Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 9. 2018,
6.27

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

Natisni članek

Rudi Medved ministrstvo za javno upravo sindikati javnega sektorja

Sreda, 19. 9. 2018, 6.27

5 let, 7 mesecev

Minister in sindikati zadovoljni s prvim srečanjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29
Rudi Medved | Foto STA

Foto: STA

Novi minister za javno upravo Rudi Medved je prepričan, da je mogoče priti do dogovora s sindikati javnega sektorja relativno hitro. Po današnjem uvodnem sestanku s predstavniki sindikatov je napovedal, da bo vlada prihodnji teden potrdila sestavo pogajalske skupine in nato v tednu ali najpozneje dveh pripravi celovita pogajalska izhodišča.

Na današnji sestanek je povabil predstavnike sindikatov, ki pričakujejo razrešitev svojih stavkovnih zahtev. Tako minister kot sindikalna stran pa so prvo srečanje ocenili pozitivno.

Medved: Naša zaveza je, da pridemo do dogovora

Minister za javno upravo Medved je povedal, da je o podrobnostih in številkah še težko govoriti. S sindikati so po njegovih besedah ugotovili, da so v tem procesu partnerji, nikakor pa ne nasprotniki in da "smo konec koncev vsi na istem čolnu".

"Prihodnji teden bo vlada na seji potrdila sestavo pogajalske skupine in nato v tednu dni ali najpozneje 14 dneh pripravila tudi celovita pogajalska izhodišča," je povedal minister. Pojasnil je, da se predstavniki sindikatov zavedajo, da zadeve ne bodo mogle steči čez noč, saj je vlada operativno začela delovati šele na začetku tega tedna. 

"Naša zaveza je, da pridemo do tega dogovora. Takšna je zaveza vlade. Prepričan sem, da je dogovor mogoč, in to razmeroma hitro. Pogajanja je treba skleniti in dogovor tudi čim prej podpisati, če želimo vse skupaj upoštevati v rebalansu proračuna za leto 2019," je sklenil.

Rudi Medved
Novice Medved v sredo na spoznavnem sestanku s sindikati javnega sektorja #video

Štrukelj: Vtis o sestanku je dober

"Strinjam se z osnovno oceno gospoda ministra, da je bil pogovor za začetek konstruktiven," je svoj govor začel Branimir Štrukelj, predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja. Pojasnil je, da so določili nekaj pomembnih skupnih točk, ki ne razdvajajo ne sindikatov ne ministrstva.

"Pomembno se mi zdi, da je minister posebej poudaril, da je za vlado najpomembnejše, da čim prej sklene strokovne sporazume," je povedal Štrukelj in nadaljeval, da je, čeprav niso govorili o času, po njihovi presoji strokovne sporazume mogoče skleniti v dveh, največ treh mesecih. 

Branimir Štrukelj | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

"Osnovno stališče sindikatov je priti do skupnega dogovora za reči, ki so vsem skupne. Zlasti za dvig plač v javnem sektorju. Rad bi poudaril, da je javni sektor zelo veliko pripomogel k ureditvi države v obdobju krize. Ob gospodarski rasti je čas, da se ta znižanja popravi," je poudaril.

"Če se bo mogoče dogovoriti, ni razloga, da bi se stavke nadaljevale," je še poudaril in dodal: "Želimo si čimprejšnjega dogovora."

"Treba bo zagotoviti svež denar"

Sindikati bi radi naslovili tudi temo enotnega plačnega sistema. "Ni mogoče trditi, da je vse v redu, če enotni plačni sistem proizvaja razlike, ki se poglabljajo. To vprašanaje je treba nasloviti. Razmere preprosto niso povsod enake," pravi Štukelj.

Na koncu je Štrukelj poudaril še, da je odprto tudi vprašanje delovne uspešnosti. "Ob koncu leta bomo praznovali desetletnico tega, da ne stimuliramo boljših zaposlenih. Ne bomo sprejemali tega, da bi denar vzeli tistim, ki ne zmorejo tako dobro delati, in dali tistim, ki delajo nekoliko boljše. Treba bo zagotoviti svež denar."

Počivavšek: V dialog je treba vključiti tudi sindikate, ki niso v stavki

Vodja koordinacije stavkovnih odborov 16 sindikatov javnega sektorja Jakob Počivavšek je izrazil zadovoljstvo, da se je novi minister za javno upravo zelo hitro odzval na njihov poziv, da se sestanejo. Kot je dejal, so v njihovi skupini sindikatov prepričani, da je treba pogajanja, kar zadeva plače v javnem sektorju, voditi enotno. "Veseli me, da je želja, da bi se pogajanja vodila na ta način, tudi na vladni strani oziroma na strani ministra za javno upravo," je dejal.

Dodal je, da pričakujejo, da bo nova vlada pri oblikovanju pogajalskih izhodišč upoštevala to, kar so se sindikati marca dogovorili z njeno predhodnico. Pri tem pa je opozoril, da bo v dialog treba vključiti tudi sindikate, ki niso v stavki, saj bo na koncu treba skleniti kolektivne pogodbe, pri katerih se zahteva določen kvorum.

Pogajanja je marca prekinil Cerarjev odstop

Pogajanja je marca prekinil odstop prejšnjega premierja Mira Cerarja. Vse stavkovne zahteve sindikatov so bile sicer na začetku ocenjene na nekaj manj kot milijardo evrov, pri čemer so sindikati podali več kot 80 različnih zahtev, od višjih plač do višjih dodatkov, regresa in drugega. 

Zadnja vladna ponudba, ki je predvidevala dvig plač za enega do tri plačne razrede ter povišanje dodatkov za nočno, nedeljsko in praznično delo, pa je bila vredna 306 milijonov evrov.

Rudi Medved
Novice Medved uspešno prestal zaslišanje v državnem zboru #video
Ne spreglejte