Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 11. 2021,
16.58

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,27

32

Natisni članek

testiranje Janez Poklukar Koronavirus Mateja Logar

Četrtek, 11. 11. 2021, 16.58

2 leti, 5 mesecev

Orehovec: Ob neupoštevanju ukrepov izobraževanje na daljavo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,27

32

"Samotestiranje se bo od ponedeljka, 15. novembra, za vse učence izvajalo v šolah. Izjema so otroci s posebnimi potrebami, ki bodo samotestiranje lahko izvajali v domačem okolju. Za vse preostale učence in dijake, ki ne bodo upoštevali ukrepov (samotestiranje in maske), bo uvedeno izobraževanje na daljavo," je na današnji novinarski konferenci pojasnil državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec

Branimir Štrukelj
Novice Na SVIZU pričakujejo odpravo nejasnosti ukrepov v šolstvu #video

Logarjeva: Zdravstveni sistem bo kmalu na kritični točki

"Epidemiološke razmere in razmere v bolnišnicah so zelo resne. Število bolniških postelj je na kritičnih mejah in z vsakodnevnimi napori poskušamo zagotoviti bolniške postelje za vse bolnike. Zmanjšan pritisk na bolnišnice lahko pričakujemo sedem dni, na intenzivne enote pa deset dni po tem, ko bo število okužb v populaciji začelo upadati. Zdravstveni sistem bo kmalu na kritični točki. Lahko se zgodi katastrofa v zdravstvenem sistemu in tega si nihče ne želi," je na novinarski konferenci dejala Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje.

Virus ne izbira

"V skoraj dveh letih boja z epidemijo smo se naučili, da virus ne izbira in da bo izkoristil vsako možnost, da se bo širil. Tukaj nastopimo mi, ki lahko ukrepamo in se vedemo tako, da virusu preprečimo širjenje," je poudarila Logarjeva. 

V Sloveniji so v sredo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ob 9.068 PCR-testih potrdili 3.568 okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah zdravijo 920 bolnikov, 31 bolnikov več kot včeraj, najmlajši ima 23 let. 212 jih po podatkih vlade potrebuje intenzivno terapijo, kar je 21 oseb več kot včeraj, ko je bilo na intenzivni terapiji 191 oseb, najmlajši ima po podatkih vlade 23 let. Umrlo je še 10 oseb, skupaj od začetka epidemije že 4.885 ljudi.

intenziva 3
Novice Razmere v slovenskih bolnišnicah vsak dan slabše #video

To se spreminja s ponedeljkom

Vlada je na današnji seji sprejela spremembe odloka, ki določa pogoje vstopa v državo, in sicer sta bili sprejeti dve ključni spremembi. "Starost otroka, ki lahko vstopi v Slovenijo brez pogoja PCT v spremstvu ožjega družinskega člana, se s 15 let znižuje na 12 let. Druga sprememba pa je, da hitri test za samotestiranje ne bo več veljal kot dokazilo za vstop v Slovenijo. Spremembe bodo v veljavo stopile v ponedeljek, 15. novembra," je povedala vladna govorka Maja Bratuša

ecdc
Novice Slovenija najslabša v Evropi

Poklukar na Golniku: Bolnišnice znova povečujejo število postelj

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes obiskal Kliniko Golnik in ob tem poudaril, da je število hospitaliziranih znova močno naraslo, zato bolnišnice znova povečujejo število postelj na covidnih oddelkih. 

Kot je povedal Poklukar, je bilo zjutraj kar 212 bolnikov s covidom-19 v enotah intenzivne terapije. Zaradi močnega porasta so se na današnji koordinaciji, ki so jo uvedli v začetku tedna, dogovorili, da se število intenzivnih postelj poveča z 213 na 234. Hkrati so zaradi vse večjega pritiska na navadne postelje za covidne bolnike tudi te zmogljivosti povečali s 750 na 837 postelj.

Pojasnil je, da bi pri 1.200 zasedenih covidnih posteljah potrebovali vsaj toliko medicinskih sester, za 300 bolnikov na intenzivni terapiji pa vsaj 600, torej skupaj 1.800, da bo poskrbljeno za bolnike z novim koronavirusom, in sicer ob znižanih standardih. Trenutno je na covidnih oddelkih bolnišnic ob 920 hospitaliziranih okoli tisoč medicinskih sester.

"Verjamemo, da s temi posteljami ne bomo zdržali do ponedeljka, tako da bo že v petek naslednji koordinacijski sestanek covidnih bolnišnic, kjer se bomo dogovorili o nadaljnjem širjenju zmogljivosti, da bomo zdržali skozi konec tedna," je dejal minister. Opozoril je tudi na aktivnosti, ki so povezane s povečanjem zmogljivosti za bolnike, ki prebolijo covid-19 in jih ni mogoče odpustiti v domače okolje.

"Le tako lahko šole ostanejo odprte"

O samotestiranju otrok v šolah pa je poudaril, da lahko samo tako šole ostanejo odprte. Dnevno je med okuženimi namreč več sto otrok, ki prenašajo okužbo v družine. "Če hočemo zamejiti epidemijo, če hočemo ohraniti odprte šole, potem je to nuja in v imenu zdravstva prosim starše, ravnatelje, učitelje, vzgojitelje, da se kar najbolj potrudite in da pomagate zdravstvu, da bomo zmogli zamejiti epidemijo," je pozval.

Joseph Mercola
Novice Bogati zdravnik financira proticepilce: njegov "biznis" je manj cepljenih
Ne spreglejte