Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 2. 2012,
16.58

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

italija partizani

Torek, 14. 2. 2012, 16.58

4 leta, 6 mesecev

Manipulacija s fotografijo streljanja talcev tudi na RAI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V oddaji Porta a porta na italijanski televizijski mreži RAI, kjer je bilo govora o fojbah, so objavili fotografijo, ki naj bi dokazovala, kako so slovenski partizani streljali na Italijane.

Fotografija pa v resnici prikazuje italijanske vojake, ki v hrbet streljajo na slovenske talce v vasi Dane v Loški dolini julija 1942. Kot poroča Primorski dnevnik, je med razpravo zgodovinarka iz Vidma Alessandra Kersevan na to "neskladnost" opozorila vodjo oddaje Bruna Vespo, a jo je ta glasno utišal. Kot še poroča Primorski dnevnik, je bila oddaja o fojbah, ki se je začela z geslom Trst je naš, zelo površna, površinska in enostranska, čeprav je v drugem delu tekla beseda tudi o italijanskih taboriščih, v katerih so bili zaprti Slovenci.

"Večkrat ponovljena laž postane kaj kmalu resnica" "Dan spomina je že od vsega začetka pokazal svoje pravo lice. Že s prvim filmom, ki je italijanskemu prebivalstvu vcepil mestoma povsem izmišljene elemente iz zgodovine druge svetovne vojne in prav tako krvavih povojnih obračunavanjih. Operacija je bila očitno 'narodotvorno' usmerjena in je na Apeninskem polotoku povezala večji del političnih sil z levega in desnega bloka," se je na tokratno zlorabo slike odzval deželni svetnik Slovenske skupnosti Igor Gabrovec.

"Večkrat ponovljena laž postane kaj kmalu resnica. O tem nazorno govori že slavna fotografija o italijanskih vojakih v uniformah, ki na okupirani slovenski zemlji streljajo na slovenske civiliste," dodaja Gabrovec in pozdravlja zgodovinarko Kersevanovo, ki je v oddaji branila ponos zgodovinske stroke.

Sporno fotografijo objavila tudi Unija Istranov Kot je znano, je optantska organizacija Unija Istranov to isto fotografijo uporabila februarja lani in jo prav tako prikazala kot partizansko streljanje italijanskih civilistov. Optantska organizacija je fotografijo uporabila na plakatu, s katerim so vabili na prireditev ob italijanskem dnevu spomina na žrtve fojb.

Takrat je slovensko ministrstvo za zunanje zadeve Italiji predalo protestno noto, "zaradi potvarjanja zgodovine in manipuliranja z zgodovinskimi dokumenti". Ostro so obsodili tudi objavo te fotografije na spletnih straneh italijanskega ministrstva za notranje zadeve, ki jo je objavilo februarja lani.

Oddajo (v italijanščini) si lahko pogledate tukaj.

Ne spreglejte