Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 4. 2013,
9.31

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Adria Airways afera politiki revizija

Sreda, 24. 4. 2013, 9.31

5 let

Manekenke in politiki so leteli brezplačno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Interna revizija v Adrii Airways je po poročanju današnjega Dnevnika razkrila, da naj bi se s pomočjo nekdanjega vodstva s Tadejem Tufkom na čelu okoriščali tudi politiki s svojimi družinskimi člani.

Za deset evrov ali celo brezplačno naj bi z Adrio ob politikih in njihovih družinskih članih leteli tudi gospodarstveniki, bankirji, javne osebnosti in recimo manekenke. Nekateri od politikov, ki so z Adrio leteli zelo poceni ali celo zastonj, naj bi bili po poročanju današnjega Dnevnika še vedno na pomembnih položajih.

Adria je zaznamovana z aferami Adria Airways, ki jo je država v preteklih letih večkrat dokapitalizirala, je bila v preteklosti vpletena že v številne afere – od več sto tisoč evrov visokih provizij posrednikom za prodajo letalskih vozovnic, ki dela nikoli niso opravljali, do libijskih poslov z nafto, ki kljub visokim stroškom za letalsko družbo nikoli ni prispela do Adrijinih letal. Poleg omenjenih poslov naj bi notranja revizija po informacijah Dnevnika odkrila tudi podeljevanje letalskih vozovnic, ki naj bi se delile "izredno po domače". Vozovnice za nekaj deset evrov ali celo brezplačne vozovnice je v preteklih letih, ko je Adrio vodil Tadej Tufek, po informacijah časnika prejelo več slovenskih politikov, med njimi tudi nekdanji in celo aktualni ministri in njihovi družinski člani, družinski člani nekdanjega predsednika nadzornega sveta Adrie, nekdanji evropski poslanec in njegova družina, vodilni v družbah v večinski državni lasti in njihovi družinski člani, lobisti, manekenke, športniki, bankirji in drugi.

Običajno je, da letalske družbe svojim zaposlenim in njihovim družinskim članom ali zaposlenim v drugih letalskih družbah in družbah turistične industrije, ki so na službeni poti, omogočajo nakup vozovnic po ugodnejši ceni. A nabor "izbrancev", ki so z Adrio leteli za deset evrov ali celo zastonj, pri čemer naj bi jim letalska družba krila celo stroške letaliških taks, se je glede na izsledke interne revizije precej razširil.

V letih 2009, 2010 in 2011 naj bi Adria izdala več kot 1500 vozovnic po posebnih pogojih, več kot 1300 teh v letih 2009 in 2010. Več kot 260 letalskih vozovnic je bilo samo v letih 2010 in 2011 podeljenih uporabnikom, ki niso spadali v nobeno od zgoraj omenjenih upravičenih kategorij.

Izbranci naj bi za vozovnico plačali do 20 evrov

Izbranci naj bi za vozovnico plačali do 20 evrov Ob tem naj bi preiskava ugotovila, da za omenjeno število vozovnic ni mogoče najti razloga, zakaj je nekdo za vozovnico plačal zgolj nekaj deset evrov ali jo dobil celo zastonj. Za vseh več kot 260 vozovnic skupaj, in večinoma gre za povratne lete, naj bi Adria prejela dobrih pet tisoč evrov oziroma v povprečju manj kot 20 evrov za vozovnico. Na drugi strani bi dejanska cena omenjenih vozovnic v prodaji brez upoštevanja letalskih taks znašala več kot 55 tisoč evrov, kar je v povprečju dobrih 210 evrov za vozovnico. Revizija naj bi tako ugotovila, da bi lahko oškodovanje Adrie znašalo okoli 50 tisoč evrov. Dodatno težavo bi lahko predstavljale vozovnice, ki so bile izdane brezplačno, saj bi morala družba v tem primeru obračunati in plačati tudi dohodnino.

Odločali so vodje V letalski družbi naj bi si tako dobrodelnost lahko privoščili zato, ker do leta 2011 niso imeli pravilnika , ki bi določal pogoje za podeljevanje vozovnic pod posebnimi pogoji. Vozovnice naj bi tako odobravali vodilni v družbi, med njimi nekdanji predsednik uprave Tadej Tufek, a večinoma nekdanji komercialni direktor Adrie Tomaž Kostanjšek (zdaj prvi mož Kompasa) in njegov pomočnik Tomaž Škofic. Zadnji je pod novim predsednikom uprave Adrie Markom Anžurjem medtem napredoval, pa čeprav naj bi ga družba lani, ko je to še vodil Klemen Boštjančič, ovadila zaradi domnevno fiktivnih pogodb za posredništvo pri prodaji vozovnic. Tufkov vodilni kader naj bi posredoval zgolj ime in priimek prejemnika vozovnice ter cilj potovanja, za katerega naj se vozovnica izda, medtem ko razlogov za cenejšo ali brezplačno vozovnico po neuradnih informacijah niso navajali.

Pravilnik, ki ureja področje izdajanja letalskih vozovnic pod posebnimi pogoji, je sprejela šele prejšnja uprava v sestavi Boštjančiča in Roberta Vuge in v skladu s tem pravilnikom sta lahko po informacijah Dnevnika brezplačne vozovnice oziroma vozovnice s popusti odobravala le izvršna direktorja, vsaka tako izdana vozovnica pa je zahtevala obrazložitev.

Bodo dejanja zastarala? V Adrii so za Dnevnik potrdili, da iz interne revizije izhaja obstoj utemeljenosti odškodninskih tožb, bodo pa še pred tem poskušali ugotoviti resnično in dejansko stanje, raziskali vsa dejstva, pomembna za razjasnitev zadeve ter pridobili dodatna pravna mnenja. Kot so za Dnevnik še pojasnili v Adrii, bodo v primeru izkazanih odškodninskih odgovornosti izvedli vse postopke, da se škoda povrne. V Dnevniku pa dodajajo, da je nenavadno, da se novemu predsedniku uprave Adrie Marku Anžurju zdaj pojavlja dvom, saj naj bi bil do imenovanja na mesto predsednika uprave Adrie decembra lani član najožjega vodstva celo pristojen za komercialo. Morebitne odškodninske tožbe pa bi lahko tudi zastarale, saj naj bi zanje veljal triletni zastaralni rok, ki pa bi se verjetno nanašal na datum izdaje oziroma uporabe letalske vozovnice, še poroča današnji Dnevnik.

Ne spreglejte