SiolNET. Novice Slovenija
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Medved: Pogajanja s sindikati se začnejo v petek

0,15

termometer

Rudi Medved
Foto: STA

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela izhodišča za pogajanja s sindikati javnega sektorja o reševanju stavkovnih zahtev, je povedal minister za javno upravo Rudi Medved. Kot je dodal, je s tem odprla pot za začetek pogajanj s sindikati. Ta se bodo po besedah ministra začela v petek ob 13. uri.

Po besedah ministra za javno upravo Rudija Medveda so vabila na sedeže sindikatov že poslali. Ob tem je Medved zavrnil nekatere kritike iz sindikalnih vrst, da si je vlada vzela preveč časa.

Sindikati stopnjujejo retoriko, ampak to je del pogajalskega procesa, je dejal minister in zagotovil, da so na vladi delali zelo hitro, vmes pa sta se večkrat sestali širša in ožja pogajalska skupina ter pripravili več variantnih predlogov.

Stavka Novice Sindikati javnega sektorja napovedali splošno stavko #video

Medved: Stavkovnega vala decembra ne bo

Kot je dejal Medved, je cilj tako sindikatov kot vlade, da čim prej pridejo do stavkovnih sporazumov, in prepričan je, da bodo ta cilj dosegli ter da stavkovnega vala, napovedanega za december, ne bo, ker se bodo dogovorili.

Finančnega okvira, ki ga je vlada postavila za pogajanja, minister ni razkril. "Če bi izdal ta okvir, potem ta pogajanja niti niso potrebna," je dejal Medved in hkrati izpostavil pomembnost upoštevanja relevantnih makroekonomskih in javnofinančnih okvirov ter zakona o fiskalnem pravilu.

Vlada želi zaključiti dokončno pogajanja o odpravi anomalij

K temu je vlada z izhodišči zavezala svojo pogajalsko skupino, od katere pričakuje tudi, da bo v pogajanjih s sindikati dosegla nekatere zaveze, ki bi v prihodnje olajšale oziroma sploh omogočile dialog o plačnem sistemu.

Kot je razvidno iz izhodišč, si na vladni strani želijo, da bi bila s sklenitvijo stavkovnih sporazumov dokončno zaključena pogajanja o odpravi anomalij pri vrednotenju delovnih mest in nazivov ter da bi se za tem začeli usklajevati o spremembah in dopolnitvah zakona o sistemu plač v javnem sektorju ter zakona o javnih uslužbencih.

Finančni okvir zadnje ponudbe, ki jo je prejšnja vlada pod vodstvom premierja Mira Cerarja predlagala sindikatom, je znašal 306 milijonov evrov. Finančni okvir zadnje ponudbe, ki jo je prejšnja vlada pod vodstvom premierja Mira Cerarja predlagala sindikatom, je znašal 306 milijonov evrov. Foto: Reuters

Stavkovni sporazumi bi tako omogočili umirjen dialog brez groženj stavk, v katerem bi se posvetili problemom, ki so se v zadnjih desetih letih ob nenehnih stavkah in pogajanjih nakopičili znotraj sistema plač v javnem sektorju, je pojasnil Medved in dodal, da so potrebne tudi določene spremembe pri zakonu o javnih uslužbencih.

Rudi Medved Novice Minister in sindikati zadovoljni s prvim srečanjem

Finančni okvir zadnje ponudbe Cerarjeve vlade je znašal 306 milijonov evrov

Tako sindikat Sviz kot 16 sindikatov javnega sektorja, ki sodelujejo v okviru skupne koordinacije stavkovnih odborov pod vodstvom Jakoba Počivavška, so vnovično zaostritev stavkovnih aktivnosti napovedali za začetek decembra. Pričakujejo, da bo nova vlada pogajanja nadaljevala s točke, na kateri so bila ta spomladi prekinjena zaradi odstopa takratnega premierja Mira Cerarja.

"Teh pogajanj res ne začenjamo znova, nadaljujemo jih, seveda pa je vlada postavila svoje okvire, predvsem upoštevajoč javnofinančni in makroekonomski okvir in seveda zakon o fiskalnem pravilu," je danes dejal Medved. Finančni učinek zadnje vladne ponudbe je ob prekinitvi pogajanj spomladi znašal 306 milijonov evrov, uresničen pa naj bi bil postopno v treh letih.

Ob tem ostaja na mizi tudi vprašanje nekaterih še veljavnih ukrepov. Aktualna vlada se tako želi ob povišanju plač dogovoriti tudi za trajen zamik izplačila napredovanj na 1. december tekočega leta ter podaljšanje ukrepa, ki se nanaša na izplačevanje delovne uspešnosti, ki se sicer izteče konec leta.

Jakob Počivavšek Novice Sindikati dajejo vladi teden dni časa, vlada: pogajanja so končana

Pri zahtevi policistov vlada čaka na analizo primerljivosti delovnih mest

Izhodišča predvidevajo tudi, da bo vlada pooblastila pristojna ministrstva, da začnejo pogajanja o stavkovnih in drugih zahtevah iz njihove pristojnosti, ki se neposredno ne nanašajo na povišanje plač in drugih prejemkov zaposlenih, po predhodni uskladitvi pogajalskih izhodišč v okviru posebne vladne pogajalske skupine.

V zvezi z zahtevo obeh sindikatov policistov, da bi delovna mesta in nazivi policistov morali biti višje vrednoteni od drugih primerljivih poklicnih skupin tako imenovanih pooblaščenih uradnih oseb, pa vlada predlaga, da neodvisna institucija pripravi analizo primerljivosti omenjenih delovnih mest. Policijska sindikata sta stavko policistov odmrznila v začetku tega meseca.

Marjan Šarec Novice Šarec o stavki policistov: Ni razlogov za paniko #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 21
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin