Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tomaž Modic

Sreda,
30. 3. 2016,
17.58

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43

1

Natisni članek

roaming Mobitel

Sreda, 30. 3. 2016, 17.58

6 let, 6 mesecev

Meje padajo: mobilni klici v EU po domačih cenah

Tomaž Modic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,43

1

Mobitel

Čez mesec dni se bo spet znižale cene mobilnih klicev, SMS-sporočil in prenosa podatkov pri gostovanju v EU. Te bodo enake domačim, le da bodo operaterji nanje zaračunavali majhne pribitke.

Na sto tisoče naročnikov "neomejenih" paketov mobilne telefonije bo že čez mesec dni med dopustovanjem na Hrvaškem in potovanjem v drugih državah EU bistveno ceneje klicalo, pošiljalo SMS-sporočila in brskalo po spletu.

Od konca aprila naprej bodo namreč uporabniki deležni dodatnega znižanja cen mobilnega gostovanja v EU oziroma tako imenovane evrotarife. To bodo lahko slovenski operaterji zaračunavali na podlagi domačih maloprodajnih cen, ki jih bodo lahko zvišali za majhne vnaprej določene pribitke.

 

Leto dni do popolne ukinitve roaminga

To bodo lahko počeli do sredine junija 2017, ko bodo popolnoma ukinjeni dodatni stroški mobilnega gostovanja oziroma tako imenovanega roaminga. Takrat bi se morala uveljaviti enaka cena za uporabo storitev mobilne telefonije tako v državah EU kot v Sloveniji.

V prihodnjih dneh bodo Telekom Slovenije, Simobil, Telemach in T-2 začeli svoje uporabnike množično obveščati, kakšne bodo po novem cene gostovanja v EU in ali bodo veljale kakšne posebne omejitve oziroma ugodnosti.

Čez eno leto bo roaming postal zgodovina. | Foto: Matej Leskovšek Čez eno leto bo roaming postal zgodovina. Foto: Matej Leskovšek

Koliko bo od zdaj stalo klicanje v države EU

Do zdaj so smeli operaterji v skladu z evropsko uredbo za klice v Slovenijo zaračunavati največ 23,18 centa na minuto, 7,32 centa za poslano SMS-sporočilo in 24,4 centa za prenos megabajta podatkov. Vse cene so z DDV.

Od zdaj bo drugače.

Uporabo mobilnega gostovanja bodo morali zaračunavati na podlagi domačih cen, torej tistih, ki trenutno veljajo za klice, SMS-sporočila in prenos podatkov znotraj slovenskih omrežij. Bodo pa smeli v prehodnem obdobju, prihodnjem letu dni, zaračunavati naslednje pribitke:

odhodni klici: 6,1 centa/minuto,

poslano SMS-sporočilo: 2,44 centa,

prenos podatkov: 6,1 centa/megabajt.

Zelo se bodo znižale tudi cene dohodnih klicev v tujini. Ti so bili z evrotarifo omejeni navzgor na 6,1 centa na minuto, od zdaj pa bodo lahko znašali največ 1,39 centa na minuto.

Točne spremembe cen gostovanja se bo pri različnih paketih znižal različno. | Foto: Reuters Točne spremembe cen gostovanja se bo pri različnih paketih znižal različno. Foto: Reuters

Pri neomejenih paketih le nizek pribitek

Večini mobilnih uporabnikov se bo torej strošek gostovanja v EU pomembno znižal. Za koliko pri vsakem določenem paketu, jim bodo sporočili operaterji.

Kolikšne bodo nove tarife, je v končni meri odvisno tudi od oblike mobilnih paketov. Vedno več uporabnikov ima namreč naročniške pakete z vključenimi ali pa kar neomejenimi količinami storitev.

Tisti, ki lahko neomejeno uporabljajo mobilne storitve, bodo od zdaj pri njihovi uporabi v EU morali doplačati le zgoraj omenjene pribitke. Enako bo s tistimi, ki imajo zakupljeno določeno količino enot in jih bodo porabljali v EU.

 

Pri predplačnikih še vedno mogoča visoka evrotarifa

Ko bodo presegli vključene količine, pa jim bodo operaterji tako kot mobilnim predplačnikom, ki plačujejo glede na porabo, začeli zaračunavati drugače. Če za klice v domačem omrežju velja maloprodajna cena deset centov na minuto, bo nova evrotarifa znašala 16,1 centa na minuto. To je nekoliko manj od zdajšnje.

Da bi preprečili zlorabe operaterjev, je določena tudi nekakšna kapica – najvišja mogoča cena, ki jo še lahko zaračunavajo. Ta je enaka dozdajšnji evrotarifi, torej 23,18 centa na minuto odhodnega klica, 7,32 centa za poslano SMS-sporočilo in 24,4 centa za prenos megabajta podatkov.

Ali bo končna cena blizu dozdajšnji evrotarifi, je torej odvisno od tega, koliko mobilni operaterji zaračunavajo za uporabo storitev po ceniku. Pri naših dveh največjih, Telekomu in Simobilu, se cene gibljejo precej blizu omenjene kapice.

Operaterji bodo v prihodnjih dneh množično obveščali svoje uporabnike o spremembah. | Foto: Matej Leskovšek Operaterji bodo v prihodnjih dneh množično obveščali svoje uporabnike o spremembah. Foto: Matej Leskovšek

Mogoče je, da se bo prenos podatkov podražil

Toda uredba o ukinitvi stroškov mobilnega gostovanja ima tudi luknje, zaradi katerih bi lahko bila pri nekaterih uporaba storitev celo nekajkrat dražja.

Če je domača maloprodajna cena višja od prej omenjene evrotarife, se lahko operaterji odločijo, da predplačnikom in naročnikom ne zaračunavajo pribitka, temveč precej višjo domačo ceno. To bo problematično predvsem pri prenosu podatkov. Slovenski operaterji namreč po ceniku računajo tudi več kot 50 centov na megabajt podatkov, medtem ko bi morali glede na evropsko uredbo zaračunati polovico manj, torej dobrih 24 centov. Videli bomo, kako se bodo slovenski operaterji odzvali.

Operaterji so si že med sprejemanjem novih pravil izborili varovalke, ki v čim večji meri onemogočajo zlorabe. Slovenski uporabnik bi lahko namreč na Hrvaškem sklenil naročnino po nižji ceni, telefon pa nato ves čas uporabljal v Sloveniji. To bo mogoče, a bo veljala politika poštene uporabe. Uporabnik bo lahko porabil določeno količino minut, SMS-sporočil in podatkov, nato pa mu bo smel operater zaračunavati določene pribitke.

145 milijonov minut v EU

Mobilni uporabniki med gostovanjem v državah EU opravijo 3,5 odstotka vseh klicev. Glede na to, da v Sloveniji po podatkih statističnega urada na letni ravni opravijo za več kot 4,1 milijarde minut odhodnih klicev, na EU odpade kar okoli 145 milijonov minut. Operaterji torej z njimi ustvarijo nekaj milijonov evrov prihodkov letno.

A.  Mobilni paket s plačilom po porabi storitev

Cena odhodnih klicev v slovenskih omrežjih: 0,1 EUR/min

Za odhodne gostujoče klice se na domačo ceno lahko zaračuna pribitek 0,061 EUR/min, tako da maloprodajna cena znaša 0,161 EUR/min.

B.  Mobilni paket z vključenimi količinami storitev

Paket z vključenimi 1.000 minutami odhodnih klicev v slovenskih omrežjih

Cena odhodnih klicev v slovenskih omrežjih nad vključeno količino: 0,1 EUR/min

Za odhodne gostujoče klice se za vsako opravljeno minuto pogovorov do porabe vključene količine (ki se porablja tako v tujini kot doma) lahko zaračuna pribitek 0,061 EUR/min, nad vključeno količino pa se pribitek lahko zaračuna na veljavno domačo ceno, tako da maloprodajna cena znaša 0,161 EUR/min.

C.  Mobilni paket z neomejenimi količinami storitev

Za odhodne gostujoče klice se za vsako opravljeno minuto pogovorov lahko zaračuna pribitek 0,061 EUR/min.

Ne spreglejte