SiolNET. Novice Slovenija
4,50

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Lojze Peterle dobil najmanj glasov in odstopil od kandidature za predsednika Evropskega parlamenta

4,50

termometer

Lojze Peterle
Foto: Matej Leskovšek

Lojze Peterle (NSi/EPP) je v prvem krogu volitev Evropske ljudske stranke (EPP) za kandidata za predsednika evropskega parlamenta dobil najmanj, 18 glasov podpore. Peterle in še dva kandidata so od kandidature odstopili, zmagovalec je Italijan Antonio Tajani.

Največja skupina v Evropskem parlamentu, Evropska ljudska stranka (EPP), je danes popoldne v Strasbourgu za zaprtimi vrati izbirala svojega kandidata za predsednika Evropskega parlamenta. Poleg Lojzeta Peterleta so se za kandidaturo potegovali še Francoz Alain Lamassoure, Irka Mairead McGuinness in Italijan Antonio Tajani.

Za predsednika parlamenta se bo potegoval Italijan Tajani

Največ glasov je v prvem krogu dobil Tajani – 94, McGuinessova jih je dobila 57, Lamassoure 38, Peterle pa, kot že rečeno, 18. Peterle, McGuinessova in Lamassoure so od kandidature odstopili, s tem pa je kandidat stranke EPP za predsednika parlamenta postal Antonio Tajani, nekdanji komisar za promet, ob aferi Dieselgate pa je bil komisar za industrijo.

Antonio Tajani se bo 17. januarja s kandidati drugih političnih skupin potegoval za naslednika Nemca Martina Schulza, ta se bo januarja poslovil s položaja po dveh zaporednih dveinpolletnih mandatih. Antonio Tajani se bo 17. januarja s kandidati drugih političnih skupin potegoval za naslednika Nemca Martina Schulza, ta se bo januarja poslovil s položaja po dveh zaporednih dveinpolletnih mandatih. Foto: Reuters

Edini kandidat tako imenovanih novih članic

Peterle je v prvem odzivu po odstopu zapisal, da je vesel, da je s kandidaturo pripomogel k pomembni debati o prihodnosti Evrope. "Kot edini kandidat tako imenovanih 'novih članic' sem zelo hvaležen za izraženo podporo poslanskih kolegov," je zapisal v objavi na Facebooku. 

Zakaj SDS Peterleta ni podpirala?

Italijanu je že čestital Janez Janša, predsednik stranke SDS, ki je v evropskem parlamentu prav tako v skupini EPP. Kot smo pisali oktobra, je SDS, ki ima v evropskem parlamentu tri poslance – Milana ZveraRomano Tomc in Patricijo Šulin – Peterletu podporo odrekla. Razlog za to naj bi bile zamere, ki jih do Peterleta goji Janša.

Socialisti in demokrati (S&D) so za svojega kandidata imenovali vodjo skupine, Italijana Giannija Pittello. Evropski konservativci in reformisti (ECR), tretja največja politična skupina, ki so ta teden za svojo kandidatko za predsednico institucije imenovali gluho poslanko iz Belgije Helgo Stevens. Vodja liberalcev (Alde) Guy Verhofstadt sicer svoje kandidature še ni uradno napovedal, je pa tudi ne izključuje. STA

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 78
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin