Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 3. 2019,
12.21

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

vlada Slovenija proračun rebalans

Sreda, 6. 3. 2019, 12.21

5 let, 1 mesec

Rebalans proračuna za leto 2019 je sprejet #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,10

Državni zbor je sprejel rebalans državnega proračuna, s katerim se odhodki prvič zvišujejo prek deset milijard evrov, še nekaj višji pa bodo prihodki. Načrtovan je v višini skoraj 200 milijonov evrov. Dokument po zagotovilih vlade naslavlja dobrobit državljanov in razvoj ter hkrati zagotavlja stabilnost javnih financ.

 

Državni zbor je s 55 glasovi za in 26 proti sprejel rebalans državnega proračuna, s katerim se odhodki prvič zvišujejo na več kot deset milijard evrov, še malce višji pa bodo prihodki. Načrtovan je presežek skoraj 200 milijonov evrov. Dokument po zagotovilih vlade naslavlja dobrobit državljanov in razvoj ter hkrati zagotavlja stabilnost javnih financ.

denar
Novice Šarec: Rebalans je vmesna pot med socialno državo in zategovanjem pasu #video

Marjan Šarec | Foto: STA , Foto: STA , Vlada je pripravila rebalans z mislijo na državljane

Premier Marjan Šarec in finančni minister Andrej Bertoncelj sta predlog rebalansa poslancem predstavila v torek. Dejala sta, da ga je vlada pripravila z mislijo na državljane in širši razvoj države, hkrati pa zagotavlja stabilnost javnih financ.

"Rebalans proračuna pomeni uravnoteženje skrbi za ljudi na eni strani ter širšega razvoja na drugi, a nikakor ne v škodo stabilnosti javnih financ," je povedal Šarec.

Popravki proračuna zaradi preteklih odločitev nujni

Prihodki se bodo v primerjavi z veljavnim proračunom povečali za 6,2 odstotka, na 10,35 milijarde evrov, odhodki pa za 4,8 odstotka, na 10,16 milijarde evrov. Proračunski presežek bo tako znašal 193,6 milijona evrov.

Ob upoštevanju tega presežka, kupnine od lanske prodaje deleža v NLB, že lani izvršenega predfinanciranja ter januarske izdaje državne obveznice v vrednosti 1,5 milijarde evrov se potrebni obseg zadolževanja zmanjšuje. Namesto za 3,26 milijarde evrov je letos za izvrševanje državnega proračuna treba financiranje v vrednosti 1,89 milijarde evrov, piše v noveli zakona o izvrševanju proračuna, ki ga je državni zbor potrdil skupaj z rebalansom.

Državni zbor, glasovanje, poslanec, poslanci
Novice Odbor za finance zavrnil vsa dopolnila k predlogu rebalansa

SDS in NSi glasovala proti, Levica in SNS za rebalans

Rebalans je bil sprejet brez glasov poslancev SDS in NSi. Vlada ne posluša opozoril fiskalnega sveta, da je načrtovana poraba previsoka, v rebalansu poleg tega ni reform, so bili kritični poslanci SDS. V NSi so mu odrekli podporo, ker so bili prezrti vsi predlogi opozicije za nekatere prerazporeditve. Poslanske skupine SDS, NSi in SNS so k rebalansu vložile 34 dopolnil, predvsem glede sredstev za infrastrukturne projekte, od katerih pa državni zbor danes ni potrdil nobenega.

Rebalans so poleg koalicijskih strank podprli tudi v Levici, potem ko so z vladnimi strankami med današnjo prekinitvijo seje še pred glasovanjem o rebalansu parafirali sporazum o sodelovanju. Glasove so, kot so napovedali, prispevali tudi poslanci SNS.

Državni svet grozi z vetom

Zdaj je treba počakati, ali bo državni svet uresničil grožnjo ter na rebalans in novelo zakona o izvrševanju proračuna vložil odložilni veto. Državni svetniki so namreč na nedavni seji osnutkoma obeh dokumentov odrekli podporo, največ pripomb pa so imeli glede področja lokalne samouprave in skladnega regionalnega razvoja. Kot so opozorili, lani sklenjena višina povprečnine za leto 2019 ne zadošča za financiranje občin, ki jim tako ne uspe izvajati vseh nalog, ki bi jih morale.

Šarca grožnja z vetom ne preseneča. "Upam pa, da bo trden vsaj argument, kajti ta, ki ga slišim danes, je glede na vse hkratne želje tistih, ki ga izrekajo, zelo trhel in bolj spominja na trgovanje," je premier dejal v torek.

Ne spreglejte