Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Urbas

Petek,
1. 7. 2016,
11.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

55

Natisni članek

kolumna Luka Koper Igor Bavčar

Petek, 1. 7. 2016, 11.11

6 let, 6 mesecev

Primorska ni vstala, Primorska je propala

Uroš Urbas

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

55

Luka Koper je simbol iracionalnega v Slovencih. Je simbol neskončno zavedenega naroda. Je simbol, kako nas lahko v trenutku med sabo sprejo za njihove, ne naše koristi. Zato se nič ne spremeni na bolje.

Odstop šefa SDH Marka Jazbeca, ki upravlja državno premoženje, je zmaga ulice, je pokazatelj, da je država simbol nestabilnosti v slovenskih podjetjih. Odstop nam kaže to, da je ta vlada sestavljena iz strahopetcev. Vladajo nam brezjajčniki.


Primeri iracionalnega v slovenski politiki:

  • Ko na primer Ljudmila Novak sliši besedo Janša, se ji pred očmi stemni, racionalnost se pri njej poslovi.
  • Ko na primer Miro Cerar v istem stavku poleg brexita sliši še besedo Janša, se mu stemni, o posledicah brexita ne zmore k predsedniku republike na pogovor, četudi je to v nacionalnem interesu.
  • Ko na primer Janez Janša vidi rdečo zvezdo, se mu pred očmi prikaže celica na Roški, pripravljen je raje organizirati svojo proslavo, kot priti na uradno.

Ko se jim stemni pred očmi ... | Foto: Ko se jim stemni pred očmi ...

Tudi politiki na levici, enako pa velja za veliko večino slovenskih novinarjev, delujejo programirano iracionalno: med ključnimi besedami je na prvem mestu črka J, nato črke RKC, sledi teoretični pojem zasebna lastnina – ob teh besedah je scenarij za govor ali članek že napisan.

Tudi ko slovenski levičar sliši besedo privatizacija, se mu pred očmi stemni. Hočejo mu nekaj vzeti, nekaj, kar je njegovega. Ne glede na to, da nikoli ni bilo njegovo, v najboljšem primeru je certifikatske delnice prodal in si kupil ali pivo ali stanovanje, zdaj nima nič od tega podjetja, kvečjemu slabše javne storitve in višje davke, ker mora plačevati posledice kolektiviziranih izgub.

Dva mita

V dogajanju v Kopru se zlorablja dve trditvi:

1. Luka je last Primorske

Luka je predvsem branjenje dobrih privilegijev. Preberite še enkrat članek Ena Luka Koper, dva svetova: ko sindikati pozabijo na najeto delovno silo in se vprašajte, čigava je Luka.

Čigava je Luka Koper? | Foto: Matej Leskovšek Čigava je Luka Koper? Foto: Matej Leskovšek

2. Ljubljana je uničila Primorsko

Kratek sprehod skozi zgodovino nekoč zelo uspešnih podjetij – zelo posplošujem, a s podatki se ne kregam – nam pokaže naslednje:

Intereuropa

Uničil jo je Andrej Lovšin oziroma logistični center Čehov. Zgrešena, megalomanska poslovna odločitev. Vloga Janeza Škrabca kot Lovšinovega pomočnika je še vedno nepojasnjena.

Lovšin je bil poslan iz Ljubljane, Primorci imajo prav, Ljubljana je formalno uničila Intereuropo.

Ljubljana je uničila Primorsko ... | Foto: Ana Kovač Ljubljana je uničila Primorsko ... Foto: Ana Kovač

Tomos

Za Jugoslavijo paradni proizvajalec cestnih in vodnih motorjev, ki je nastopal celo na svetovnih prvenstvih, mi pa smo se vozili z avtomatiki in mopedi APN6 in vsak jugoslovanski čoln je bil opremljen s Tomosovim motorjem. V 70. letih prejšnjega stoletja so se Japonci, kot so na primer Suzuki, Kawasaki, Yamaha, začeli odločati za tehnološke inovacije in robotizacijo proizvodnje. Tomos je gradil svojo prihodnost na žuljih delavskih rok – v socialističnem raju ni prostora za robote! Tomos je na vrhuncu zaposloval okoli pet tisoč ljudi. Ko je zaprti jugoslovanski trg razpadel, Tomos kupcem ni imel več kaj ponuditi.

Če se zmorete strinjati, da globalizacije ni povzročila Ljubljana, težko upravičite nekompetentnost lokalnega menedžmenta v Tomosu.

Tomos ni imel več kaj ponuditi.  | Foto: Gregor Pavšič Tomos ni imel več kaj ponuditi. Foto: Gregor Pavšič

Mehano(tehnika)

Vlakci mojega otroštva. A globalizacija je naredila svoje, nekoč simbol igrač so zamenjali globalni igralci. Novo je zamenjalo staro.

Delamaris 

Pri privatizaciji je vsak direktor imel svoj interes, nihče pa odgovora, kako v Piranskem zalivu preživeti z dvema čolnoma v globalni tekmi velikih ribičev.

Danes uspešno nadaljujejo svoje delo v Pivki.

Stavbenik

Največji obalni gradbinec, specialist za visoke gradnje. Šli so se malo privatizacijske igre, nato pa je v lastništvo prišel Dušan Črnigoj in njegovo Primorje, ki je bilo specialist za nizke gradnje. Kriza je pokopala oba, Črnigoja pa poslala v koprski zapor.

Banka Koper

Konec prejšnjega stoletja se je NLB spet začel zanimati za nakup Banke Koper, ki je nekoč že bila pod njeno streho. A leta 2001 so se primorski lastniki odločili: Ne v Ljubljano, naš ženin je italijanski Sanpaolo IMI. Banko so Italijanom prodali Bruno Korelič iz Luke Koper, Jože Kranjc iz Intereurope in Janko Kosmina iz Istrabenza. Pri tem jim je izdatno pomagal Primorec Vojko Čok, takratni predsednik uprave in zdajšnji nadzornik banke. 

Istrabenz

Za krivca, ki je potopil Istrabenz, velja Igor Bavčar oziroma predvsem njegova poslovna odločitev, da Istrabenz prevzame Petrol. Tako kot je na primer Porsche hotel prevzeti Volkwagen, pa se je vse sfižilo.

Ne z namenom apologije Bavčarja, daleč od tega, toda zgodovina nas spomni na nekaj neprijetnih stvari o Istrabenzu pred Bavčarjem:

Istrabenzove črpalke je Avstrijcem prvi prodal Janko Kosmina. V začetku 90. let prejšnjega stoletja je avstrijski OMV z dokapitalizacijo postal 40-odstotni lastnik, nato mu je Primorec Kosmina prodal še desetodstotni delež lastnih delnic. Bavčar je v intervjujih večkrat zatrdil, da je preostalo polovico črpalk prodal zato, ker so Istrabenzu prinašale izgubo. Prodal pa jih je zelo dobro in s tem začel ekspanzijo Istrabenza.

Ekspanzija Istrabenza pod Igorjem Bavčarjem je povzročila njegov propad v dotedanji obliki. | Foto: Bor Slana Ekspanzija Istrabenza pod Igorjem Bavčarjem je povzročila njegov propad v dotedanji obliki. Foto: Bor Slana

Lahko se strinjamo, da je ekspanzija Istrabenza pod Bavčarjem povzročila njegov propad v dotedanji obliki – podjetja so namreč zgolj dobila nove lastnike, kajti bančniki Bavčarju niso več hoteli posojati denarja –, toda Primorci so mu takrat ploskali. Mejo pri Postojni – tiho pravilo, da se Istrabenz lahko razvija le do Postojne, naprej je ljubljansko območje – je pomaknil na vzhod. Slavili so ga kot svojega največjega sina.

Vse se spreminja, le socializem v glavah ostaja

Ta teden so ljudje z rdečimi zvezdami na glavi na Titovem trgu v Kopru očitali "Ljubljani", da uničuje obalno gospodarstvo.  

Če se strinjamo, da je zaradi morja turizem ključnega pomena za Obalo, zakaj že dve desetletji zgolj modrujejo in naročajo analize, kakšen bi bil vpliv podaljšanja steze na Aerodromu Portorož, ki bi lahko sprejel tudi kakšna večja letala? Še vedno modrujejo o vplivu golf igrišča na ptiče in metulje v dolini Dragonje, medtem ko ima savudrijski Kempinski že zdavnaj golf igrišče.

Predragi Primorci, če pričakujete, da se bodo gosti v portoroški hotel Kempinski pripeljali po drugem tiru, potem pa občudovali lepoto Piranskega zaliva in vam za to celo plačali, potem …

In zakaj ste bili vedno tiho, ko je Bojan Petan pokupil koprske hotele in portoroško marino, danes pa vse životari?

Dogajanje na Primorskem je stoti dokaz, kako nas lahko v trenutku sprejo med seboj.  | Foto: Matej Leskovšek Dogajanje na Primorskem je stoti dokaz, kako nas lahko v trenutku sprejo med seboj. Foto: Matej Leskovšek

Najbolj naiven narod na svetu

Dogajanje na Primorskem je stoti dokaz, kako nas lahko v trenutku sprejo med seboj. Je stoti dokaz, da se ne znamo pogovarjati o pravih stvareh. Potem se pa čudimo, zakaj že dve desetletji propadamo.

Fenomen Luke Koper ni rezultat lokalpatriotizma. Fenomen Luke Koper je produkt ideologije, ki zagovarja uravnilovko za večino in privilegije za izbrance. Hvala, ker pomagate, da sta Primorska in celotna Slovenija vedno bolj revni.

Želim vam lepe počitnice na Hrvaškem!

Ne spreglejte