SiolNET. Novice Slovenija
0,17

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mediji: Fištravčev svetovalec služil s svetovanjem SHS Aviation

0,17

termometer

Marko Kovačič
Foto: STA

Svetovalec mariborskega župana Marko Kovačič je po poročanju časnikov Večer in Dnevnik prejel okoli 180.000 evrov s svetovanjem družbi SHS Aviation, ki je konec leta 2016 kupila Aerodrom Maribor. Pri tem se postavlja vprašanje, ali je za to dejavnost šel na Kitajsko na občinske stroške, a sam to zanika.

Že več let so znane finančne težave Kovačičevih zasebnih podjetij (Svarog izobraževalni zavod in Svarog informacijske tehnologije), zaradi dolgov katerih je bil pred dnevi tudi klican na sodišče. Z delom za občino naj bi po lastnih besedah prislužil okoli tisoč evrov mesečno, zato se je takoj postavilo vprašanje, kako je lahko poplačal skoraj 120.000 evrov dolga upnikom, kot je njegov odvetnik trdil na sodišču.

V časnikih Večer in Dnevnik danes razkrivajo, da je Kovačič konec lanskega leta kot direktor izobraževalnega zavoda Svarog izstavil račun družbi SHS Aviation - zračni promet za 183.000 evrov. Ta denar naj bi sicer prejel že v prvi polovici leta 2017. Kovačič transakcije ne zanika, a poudarja, da ta znesek ni točen in da izstavljeni račun ni bil nikoli plačan.

Radenska Posel danes Kako so Čehi iz Radenske počrpali več deset milijonov evrov

Leta 2016 naj bi bila sklenjena pogodba za svetovanje

A finančni izkazi po poročanju časnikov kažejo drugače. Zavod Svarog je ustvaril med letoma 2014 in 2016 skupno le nekaj manj kot 2.500 evrov prihodkov, lani pa 150.000 evrov. "In če k 150.000 evrom prištejemo 22-odstotni davek na dodano vrednost, pridemo do zneska na izstavljenem računu - 183.000 evrov. Tako lahko ugibamo, da je Svarog račun izstavil najbrž zaradi Fursa," piše Večer.

Kakšne storitve konkretno naj bi bil Kovačič opravil za SHS Aviation, zaradi molka vpletenih strani ni znano. Po neuradnih informacijah naj bi decembra 2016 sklenila pogodbo za svetovanje.

Do sklenitve pogodbe in izplačil Kovačiču je prišlo pod prejšnjimi lastniki družbe SHS Aviation, ki je bila sprva v lasti nizozemsko-azijskih vlagateljev, od marca letos pa je v lasti družbe Villa 1, za katero stoji kitajski poslovnež Lingkun Meng.

Milan Brglez Novice Odhod Milana Brgleza zdaleč ni največji problem SMC #analiza

Azijske investitorje naj bi v Slovenijo pripeljal Kovačič

SHS Aviation je konec leta 2016 prek družbe Rim projekt od Delavske hranilnice kupil Aerodrom Maribor za sedem milijonov evrov, medtem ko so v Slovenijo nakazali deset milijonov evrov, azijske investitorje pa naj bi bil na svojih številnih službenih poteh na Kitajskem našel in v Maribor pripeljal prav Kovačič.

Kovačič je v odgovoru na vprašanja Večera povedal, da je odnos družbe SHS Aviation z zavodom Svarog zaupne narave, "dela pa ne obsegajo del, ki jih osebno izvajam za Mestno občino Maribor". Dodal je, da službenih poti za občino ne izkorišča za druge stvari. "Drži, da sem opravljal nekatere pogodbene obveznosti za SHS Aviation, ki se ne nanašajo na Mestno občino Maribor, vendar smo druge zadeve, ki jih je bilo treba opraviti za naročnika, na Zavodu Svarog izvedli v Sloveniji in ne na Kitajskem," je povedal.

Matej Tonin Novice Tonin je v "rednih stikih" z Janšo, Šarec se dogovarja s peterico #video

Tudi župan Fištravec se je po pisanju Večera izognil konkretnemu odgovoru. "Dejstvo je, da je Maribor postal regionalno prepoznavna referenčna točka za vstop na Kitajsko. Zato so bili potrebni ustrezna politična usmeritev, delovna ekipa sodelavcev in še zlasti pogodbeni odnos z Markom Kovačičem, ki je na tem področju opravil izjemno delo," je poudaril. Dodal je, da se ne more in tudi ne želi opredeljevati do drugih pogodbenih razmerij Kovačiča oziroma Zavoda Svarog, kjer je zaposlen. "Prepričan sem, da je dobro razmejeno, kaj opravlja za občino in kaj za druge naročnike," je zatrdil.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 20
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin