SiolNET. Novice Slovenija
2,03

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Šarec o stavki policistov: Ni razlogov za paniko #video

2,03

termometer

Policisti nadaljujejo stavko, ki so jo začeli sredi februarja, a so jo marca zaradi odstopa prejšnje vlade zamrznili. Stavko so napovedali novi vladi, vsekakor pa z njo ne želijo ogroziti varnosti državljank in državljanov ter države, so sporočili.

Policisti so vlado Marjana Šarca takoj po izvolitvi pozvali, naj aktivno pristopi k reševanju stavkovnih zahtev. Ker v roku desetih dni niso dobili odgovora, so se odločili za nadaljevanje stavke.

Šarec: Vlada ne ignorira zahtev policistov

Vlada nikakor ne ignorira zahtev policistov, je zagotovil predsednik vlade Marjan Šarec. Kot je dejal, da je naloga obeh policijskih sindikatov, da izposlujeta čim več za policijo, in napovedal, da se bodo z njihovimi zahtevami resno ukvarjali.

"Res pa je, da sta sindikata poslala vladi zahteve prvi dan, ko se je formirala, in kot vsaka vlada vendarle potrebujejo nekaj dni, da vse postavijo, kot je treba," je pojasnil Šarec. Pri tem je spomnil, da so na seji vlade že oblikovali pogajalsko skupino. Zanjo "potrebuješ kompetentne ljudi in to tudi nekaj čas traja, da oblikuješ ekipo," je dejal.

A kot je poudaril, je pogajalska skupina zdaj formirana in glede na to, da imamo enotni plačni sektor, se bo treba pogajati enotno. Ni pa po njegovih besedah "nobenega razloga za paniko", ker so se začeli s tem resno ukvarjati in bo pogajalska skupina začela opravljati svoje delo.

Poglejte, kako stavko policistov komentira premier Marjan Šarec. Video: Planet TV

Zakonske omejitve policijske stavke

Kako konkretno bodo stavkali, policisti niso sporočili. So pa pojasnili, da bodo opravljali vse naloge, ki jih po zakonu morajo, storili bodo tudi vse, da preprečijo dejanja, ki bi predstavljala nevarnost za življenje, zdravje ali premoženje ljudi. Za stavko v policiji sicer veljajo zakonske omejitve.

V obvestilu o nadaljevanju stavkovnih aktivnosti so zapisali, da bo stavka glede na stroge zakonske omejitve verjetno dolgotrajna.

Na vprašanje, ali se bo stavka odražala v manjšem številu izrečenih glob za prometne prekrške, pa je ob najavi nadaljevanja stavke predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič odgovoril, da se bodo o tem odločali na podlagi dinamike morebitnih pogajanj z vladno pogajalsko skupino.

Marjan Šarec avtoprevozniki Novice Šarec v Ajdovščini avtoprevoznikom obljubil posluh vlade

Kaj policisti zahtevajo

S stavko, ki je po njihovih navedbah že četrta v zadnjih šestih letih, zahtevajo vzpostavitev razmerij med plačami, kot so bila dogovorjena s stavkovnim sporazumom sredi leta 2016. Takrat sta sindikata z vlado dosegla sporazum, ki je policistom prinesel višje plače. A so bila nato v okviru odprave plačnih anomalij določena boljša vrednotenja delovnih mest tudi pri preostalih pooblaščenih uradnih osebah.

Med njihovimi stavkovnimi zahtevami pa so tudi izplačilo posebne nagrade policistom za vsako leto opravljenega dela, izplačilo nadomestila za dolžnost ukrepanja ob vsakem času, ovrednotenje prepovedi članstva v političnih strankah in odprava anomalij pri poklicnem in starostnem upokojevanju policistov.

avstrija, meja Novice Slovenija vztraja, da je avstrijski nadzor na meji neupravičen

Komentarji

7

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • sanfrancisco / 01.10.2018. ob 06:45 +8 - 6

  Madona, Štruklja so prehiteli. Naši policaji so najbolj zajebana bitja v stvarstvu.

  +8 - 6
 • cuota / 01.10.2018. ob 17:21 +3 - 1

  Le zakaj bi bila za Šarca panika? Mastno plačo in vseh nešteto dodatkov dobi ali je stavka ali je ni...

  +3 - 1
 • amarita / 01.10.2018. ob 15:01 +3 - 2

  iL PAGLIACCIO DELLA CORTE DEL SCIAMANO DI MURGL!!!

  +3 - 2
delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin