Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 7. 2016,
8.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

38

Natisni članek

Metod Dragonja stavka Peter Gašperšič Miro Cerar Slovenske železnice Luka Koper

Nedelja, 3. 7. 2016, 8.08

6 let, 6 mesecev

Zaradi blokade Luke Koper sta ladji odpluli v Trst #video

Delavci Luke Koper se vračajo na delo – za osem ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

38

Luka Koper | Foto Črt Kaker

Foto: Črt Kaker

Delavci Luke pisali Cerarju: "Nimamo česa izgubiti." Škoda se šteje v milijonih. 

19:39

Množica v podporo zaposlenim

18:27

Za osem ur se vračajo na delo

15:39

Minister poziva vodstvo Luke

14:59

Ladji namesto v Koper v Trst

13:12

V ponedeljek izredna seja NS

12:59

Kdo so tekmeci Luke Koper

09:44

Delavci pisali Cerarju

08:11

Tretji dan blokade

  • 19:39

    Množica v podporo zaposlenim

    Pred vhodom v Luko Koper se je okoli 18. ure zbrala množica več sto ljudi od svojcev in prijateljev do simpatizerjev, ki so prišli podpret luške delavce.

    Predstavnik sindikata žerjavistov Mladen Jovičič je poudaril, da mora premier Miro Cerar prenehati ignorirati svoje ljudstvo. "Kakšna razlika je danes se zbrati v takem številu, potem ko je (predsednik DZ Milan, op. ur) Brglez prvi dan povedal, da je peščica atentatorjev ugrabila državo in pristanišče," je začel svoj nastop Jovičič ter spomnil, da je tudi predsednik vlade povedal, da se ne bo pogovarjal z ulico. "Če bi se danes takšen zbor, kot je tukaj, zgodil v vsakem slovenskem podjetju, s kom bi se pogovarjal on še naprej," se je vprašal Jovičič in požel aplavz množice.

    Predstavnik žerjavistov je spomnil na dokument vlade, ki je v petek pricurljal v javnost in v katerem, tako Jovičič, jasno piše, da bodo Luko razdelili na koncesijska območja in da je zato treba ustanoviti pristaniško upravo: "To, se mi zdi, pomeni samo eno: različne privatnike, ki se jim proda Luko Koper."

    Protesta tudi v ponedeljek in torek

    Na manifestaciji so med drugim napovedali, da se bodo ob isti uri pred vhodom v Luko zbrali tudi v ponedeljek in torek. V torek naj bi tako ponovili protest Vstala Primorska, kjer se je prejšnji teden na Titovem trgu zbralo med tri in štiri tisoč ljudi. "Vzemimo to luko nazaj. Ne dovolimo, da jo uničijo," je sklenil Jovičič.

    Oglasil se je tudi predsednik Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristjan Verbič, ki je čestital delavcem za odločitev, da v ponedeljek za osem ur spet začnejo delati. Kot je dodal, bi veliko več modrosti pričakoval od najvišjih predstavnikov države.

    "Ni čas za jamranje. Tisti, ki jamrajo, čeprav deklarirajo drugače, tisti, ki prihajajo z ostro retoriko, žalitvami tega, kar danes vidimo tukaj, morajo poiskati rešitve, ponuditi ustrezne rešitve. Vemo, kakšne so. Sicer pa morajo oditi," je bil odločen Verbič.

    Na pol uradni del manifestacije se je okoli 19. ure končal, večina zbranih pa je zapustila prizorišče. Kljub temu je med delavci veselo, prek zvočnikov igra tudi glasba.

  • 18:27

    Za osem ur se vračajo na delo

    Delavci Luke Koper, ki že od petka blokirajo vhod v pristanišče, so se z upravo družbe dogovorili, da bodo jutri z vsemi razpoložljivimi sredstvi delali osem ur, od 9. do 17. ure, so sporočili iz Luke Koper.

    Kot so zapisali v sporočilu, so "zgroženi nad brezbrižnostjo in lažmi s strani vlade". "Odločeni smo vztrajati do konca. Pričakujemo, da bo pot še dolga. Ker smo družbo gradili sami in jo imamo za svojo, smo odločeni, da vam ne bomo dovolili uničenja," so še zapisali in dodali, da vztrajajo pri odgovornosti vlade in ponovno pozivajo na dialog. 

  • 18:08

    Poslanec ZL Miha Kordiš je na svojem profilu na Facebooku zapisal, da bo predsednika vlade Mira Cerarja "odnesel linč", če bo stavkajoče delavce v Luki Koper skušal pregnati s policijsko silo. 

  • 16:23

    Oglasil se je tudi predsednik vlade Miro Cerar. V  sporočilu za javnost je kljub sobotnemu neuspešnemu dialogu med ministrom Počivalškom in Luko Koper izrazil pričakovanje, da bo uprava družbe čim prej zagotovila običajno poslovanje Luke. Obenem je Počivalška znova pozval, naj še naprej spremlja zadevo in ga o obvešča o posledicah za slovensko gospodarstvo, je poročal Radio Slovenija.

  • 15:39

    Minister poziva vodstvo Luke

    Minister za gospodarski razvoj Zdravko Počivalšek predsednika uprave Luke Koper Dragomirja Matića ponovno poziva, naj s svojim odgovornim ravnanjem zagotovi, da bosta delo in nemoteno poslovanje Luke Koper nemudoma spet stekla, so sporočili z ministrstva. Kot dodajajo na ministrstvu, je predsednik uprave Luke "z vso skrbnostjo dolžan poskrbeti tudi za zakonito, skrbno in vestno poslovanje vseh zaposlenih v Luki Koper".

    Počivalšek je po pooblastilu predsednika vlade stopil v stik z Luko Koper in si prizadeva, da bi se v najkrajšem mogočem času pogovoril s predsednikom uprave Luke. Kot predstojnik gospodarskega resorja in kot dolgoletni gospodarstvenik Počivalšek meni, da je ta dialog potreben, ker lahko prispeva k zaustavitvi škodljivih posledic.

    Kot minister za gospodarski razvoj in tehnologijo in kot gospodarstvenik Počivalšek pod nobenim pogojem ne more dopuščati nadaljnjega povečevanja gospodarske škode. "Nedopustno in nepredstavljivo je, da bi kdorkoli v tej državi dopuščal, da bi se zaradi česarkoli povzročala tolikšna gospodarska škoda, kot nastaja trenutno. Gospodarstvo nikakor ne sme biti talec kakršnihkoli ultimatov! Zato pozivam predsednika uprave Luke Koper k odgovornemu ravnanju in takojšnji ureditvi razmer v tem podjetju," je poudaril minister Počivalšek. 

  • 14:59

    Ladji namesto v Koper v Trst

    Luka Koper ladja tanker | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

    Zaradi blokade pristanišča v Luki Koper nastajajo zamude. Na privezih je trenutno pet ladij, ki zaradi blokade delavcev niso končale dela. Dve kontejnerski ladji sta se medtem odločili spremeniti smer in bosta šli najprej v Trst, nato pa se bosta vrnili v Koper (če bodo razmere to dopuščale), so nam povedali v Luki Koper.  

    Vsi hodi v pristanišče so zaprti, tovorni in železniški promet je onemogočen. V Luki sprejemajo samo tovorna vozila s hitro pokvarljivim blagom, so dodali v pristanišču.

  • 13:41

    Dogajanje pred vhodom v Luko Koper je dopoldne minilo mirno. V večernih urah naj bi se upornim delavcem pridružili tudi njihovi družinski člani in prijatelji.

  • 13:12

    V ponedeljek izredna seja NS

    Na sedežu Luke Koper so se sestali uprava družbe, večina članov nadzornega sveta in pooblaščeni predstavnik zaposlenih. Ugotovili so, da vodstvo družbe ni pristojno in ne more zagotoviti, da vlada ne bo uresničila načrtov o ustanovitvi pristaniške uprave, so sporočili iz Luke Koper.

    Vsebina dokumenta je v soboto zaokrožila v javnosti in po mnenju Luke Koper postavlja na laž ministra Petra Gašperšiča. Ta je javno zanikal, da bi vlada razmišljala o uvedbi pristaniške uprave in odpiranju koncesijske pogodbe.

    Kot so navedli v Luki Koper, v omenjenem dokumentu jasno piše, da bo država s ciljem vzpostavitve konkurence v pristanišču ustanovila pristaniško upravo in vzpostavila možnost podeljevanja novih koncesij za nove investicije. To za Luko Koper pomeni zmanjšanje prihodkov, dobička in števila zaposlenih, so opozorili.

    "Iz tega lahko sklepamo, da večinski lastnik, država, zavestno zmanjšuje vrednost družbe in s tem državnega premoženja, kar vodi v poceni prodajo družbe. Nelogično je namreč opredeliti Luko Koper kot strateško naložbo in hkrati zmanjševati njeno vrednost," dodajajo v Luki Koper.   

    Nadzorni svet družbe je za jutri sklical izredno sejo, na kateri se bo seznanil s stanjem v pristanišču. Obravnaval bo tudi vsebino in posledice zgoraj omenjenega dokumenta. Kot so na koncu dodali, bodo vsi prisotni "še naprej vlagali maksimalne napore za čim prejšnjo normalizacijo stanja".

  • 12:59

    Kdo so tekmeci Luke Koper

    Severni Jadran je logistični most med Evropo in Azijo, pristanišča pa se vedno ostreje bojujejo za blagovne tokove. Blokada v Luki Koper bo povzročila milijonsko škodo, hkrati pa zmanjšala ugled ter zaupanje v Slovenijo in Luko. Negotove razmere bi lahko namreč izkoristili tudi v Trstu v Italiji in na Reki na Hrvaškem. Kaj pa pravijo podatki? Primerjali smo koprsko, reško in tržaško pristanišče.

     

     

  • 12:57

    Na Luko Koper smo naslovili vprašanje, kolikšno škodo bo zaradi blokade delavcev utrpelo podjetje. Odgovore še čakamo.

    O tem, kolikšne izgube bo zaradi stavke imelo slovensko gospodarstvo, smo povprašali tudi na ministrstvo za gospodarstvo. Tudi njihove odgovore še čakamo.

    So pa že včeraj iz Slovenskih železnic sporočili, da jih blokada dnevno stane okoli 700 tisoč evrov.

  • 10:27

    Zjutraj se je sestala uprava Luke Koper, da bi se pogovorila o trenutnih razmerah in poiskala možnosti za rešitev nastalega položaja, je poročal Radio Slovenija. Iz Luke Koper informacij o sestanku še ni, zato lahko sklepamo, da pogovori še potekajo.

  • 09:44

    Delavci pisali Cerarju

    Iz kabineta predsednika vlade so poslali pismo, ki so ga premierju Miru Cerarju poslali stavkajoči delavci Luke Koper. Kot so zapisali v pismu, "glas delavcev Luke Koper ni glas ulice, ni glas huliganov in ni glas tistih, ki hočejo škoditi lastnemu podjetju. Gre za zadnji klic razuma delavcev Luke Koper, prebivalcev Kopra, Primorske in Slovenije, ki smo siti uničevanja naših podjetij in naših življenj."

    Nakazali so, da blokade ne bodo končali. "Naša volja je neomajna, ker se borimo za naša življenja, za naše družine, našo prihodnost in naše otroke," piše v pismu.

    Objavljamo celotno pismo, ki ga je prejel premier Cerar:

    Spoštovani predsednik Vlade RS Miro Cerar.

    Glas delavcev Luke Koper ni glas ulice, ni glas huliganov in ni glas tistih, ki hočejo škoditi lastnemu podjetju. Gre za zadnji klic razuma delavcev Luke Koper, prebivalcev Kopra, Primorske in Slovenije, ki smo siti uničevanja naših podjetij in naših življenj.

    Ste se v teh dneh mogoče vprašali, komu je v največjem interesu braniti Luko Koper? Nam, ki preživimo štirideset let svojega življenja v luki, ali oblastnikom, ki se menjajo vsake štiri leta in luko jemljejo kot potencialni plen za osebna okoriščanja.  

    Država in državno premoženje sta last vseh prebivalcev in prebivalk in ne last oblastnikov, ki so jo dobili samo v upravljanje. Z enako pravico, kot lahko predstavniki kapitala vodijo naša podjetja, lahko tudi delavci sodelujemo pri upravljanju, kar je med drugim tudi ustavna pravica.

    Nikakor ne gre za ultimate, atentate in ostale prevrate, temveč za nezadovoljstvo z odločitvami ljudi, ki služijo izključno lobističnim interesom iz ozadja. Jazbec je bil le izvrševalec odločitev, zato nas njegov odstop ne zadovoljuje. Razkrili smo številne manipulacije in laži državnega sekretarja Dragonje in ministra Gašperšiča, zadnji pridobljeni dokumenti pa napovedujejo razkosanje naše luke in postopno uničevanje vsega, kar smo sami ustvarili. To so ljudje, ki delajo škodo našemu podjetju in vsem prebivalcem Slovenije, zato morajo odgovarjati.

    Povabili smo vas med nas. Ponudili smo vam roko dialoga. Ta roka se ne zavrača, če naj resno jemljemo vaše izjave k umirjanju razmer. Želimo samo zaščititi naša delovna mesta in naše podjetje tudi v prihodnje in za bodoče rodove. Naša volja je neomajna, ker se borimo za naša življenja, za naše družine, našo prihodnost in naše otroke.

    Zato nimamo kaj izgubiti!

    Delavci Luke Koper

  • 08:14

    Kaj morate vedeti o dogajanju v Luki Koper:

    Močno sonce v Kopru že ponagajalo piarovcu Luke Sebastjanu Šiku

    Kako bi odvetnik Vladimir Bilić rešil zaplet v Luki Koper

    Primorska ni vstala, Primorska je propala

    Cerar: Vodstvo Luke Koper bo odgovarjalo za škodo 

    Kdo nam je ugrabil Luko Koper

    Na Obali je vroče. Za kaj gre v resnici v Luki Koper?

    Ena Luka Koper, dva svetova: ko sindikati pozabijo na najeto delovno silo

    Boj za kaj: za Luko Koper ali za status quo?

  • 08:11

    Tretji dan blokade

    Zaradi blokade v Luki Koper stoji tovorni železniški promet v državi, kolona čakajočih tovornjakov pa se vleče vse do Krasa. Po ocenah Slovenskih železnic jim zaustavitev tovornega prometa, ki je glavni vir njihovih prihodkov, dnevno povzroča okoli 700 tisoč evrov izgube. Kakšna je škoda za preostale slovenske in tuje logiste, gospodarske družbe, ki temeljijo na t. i. dobavah "just in time", ter za ugled Luke Koper, je za zdaj težko oceniti, a skoraj gotovo je mogoče govoriti o milijonih evrov.

    Čeprav je delavcem v petek uspelo izsiliti, da je Slovenski državni holding (SDH) s petkove skupščine umaknil zahtevo za menjavo treh nadzornikov Luke Koper, in je v petek odstopil tudi prvi mož SDH Marko Jazbec, zdaj zahtevajo še odstop Gašperšiča in Dragonje. Premier Miro Cerar je vodstvo družbe pozval, naj ukrepa, v nasprotnem primeru bo odgovarjalo za škodo, ki bo nastala. "Ne bom sprejel tega, da bi delavci vodili državna podjetja, še manj pa državo," je bil jasen.

    Prvi poskus dialoga v obliki sestanka gospodarskega ministra Zdravka Počivalška s predsednikom uprave Luke Koper Dragomirjem Matićem in direktorjem Slovenskih železnic Dušanom Mesom ni bil uspešen, saj je Matić sestanek protestno zapustil, ker minister ni ugodil zahtevi, da na sestanku sodeluje celotna uprava Luke, torej tudi delavski direktor. Počivalšek, ki ga je Cerar pooblastil za posredovanje, napoveduje, da njegova prizadevanja s tem niso končana, a po nekaterih informacijah iz medijev bi se lahko blokada vlekla še nekaj dni.

Delavci v Luki Koper že tretji dan blokirajo dostop v pristanišče. Zahtevajo odstop ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča in državnega sekretarja Metoda Dragonje. Škoda je iz dneva v dan večja. 

Video: Delavci blokirajo vhod v Luko Koper

Video: Tovornjaki ne morejo v pristanišče

Dogajanje v Luki Koper spremljamo v živo:

Ne spreglejte