Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 8. 2015,
17.12

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

mali delničarji Roman Glaser Perutnina Ptuj nezaupnica

Ponedeljek, 10. 8. 2015, 17.12

4 leta, 9 mesecev

Mali delničarji bi glasovali o nezaupnici upravi Romana Glaserja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Društvu Mali delničarji Slovenije (MDS) so skupaj s Kapitalsko družbo za skupščino Perutnine Ptuj predlagali tudi točko, pri kateri bi glasovali o nezaupnici upravi Romana Glaserja.

Ob tem so zaradi popravljanja bilanc za nazaj podali še nasprotni predlog za nepodelitev razrešnice upravi in nadzornemu svetu. Kot so danes pojasnili v MDS, so se za takšne predloge odločili, ker je uprava Romana Glaserja morala popravljati bilance družbe za leto 2013, na kar so delničarji opozarjali že več let, a so jih do zdaj vedno označili za "škodoželjne nagajače". Po njihovih trditvah je bila bilanca leta 2013 popravljena za 59,7 milijona evrov, kar je več kot štirikratnik celotnega dobička pred obrestmi in davki, doseženega leta 2014.

"Očitno ne pomaga niti dejstvo, da nadzornemu svetu predseduje , ki je med vidnejšimi predavatelji korporativnega upravljanja in med drugim tudi član upravnega odbora Združenja nadzornikov Slovenije," poudarjajo mali delničarji, ki se sprašujejo, kako se lahko uprava hvali s poslovanjem ob tako visoki slabitvi, nadzorni svet pa se na to sploh ne odzove.

Popravki bilance so podrobneje razkriti v letnem poročilu Perutnine za preteklo leto, iz katerega je razvidno, da so osnovni kapital družbe znižali z dobrih 90 na manj kot 47 milijonov evrov. Nadzorniki pod vodstvom Bratine pa, kot da se ne bi nič zgodilo, v poročilu pišejo o tem, kako skrbno so spremljali poslovanje družbe, pišejo v MDS.

Glaser: MDS zavaja delničarje Prvi mož Perutnine Roman Glaser je v odzivu za STA zatrdil, da si v družbi ves čas prizadevajo za transparentno poslovanje in stalno obveščenost vseh deležnikov tako o poslovnem rezultatu kakor o trendih in poslovnem položaju družbe, zato v svojih letnih poročilih vsakokrat objavljajo celo več razkritij, kot jih predpisuje zakonodaja.

"Tendenciozno in izkrivljeno prikazovanje rezultatov Društva MDS predstavlja zavajajočo in za delničarje, ki jih društvo zastopa, tudi izjemno škodljivo početje," je zapisal Glaser in zatrdil, da nikakor ne gre za kakršnokoli prikrivanje poslovnih rezultatov ali številk, ampak za transparentno objavo dejstev.

Celo več, delničarji so bili na prejšnji skupščini uspešni z nasprotnim predlogom, ki ga je podprl tudi predstavnik društva, in zahtevali menjavo pooblaščene revizijske družbe, zdaj pa napadajo prav izsledke revizijske družbe, ki so jo predlagali sami.

V Perutnini zato pojasnjujejo, da je uprava z angažirano politiko izvajanja transparentnosti poslovanja želela čim večje očiščenje bilanc. Kako boleča je želja društva po zavajanju delničarjev, ki jih sicer zastopa, a običajno ne doseže niti odstotka kapitala Perutnine, pa po njihovem kaže tudi dejstvo, da so dobrih 43 milijonov evrov revidiranega obsega napihnili na 60 milijonov, kar pa ne ustreza resnici.

Ne spreglejte