Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 12. 2017,
13.54

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

3

Natisni članek

Državni svet Boris Popovič predsednik seja

Torek, 12. 12. 2017, 13.54

6 let, 4 mesece

Novi predsednik državnega sveta je Alojz Kovšca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,95

3

Alojz Kovšca | Foto STA

Foto: STA

Novoizvoljeni državni svet je na današnji ustanovni seji že v prvem krogu za svojega predsednika izvolil predsednika Območne obrtno-podjetniške zbornice Ljubljana – Bežigrad Alojza Kovšco, za katerega je glasovalo 21 svetnikov. Njegova protikandidata sta bila podžupan Črnomlja Samer Khalil in koprski župan Boris Popovič. Prvi je zbral devet glasov, drugi pa štiri.

Za podpredsedniško mesto sta se potegovala dva kandidata, podžupan Ljutomera Branko Šumenjak in vrhniški občinski svetnik Miroslav Ribič. Tudi v drugem krogu nobeden od njiju ni bil izvoljen, saj sta zbrala enako število glasov. 

Državni svet bo zato na naslednji seji vnovič volil podpredsednika. Za sekretarja državnega sveta pa so svetniki na predlog Kovšce imenovali Dušana Štrusa, ki je bil doslej namestnik sekretarja.

Kovšca opozoril na veliko dodano vrednost državnega sveta

Za novega predsednika državnega sveta so svetniki že v prvem krogu z 21 glasovi podpore izvolili Alojza Kovšco, ki v državnem svetu zastopa interese obrtnikov.

Kovšca, ki je bil tako kot njegova protikandidata, svetnik že v prejšnji sestavi državnega sveta, je v nagovoru opozoril na "veliko dodano vrednost državnega sveta". Ta se po njegovih besedah kaže v neposrednem zastopanju interesov lokalnih skupnosti in strokovnih interesov.

Po njegovem mnenju bo imel državni svet toliko vloge v družbi, kolikor si jo bo sam vzel. Dodal je, da veliko priložnost vidi v krepitvi komunikacije med svetniki in poslanci na ravni delovnih teles.

Brglez: Državni svet ne sme nagajati državnemu zboru

Novoizvoljenim svetnikom sta pozdravne besede na seji namenila predsednik državnega zbora Milan Brglez in dosedanji predsednik DS Mitja Bervar. Pri tem se je Brglez zavzel za krepitev sodelovanja med državnim zborom in državnim svetom.

Svetniki bi se morali po Brglezovih besedah čim bolj dejavno in konstruktivno vključiti v zakonodajno razpravo in v delo državnega zbora na sploh: "Državni zbor, če si želi sodelovanja, ne sme udejanjiti stvari na način, ki bi sodelovanje onemogočal. Hkrati pa državni svet, če si želi sodelovanja, če se tako izrazim, ne sme nagajati državnemu zboru."

"Kajti dobro za naše državljanke in državljane lahko delamo le, če delamo z roko v roki," je dodal predsednik državnega zbora in opozoril, da sta za sodelovanje vedno potrebna dva. Pri tem je izpostavil svoje dobre izkušnje pri sodelovanju z državnim svetom v prejšnjem mandatu.

Svetniki delo začeli v okrnjeni zasedbi

Bervar je med drugim ocenil, da je državni svet v času njegovega vodenja "naredil kar nekaj zanimivih stvari". Spomnil je, da so poslancem poslali 250 mnenj, ki so jih ti bolj ali manj upoštevali. Pohvalil je tudi veliko pripravljenost svetnikov za sodelovanje s civilno družbo.

Na začetku ustanovne seje je državni svet brez glasu proti potrdil 39 svetniških mandatov. V sicer 40-članskem državnem svetu so svoje delo namreč začeli v okrnjeni sestavi, saj se je na volitvah, ki so potekale 22. in 23. novembra, zapletlo pri izvolitvi predstavnika kulture in športa. Njegovo izvolitev so namreč zaradi pritožbe Društva oblikovalcev Slovenije preklicali, novih volitev pa še ni bilo.

Ne spreglejte