Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Torek,
5. 4. 2016,
14.21

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,35

1

Natisni članek

izvršba stanovanja Zavarovalnica Maribor

Torek, 5. 4. 2016, 14.21

6 let, 7 mesecev

Mariborska upokojenka bo stanovanje morda dobila nazaj, zavarovalnica je umaknila izvršbo

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,35

1

stanovanja Maribor | Foto Matjaž Vertuš

Foto: Matjaž Vertuš

Zaseženo stanovanje je bilo na dražbi prodano, tik preden je Zavarovalnica Maribor (ZM) prejela nakazilo dolga. Nova lastnica je od nakupa pripravljena odstopiti. Zavarovalnica je umaknila izvršbo.

Naj spomnimo:

22. 3.: Humanitarec Boris Krabonja je zvečer začel akcijo zbiranja prostovoljnih prispevkov za gospo.

23. 3.: Zjutraj je bilo stanovanje prodano na dražbi.

23. 3.: Malo pred četrto uro popoldne se je Krabonja z ZM dogovarjal o plačilu dolgov.

24. 3. Prostovoljci so na pobudo Krabonje zbrali 1.679 evrov in jih nakazali na račun zavarovalnice. To je bila glavnica, zaradi katere je zavarovalnica na sodišče podala predlog za izvršbo.

25. 3.: Upokojenka se je dopoldne na sestanku z ZM dogovorila o nadaljnjem reševanju težav, če prodaja stanovanja ne bi bila uspešna.

25. 3.: Istega dne je ZM izvedela, da je bilo stanovanje uspešno prodano na dražbi.

25. 3.: ZM je istega dne podala predlog za odlog izvršbe.

1. 4.: Odvetnica Ana M. Jug je na mariborsko okrajno sodišče vložila ugovor zoper izvršilni postopek, skupaj z drugimi, ki želijo gospe pomagati, pa so napovedali, da bodo rešitev poskušali poiskati tudi zunaj sodišča.

Nova lastnica želi upokojenki pomagati in ji vrniti stanovanje

Po posredovanju odvetnice Ane M. Jug, ki prostovoljno pomaga Mariborčanki, se je javila nova lastnica stanovanja, ki svojega imena ne želi razkriti. Nepremičnino je pripravljena vrniti, a le v primeru povračila varščine, ki jo je za stanovanje morala poravnati pred dražbo. Plačilo varščine je namreč pogoj za sodelovanje na dražbi, običajno pa ta znaša deset odstotkov izklicne cene.

Kot so nam sporočili z Okrajnega sodišča v Mariboru, je bila izklicna cena stanovanja 38.892,18 evra. Varščina je znašala deset odstotkov od ugotovljene tržne vrednosti nepremičnine, in sicer 5.556,02 evra.

ZM je pripravljena preostali dolg odpustiti

Čeprav se je izvršba zgodila zaradi glavnice 1.679 evrov, pa dolg z obrestmi znaša znatno več, so nam pojasnili v zavarovalnici. Dolg, ki ga je omenil Krabonja, je malo manjši od štiri tisoč evrov in prav ta preostali dolg je, po neuradnih informacijah, zavarovalnica pripravljena odpisati.

"Torej je zdaj vse odvisno od ZM. Ta je dobila glavnico plačano, stroške in obresti pa naj bi po pogovoru z Borisom Krabonjo odpisala, razen 400 evrov, ki jih bo gospa plačevala eno leto," nam je pojasnila odvetnica Ana M. Jug.

Nova lastnica stanovanja je pripravila tudi pisno izjavo, ki bi jo po naših informacijah ZM morala prejeti danes. | Foto: Matjaž Vertuš Nova lastnica stanovanja je pripravila tudi pisno izjavo, ki bi jo po naših informacijah ZM morala prejeti danes. Foto: Matjaž Vertuš

Zavarovalnica Maribor je umaknila izvršbo

"Na podlagi pisne prošnje, ki jo je gospa včeraj, 4. aprila, popoldne prinesla na Zavarovalnico Maribor, smo danes, 5. aprila, z gospo sklenili dogovor, na podlagi katerega smo umaknili izvršbo. Gre za ustaljen postopek za sklenitev sporazuma, ki bi ga z gospo, če bi se odzvala na naše dopise, lahko sklenili že pred dražbo," so nas po sestanku z dolžnico obvestili z ZM.

Po desetih letih je tako z združenimi močmi prostovoljcev dolg poravnan, izvršba pa nazadnje umaknjena. Zdaj je na potezi sodišče, ki bo odločilo, kako bo s stanovanjem. Ravnati se morajo po določilih zakona.

Kje se lahko zalomi?

Nova lastnica stanovanja bo odstopila od nakupa, če bo dobila povrnjeno varščino, a zakon o izvršbi in zavarovanju možnosti vračila varščine, če kupec kupnine ne poravna, ne predvideva. "Sodišče nima razloga za zadrževanje varščine, če gre za sporazumno rešitev zadeve," pojasnjuje Jugova.

Če kupec, ki je na dražbi kupil stanovanje, odstopi od nakupa, zakon omogoča, da se k nakupu pozove naslednje kupce, ki so na dražbi ponudili največ, prodajo pa lahko tudi razveljavijo in določijo novo.

Sodišče k nakupu ne bo pozvalo naslednjih ponudnikov

Z Okrajnega sodišča v Mariboru so nam sporočili, da umika predloga za izvršbo od upnika sicer še niso prejeli, a v tem primeru bo sodišče odločalo po veljavnih določilih zakona o izvršbi in zavarovanju. V tej smeri ne morejo prejudicirati odločitev.

Če je izvršilni postopek ustavljen in kupec ne plača kupnine, sodišče ne poziva naslednjih ponudnikov k nakupu. Sklep o izročitvi, na podlagi katerega bi lahko sodišče vpisalo lastninsko pravico kupca, se v tem primeru ne izda.

"Dokler mi gospa na dokumentih ne pokaže, da je zadeva urejena, ničesar ne verjamem," pravi Boris Krabonja.  | Foto: Matjaž Vertuš "Dokler mi gospa na dokumentih ne pokaže, da je zadeva urejena, ničesar ne verjamem," pravi Boris Krabonja. Foto: Matjaž Vertuš

Takšnih primerov je več, zakonodaja ščiti upnike

Krabonja se posveča še vsaj štirim takšnim primerom, ki čakajo na zbiranje sredstev. Ljudem grozi rubež in zaradi majhnega dolga jim bodo vzeli stanovanje. To, da bi se na tem področju zakonodaja spremenila, bo poskušal z aktivnostmi spodbuditi tudi sam. Zakonodaja namreč ščiti predvsem upnike, dolžnikov pa ne.

"Ravno danes smo dokončno zbrali vsa sredstva za študentko, ki je trenutno zaradi srčnega napada v bolnišnici, njena mama pa je prav tako bolna. Rubeža tako ne bo in upniki so pomirjeni. Takšnih primerov je zelo veliko. Še posebej težko je pri starejših ljudeh, ki ne morejo poskrbeti zase," pravi Krabonja, ki ga zaradi vsega, kar naredi za ljudi v stiski, mnogi imenujejo kar mariborski Robin Hood.

Ne spreglejte