SiolNET. Novice Slovenija
0,81

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sindikati dajejo vladi teden dni časa, vlada: pogajanja so končana

0,81

termometer

Jakob Počivavšek
Foto: STA

V koordinaciji stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, vladi za odločanje o sklenitvi dogovora z njimi dajejo teden dni časa. V nasprotnem primeru bodo s svojimi aktivnostmi poskrbeli, "da bo vprašanje plač delavcev v Republiki Sloveniji in spoštovanje dogovorjenega postalo osrednja tema v volilni kampanji". Vlada pa medtem sporoča: pogajanj ne morejo nadaljevati.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so bila pogajanja o njihovi prvi stavkovni zahtevi pred tednom dni tako rekoč končana, saj so se sporazumeli o vseh bistvenih elementih te stavkovne zahteve, na vladi pa je bila odgovornost, da ta dogovor na svoji seji uradno potrdi. Zdaj zahtevajo, da vlada odločanje o tem izvede in konča začeto.

Kozlovičeva sindikatom: Pogajanj ne moremo nadaljevati

Glavna vladna pogajalka, generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič, je koordinacijo stavkovnih odborov skupine sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, danes obvestila, da se pogajanja ne morejo nadaljevati. Neodgovorno bi namreč bilo, da bi vlada dan, preden bo začela opravljati tekoče posle, sklepala dogovore, ki bi imeli posledice za javne finance, je sindikatom sporočila Kozlovičeva.

Pri tem zavračajo stališče vlade, da se pogajanja ne morejo nadaljevati, ker bi bilo glede na dejstvo, da bo vlada s torkom začela opravljati tekoče posle, neodgovorno, da bi zadnji dan sklepala dogovore, ki bi imeli posledice za javne finance.

Odločitev vlade označili za neodgovorno

"Prepričani smo, da je neodgovorno, da vlada naslednji vladi prepušča odpravo anomalij, ki jih je z neodgovornimi odločitvami sama povzročila, tudi na delovnih mestih tistih z nižjimi plačami, po tistem, ko je plače močno izboljšala zdravnikom, direktorjem in ravnateljem," so zapisali v koordinaciji.

Glavna vladna pogajalka, generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič, je koordinacijo stavkovnih odborov skupine sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, danes obvestila, da se pogajanja ne morejo nadaljevati. Glavna vladna pogajalka, generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič, je koordinacijo stavkovnih odborov skupine sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, danes obvestila, da se pogajanja ne morejo nadaljevati. Foto: STA Odstop predsednika vlade Mira Cerarja po njihovem trdnem prepričanju glede na čas do rednih ali izrednih parlamentarnih volitev in glede na stanje v pogajanjih ničesar ni spremenil z vidika sklenitve dogovora s sindikati javnega sektorja in z vidika odgovornosti vlade, da izpolni svoje zaveze do javnih uslužbencev.

Hkrati so prepričani, da ne le da pogajanja o razreševanju stavkovnih zahtev sodijo med tekoče posle, temveč bi si vlada glede na možne posledice stavkovnih aktivnosti tudi v času opravljanja tekočih poslov morala prizadevati doseči dogovor s stavkajočimi sindikati.

Sindikati, ki delujejo v koordinaciji stavkovnih odborov, bodo na svojih organih v prihodnjih dneh obravnavali nastalo situacijo, za katero so prepričani, da je bila vnaprej načrtovana. Kot so napovedali, bodo odločali o aktivnostih, s katerimi bodo terjali realizacijo dogovorjenega s to ali prihodnjo vlado.

S sporočilom za medije se je danes oglasil tudi predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Zvonko Vukadinovič. Kot je zapisal, je sindikat glavno vladno pogajalko Lilijano Kozlovič pozval k zaključku pogajanj, a jih kljub temu ta danes ni obvestila o odločitvi, da so pogajanja za to vlado zaključena.

"Naš optimizem za nadaljevanje pogajanj je izhajal iz dejstva, da je bila vlada Mira Cerarja pripravljena mesec dni pred iztekom mandata zadolžiti novo vlado za približno 165 milijonov, saj je dejstvo, da bi vse podpisane obveznosti iz stavkovnih sporazumov, dejansko zapadle v plačilo po izteku mandata te vlade," je zapisal Vukadinovič. Dodal je, da se pa zdaj še aktualna vlada skriva za floskulo, da ne želi obremeniti nove vlade z obveznostjo iz stavkovnega sporazuma.

V uradu vlade za komuniciranje so pojasnili, da je Kozlovičeva odgovor s pojasnilom, da se pogajanja ne morejo nadaljevati, danes poslala koordinaciji stavkovnih odborov sindikatov pod vodstvom Počivavška, ki je poslala pisni poziv k pogajanjem. Stališče pa seveda velja za vse.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 37
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin