TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 7. 2009,
16.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 27. 7. 2009, 16.35

8 let

VW zaradi prevzemanja Porscheja načrtuje dokapitalizacijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Volkswagen načrtuje dokapitalizacijo v višini štirih milijard evrov, da bi uspešno prevzel nemškega proizvajalca luksuznih športnih avtomobilov Porsche in pri tem ohranil svojo bonitetno oceno.

V največjem evropskem avtomobilskem podjetju, nemškem koncernu Volkswagen (VW), pisanja FT Deutschland niso komentirali, a časnik se sklicuje na neimenovane vire znotraj koncerna. Kljub temu so se vlagatelji na Frankfurtski borzi že odzvali na te navedbe, delnica VW je med trgovanjem izgubila tudi več kot pet odstotkov.

Potem ko je minuli teden odstopil predsednik Porschejeve uprave Wendelin Wiedeking, se je odprla pot za Volkswagnov prevzem stuttgartskega proizvajalca, ki se je zaradi poskusa prevzema VW znašel v veliki zadolženosti. Nadzorni svet VW je v četrtek minuli teden že dal zeleno luč za postopen prevzem Porscheja oz. za združitev obeh podjetij.

Ni še jasno, kako bo VW integriral Porsche v svoj koncern

Po pisanju FT Deutschland naj bi wolfsburški velikan najprej kupil 50 odstotkov Porscheja, leta 2011 pa še preostanek. Po ocenah poznavalcev naj bi kupnina za Porsche znašala osem milijard evrov.

Glede na denarne rezerve VW v višini 11 milijard evrov lahko torej v Wolfsburgu prevzem izvedejo brez večjih težav, se pa v VW bojijo, da bi velika zadolženost Porscheja, ta po zadnjih neuradnih podatkih, ki so jih v Stuttgartu zanikali, znaša že 14 milijard evrov, ogrozila njihovo lastno bonitetno oceno. Bonitena hiša Moody's je VW prisodila oceno A3, a jo je maja postavila pod opazovanje.

Ni pa še jasno, kako bo VW integriral Porsche v svoj koncern in kakšna bo lastniška struktura tega novega združenega podjetja.

Družini Piech in Porsche ima več kot 50-odstotni delež

Končna oblika posla naj bi bila znana 13. avgusta. Družini Piech in Porsche, sedanja najpomembnejša lastnika Porscheja, naj bi imeli po nekaterih informacijah več kot 50-odstotni delež, po pisanju FT Deutschland pa je možno tudi, da bo njun delež pod 40 odstotki. Zvezna dežela Spodnja Saška naj bi imela 20 odstotkov, pomemben delež pa bo imel tudi Katar oziroma njegova naložbena roka Qatar Investment Authority (QIA), ki bo odkupila 17 odstotkov VW v obliki neuresničenih delniških opcij Porscheja.

Poleg tega še ni jasno, ali bo Porsche postal le eden od proizvajalcev v okviru koncerna VW (kot npr. Audi, Škoda, Seat, Bugatti in Bentley) ali pa bo ustanovljeno posebno krovno podjetje. V VW sicer zadnji rešitvi nasprotujejo, saj so prepričani, da mora VW ostati krovni koncern.

Pri 20-ih odstotkih možno blokiranje odločitev

Gre namreč tudi za sporni zakon o VW, ki je bil sprejet leta 1960, ko je bil VW prvič privatiziran, in ki je omejeval volilno pravico posameznih delničarjev na 20 odstotkov, ne glede na to kakšen lastniškega deleža so imeli v podjetju. Na 20 odstotkov je omejil tudi delež, ki delničarjem omogoča blokiranje odločitev podjetja. 20-odstoten je lastniški delež, ki ga ima v VW zvezna dežela Spodnja Saška, kjer je sedež podjetja.

Sodišče Evropskih skupnosti je 23. oktobra lani odločilo, da zakon ni v skladu z evropsko zakonodajo, ki prepoveduje kakršnekoli omejitve pretoka kapitala med članicami EU. Junija lani pa je Evropska komisija sprožila postopek proti Nemčiji, ker ta ni spoštovala odločitve sodišča in spremenila spornih zakonskih določb. Nemčiji je dala časa do avgusta lani, da izpolni zahteve sodišča.

V Bruslju naj bi jeseni odločili, če bodo proti Nemčiji znova vložili tožbo pred Sodiščem Evropskih skupnosti, še pred končno odločitvijo glede usode zakona pa želijo v VW strukturo novega povečanega koncerna urediti tako, da bi imela Spodnja Saška dva predstavnika v nadzornem svetu, s čimer bi ohranila svoj veto tudi v primeru korenitih sprememb zakona o VW.

Ne spreglejte