Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 3. 2014,
22.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Lojze Peterle nagrada rak

Torek, 18. 3. 2014, 22.06

8 let

Lojzetu Peterletu evropsko priznanje za boj za zdravje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Bruslju so evropskim poslancem podelili nagrade za pomembne dosežke v minulem letu.

Med šestnajstimi dobitniki je tudi Lojze Peterle, ki si je priznanje po navedbah organizatorjev zaslužil za spodbujanje zdravja, še posebej za boj proti raku. Peterle je to parlamentarno priznanje prejel drugič, prvič so ga nagradili leta 2008.

"Res sem najprej hvaležen volivcem, da so mi dali priložnosti, da lahko delam na področju zdravja. S tem so tudi omogočili mojim kolegom, da so lahko glasovali zame. To je bil res mandat, v katerem sem se izrazito posvetil vprašanjem zdravja, ki so zame ključen izziv za evropske državljanke in državljane," je ob prevzemu nagrade povedal Peterle (EPP/NSi).

"Zdravje je pomembnejše od gospodarske rasti" Zdravje je po njegovih besedah pomembnejše od gospodarske rasti, saj bomo z zdravimi ljudmi tudi lažje dosegli gospodarsko rast. "Če pa se bodo trendi obolevnosti pri raku, diabetesu ter boleznih srca in ožilja nadaljevali, kot se to že dolgo dogaja, bomo morali res premisliti, kako poslujemo, gospodarimo in živimo," je izpostavil.

Zdravje je tudi ključen izziv državljank in državljanov Evropske zveze, ki od nje pričakujejo vse več, je še opozoril Peterle in obljubil, da si bo ob morebitni ponovni izvolitvi za evropskega poslanca tudi v prihodnjem mandatu prizadeval za boljše zdravje v uniji. Predlagal je tudi, da bi uvedli evropskega komisarja za preventivo.

Poslance nominirajo različne interesne skupine v EU Nagrade za pomembne dosežke evropskih poslancev na različnih področjih vsako leto podeli revija The Parliament Magazine; tokrat je bilo kategorij šestnajst. Poslance nominirajo različne interesne skupine v EU, v ožji krog se uvrstijo po trije kandidati v posamezni kategoriji. Zmagovalec je izbran z glasovanjem, v katerem lahko sodelujejo le evropske poslanke in poslanci.

Letos so podelili priznanja za dosežke na področju kmetijstva, pravosodja, gospodarskih in denarnih zadev, raziskav in inovacij, prometa, energije, zdravja, digitalne družbe, zaposlovanja, regionalnega razvoja, zaščite potrošnikov, interneta, okolja, prvič za najboljšo uporabo socialnih omrežij ter nagrado za izjemne dosežke, ki jo je dobila Ulrike Lunaček za boj proti homofobiji.

Naziv evropskega poslanca leta na določenem področju sta doslej dobila dva Slovenca: leta 2007 za dosežke na področju energije Romana Jordan (EPP/SDS), leta 2008 pa na področju zdravja in varne hrane Peterle. Leta 2012 se je v ožji krog nominirancev za pomembne dosežke na področju kulture in izobraževanja uvrstil Milan Zver (EPP/SDS), ki pa na koncu ni bil izbran.

Ne spreglejte