Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 12. 2013,
19.09

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

banka ustavno sodišče bančništvo

Sreda, 4. 12. 2013, 19.09

7 mesecev

Mali delničarji za ustavno presojo zakona o bančništvu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Vseslovensko združenje malih delničarjev (VZMD) je v imenu 250 malih imetnikov podrejenih obveznic slovenskih bank na ustavno sodišče vložilo pobudo za oceno ustavnosti novele zakona o bančništvu.

Kot so v sporočilu za javnosti pojasnili v VZMD, novela, uveljavljena 23. novembra, daje Banki Slovenije arbitrarno pravico odrediti odpis vseh podrejenih obveznic slovenskih bank, jim s takim odpisom ustvariti enkratni dobiček in tako zmanjšati potrebe po vplačilu svežega kapitala.

Društvo Mali delničarji Slovenije (MDS) pa je naknadno sporočilo, da bo v petek na ustavno sodišče vložilo dve pobudi za presojo ustavnosti posameznih določil novele zakona o bančništvu, in sicer ločeno za obveznico ABVIP in obveznico NLB26.

Poleg tega bodo vložili tudi zahtevo za zadržanje izvajanja spornih členov sprejetih sprememb novele zakona do končne odločitve ustavnega sodišča, saj v društvu MDS menijo, da bi izvajanje lahko povzročilo nenadomestljivo škodo imetnikom teh instrumentov.

Po besedah VZMD je iz najav guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca in ministra za finance Uroša Čuferja razvidno, da bo tak odpis verjetno izveden prvi konec tedna po objavi rezultatov obremenitvenih testov bank.

"Obveznice katerih bank bodo deležne takega odpisa, lahko domnevamo na podlagi seznama vrednostnih papirjev, s katerimi je Ljubljanska borza ta ponedeljek za nedoločen čas ustavila trgovanje. To je odredila za delnice in/ali podrejene obveznice Abanke, Banke Celje, Factor banke, NKBM, NLB in Probanke," so zapisali.

VZMD je s strokovnimi sodelavci in Odvetniško pisarno Kunič izoblikoval stališče, "da tak odpis - skupaj z vrsto unikatnih določil novele, ki domače banke in Banko Slovenije odrešujejo vsakršne pravne ali odškodninske odgovornosti za škodljive posledice izvedenih odpisov - predstavlja grobo kršitev več členov Ustave Republike Slovenije".

Ne spreglejte