Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 12. 2023,
18.48

Osveženo pred

4 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38

Natisni članek

Zavezništvo SKD SKD SLS Marko Balažic Lojze Peterle

Ponedeljek, 4. 12. 2023, 18.48

4 mesece, 3 tedne

Lojze Peterle ustanavlja novo zavezništvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38
Lojze Peterle in Marko Balažic | Podpis dogovora med SLS, ki jo vodi Marko Balažic (desno), in Lojzetom Peterletom, s katerim SLS kot pravni naslednik in lastnik znamke Slovenski krščanski demokrati (SKD) dovoljuje Peterletu uporabo imena SKD. | Foto STA

Podpis dogovora med SLS, ki jo vodi Marko Balažic (desno), in Lojzetom Peterletom, s katerim SLS kot pravni naslednik in lastnik znamke Slovenski krščanski demokrati (SKD) dovoljuje Peterletu uporabo imena SKD.

Foto: STA

Predsednik osamosvojitvene vlade Lojze Peterle in SLS sta podpisala dogovor, s katerim v Peterletove roke prehaja uporaba imena SKD. Peterle hkrati ustanavlja Zavezništvo SKD. Ne gre za stranko, temveč pogovor o ključnih vprašanjih Slovenije in EU. Cilj je prispevati h krepitvi demokrščanske linije na evropskih in parlamentarnih volitvah, pravi.

Delo Zavezništva slovenske krščanske demokracije (SKD) bo namenjeno Sloveniji, kot je bilo nekoč delo krščanske demokracije, je v izjavi po podpisu dogovora s SLS dejal Lojze Peterle. Nagovarjati želijo vse, ki so v eni ali drugi stranki, ter tudi tiste, ki so v tako imenovani stranki abstinentov. V tej je tudi marsikdo izmed krščanskih demokratov, ker politične razmere motri kritično in ne vidi podlage za svoje vključevanje, je prepričan Peterle, sicer tudi soustanovitelj NSi.

Rešitve za krepitev krščanske demokracije so po njegovih besedah lahko različne, nadaljnji pogovori bodo pokazali, kaj bodo prvi koraki. "Razdeljeni ne bomo nagovorili več volivcev," je ob tem poudaril. "Demosu je uspelo, ker smo se najprej pogovorili, kaj je prvo, potem smo se pogovorili, kdo bo prvi. V tem zaporedju bi kazalo delati tudi zdaj," je ob tem potegnil vzporednice s časom ob prvih večstrankarskih volitvah v Sloveniji.

Skrbijo ga razmere v državi

Tako zagotavlja, da zavezništvo ne nastaja z namenom nagovarjati ljudi, naj stopijo sem ali tja. "Mi nismo nad strankami, nismo ob njih, smo pa za. Želimo, da stranke stopijo skupaj in dosežejo dober rezultat," je poudaril Peterle. Po njegovih besedah namreč skrbijo razmere v Sloveniji, v katere se vrača koncept sovražnika.

Podpis dogovora med SLS in Lojzetom Peterletom | Foto: Matic Prevc/STA Foto: Matic Prevc/STA Po nekaj več kot 30 letih samostojne Slovenije je po Peterletovi oceni še veliko neuresničenega, najboljša pot naprej pa ni v izmišljanju novega človeka in novih vodilnih, ampak je treba pogledati naše korenine. Tako ocenjuje tudi, da vlak za sodelovanje na desnici ob prihajajočih evropskih volitvah še ni odpeljal. Meni, da bo veliko odvisno tudi od ambicij, ki se bodo pokazale znotraj zavezništva.

Da vrata nikakor niso zaprta, je danes, čeprav je SLS ob povabilu za skupen nastop NSi dala košarico, dejal tudi predsednik SLS Marko Balažic. Prepričan je, da se preveč energije v Sloveniji, tudi na desnici, izgublja na tem, "kdo s kom ne". Če želi Slovenija ob izzivih, ki jo čakajo, korak naprej, je trenutek za ustanovitev zavezništva pravi, je ocenil ter zatrdil, da SLS ta klic zgodovine razume. "Pri vedno hujši polarizaciji v Sloveniji potrebujemo nadstrankarsko civilno vrenje in pri tem ne smemo izgubljati časa," je izpostavil.

Podpis dogovora med SLS in Lojzetom Peterletom | Foto: Matic Prevc/STA Foto: Matic Prevc/STA

To pravi Tonin

Predsednik NSi Matej Tonin pa je že pred dnevi na družbenem omrežju X zapisal, da je podelitev dovoljenja za uporabo imena SKD "človeku, ki je celo življenje dal za krščansko demokracijo, pozitivna in partnerska". "Razumem jo kot prispevek h krepitvi krščanske demokracije v Sloveniji," je navedel.

SLS in takratna SKD sta sicer moči združili leta 2000 v novonastalo SLS + SKD, Slovensko ljudsko stranko. Ob združitvi je SLS izstopila iz takratne koalicije Janeza Drnovška in se pridružila novi vladi Andreja Bajuka, ki se je na položaju obdržala le do konca novembra 2000.

Pod imenom SLS + SKD je stranka sicer nastopila na volitvah v DZ oktobra 2000, kjer je dobila devet poslancev. Pričakovanja SLS in SKD, da bosta v slovenskem političnem prostoru z združitvijo postali precej močnejši igralec, se niso uresničila, kmalu so nastale razprtije. Del SLS + SKD na čelu z Bajukom in Peterletom je tako ustanovil novo stranko NSi, preostanek pa se je že decembra 2001 odločil preimenovati nazaj v SLS. Ta je postala tudi pravna naslednica in lastnica znamke SKD, ki jo je torej danes predala Peterletu.

Podpis dogovora med SLS in Lojzetom Peterletom | Foto: Matic Prevc/STA Foto: Matic Prevc/STA Podpis dogovora med SLS in Lojzetom Peterletom | Foto: Matic Prevc/STA Foto: Matic Prevc/STA

Ne spreglejte