marjana Šarca in Levica pod vodstvom koordinatorja Luke Mesca so tik pred glasovanjem o rebalansu proračuna parafirale sporazum o medsebojnem sodelovanju. | Foto: STA , Koalicijske stranke pod vodstvom prvaka LMŠ Marjana Šarca in Levica pod vodstvom koordinatorja Luke Mesca so tik pred glasovanjem o rebalansu proračuna parafirale sporazum o medsebojnem sodelovanju. Foto: STA ,

Pred glasovanjem o rebalansu in med njim je bilo tako v državnem zboru precej napeto. Glasovanje se je sicer začelo ob 11.45, a je pred točko o rebalansu vodja Levice Luka Mesec prosil za obrazložitev glasu. Do besede ni prišel, saj je vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović prosil za prekinitev. 

Po prekinitvi nato ni nihče več prosil za obrazložitev glasu. Državni zbor je s 55 glasovi za in 26 proti sprejel rebalans. Tik pred glasovanjem pa so po naših neuradnih informacijah poslanci Levice in koalicijskih strank tudi parafirali sporazum.

Državni zbor
Novice Rebalans proračuna za leto 2019 je sprejet #video

Dvomi v SD in SMC: kaj v zameno za glas dobi Levica?

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je opozoril, da bi zaradi nezadostne komunikacije lahko imeli velike težave. | Foto: STA , Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je opozoril, da bi zaradi nezadostne komunikacije lahko imeli velike težave. Foto: STA ,

Koalicija in Levica sta sporazum o sodelovanju dopolnili z določili o koordinaciji sodelovanja. Zanjo tako ne bosta skrbela samo Mesec in Šarec, ampak bodo vključene še druge koalicijske stranke. Predstavniki Levice bodo vabljeni tudi na torkove seje koalicijskih poslanskih skupin, kar naj bi omogočilo boljšo komunikacijo.

Na vprašanje, ali je bila podpora Levice na glasovanju o rebalansu proračuna danes kakorkoli pod vprašajem, je Mesec odgovoril, da so v Levici jasno povedali, da se s proračunom delno strinjajo, imajo pa nekaj zadržkov, ki so jih bili pripravljeni spregledati, če se z vladnimi strankami dogovorijo o sporazumu za sodelovanje v letu 2019.

"Če sporazum ne bi bil podpisan, bi s tem spremenil tudi naš glas," je potrdil Mesec, a ni želel komentirati vprašanja, ali bi poslanci Levice glasovali proti ali bi se glasovanja vzdržali. Levica po njegovih besedah ostaja opozicijska stranka. Sporazum je po vsebini zelo podoben tistemu, ki so ga parafirali že lani poleti.

Levica, Maribor, granitna kocka
Novice Levica: S takimi dejanji nas ni mogoče ustrahovati

Golubović: V politiki je vedno tako, da se zadnji trenutek zgodi kakšna stvar

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je spet zavrnil očitke, da sporazum ni nastajal v sodelovanju z vsemi koalicijskimi strankami. | Foto: STA , Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je spet zavrnil očitke, da sporazum ni nastajal v sodelovanju z vsemi koalicijskimi strankami. Foto: STA , Po Meščevih besedah sporazum med prioritetne politike uvršča prekarnost, stanovanjsko vprašanje, višji davek na dobiček in ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Golubović je današnje dogajanje pospremil z besedami, da ne gre za nobeno dramo: "V politiki je vedno tako, da se zadnji trenutek zgodi kakšna stvar."

Ob tem je Golubović spet zavrnil očitke, da sporazum ni nastajal v sodelovanju z drugimi strankami, saj da je usklajen z vsemi pristojnimi ministri iz kvote SMC in SD, ki sta sicer imeli največ pomislekov. "Če to ni pretok informacij in če to ni usklajevanje, potem ne vem, kakšno usklajevanje bi morali še dodatno izpeljati," je bil kritičen vodja poslancev LMŠ.

Glede neznank o finančnih posledicah sporazuma je Golubović poudaril, da je Levica med drugim nosilka projektov stanovanjske politike in prekarnosti, kjer se bodo ukvarjali predvsem z regulacijo in "ne bo šlo za neke finančne obveznosti".

Irena Joveva
Novice Novinarka Irena Joveva nosilka liste LMŠ na evropskih volitvah #video

V SMC od finančnega ministrstva zahtevajo pojasnila

Nekatera finančna vprašanja medtem vendarle ostajajo. Kot je dejal vodja poslanske skupine SMC Igor Zorčič, v stranki od finančnega ministrstva želijo določene odgovore, predvsem glede opozoril o "zabeljenosti računa", na katerega je v svojem zapisu na Facebook profilu opomnil poslanec Levice Miha Kordiš in s tem v minulih dneh razvnel odnose v koaliciji.

Vodja poslanske skupine Matjaž Han je ob tem spomnil na svoja opozorila ob sestavljanju manjšinske vlade, da bi zaradi nezadostne komunikacije lahko imeli velike težave. "Mogoče je zdaj celo pravi čas, da smo videli, da so se naredile napake pri komuniciranju," je dejal Han in izrazil upanje, da so jih napake izučile.

Alenka Bratušek
Novice Stranka Alenke Bratušek na evropske volitve s samostojno listo #video

Manj težav z vsebino, a več problemov z odnosi imajo v SAB, je poudarila vodja poslanske skupine stranke Maša Kociper. V stranki so namreč prav tako opozorili na po njihovi oceni premalo usklajevanja znotraj koalicije, so pa že dopoldan napovedali, da bodo sporazum podpisali, če v LMŠ ocenjujejo, da je dober in da ga za delo vlade potrebujejo.

S sporazumom so še najmanj težav imeli v DeSUS, kjer so celo pričakovali, da bo podpis že v torek, ko je vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša tudi ocenil, da večjih sprememb v novem sporazumu v primerjavi z lani parafiranim dogovorom ni.

Ne spreglejte