SiolNET. Novice Slovenija
5,98

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Logarjeva: Med počitnicami predlagam manjše prostovoljno zaprtje družbe

5,98

termometer

Mateja Logar
Foto: STA

Vodja posvetovalne skupine za zajezitev bolezni covid-19 v obdobju jesenskih šolskih počitnic predlaga manjše prostovoljno zaprtje družbe. "S tem bi vplivali na vedenje epidemije v novembru," je v izjavi medijem dejala Logarjeva. V obdobju počitniškega zaprtja šol predlog vključuje omejitev druženja na družinske člane in omejitev velikih druženj.

Vodja strokovne skupine za zajezitev epidemije bolezni covid-19 poudarja, da je ob 1. novembru letos smiseln obisk pokopališč v družinskem krogu. "Tako bi dosegli učinek manjšega 'lockdowna' (zapiranja družbe). Zaprte bodo šole, veliko ljudi bo imelo dopust," je povedala Logarjeva. Po njenem mnenju bi s tem vplivali na obseg epidemije v novembru.

"Kakšnega bistvenega zaostrovanja s trenutnimi ukrepi ni mogoče doseči, še vedno smo mnenja, da je pogoj preboleli, cepljeni, testirani (PCT) učinkovit, kolikor ga ljudje upoštevajo in kolikor se izvaja nadzor," je pojasnila Logarjeva. Opominja, da je ob uvedbi pogoja PCT število okužb s koronavirusom začelo upadati, nato pa se je "dovzetnost za nadzor pogoja PCT" zmanjšala, hkrati ob drugih dejavnikih pa je število okužb zraslo. Vlada je na današnji dan pred letom dni sicer drugič razglasila epidemijo bolezni covid-19.

Koronavirus. Cepljenje. PCT. Covid-19 Novice Kaj se dogaja v Sloveniji? Znane so nove številke. Janez Janša Novice Janša: Odzivi na pandemijo niso bili pravočasni Janez Janša Novice "Zaradi neodgovornega obnašanja bomo prisiljeni v novo zapiranje javnega življenja" #video

"Hladnejše vreme nas prisili, da smo več časa v zaprtih prostorih"

Razloge za porast okuženih z novim koronavirusom v oktobru Logarjeva pripisuje več razlogom, ne le slabemu nadzoru nad izpolnjevanjem pogoja PCT. Razloge išče v začetku študijskega leta, ko se v predavalnicah in študentskih domovih srečujejo posamezniki iz različnih okolij. "Hladnejše vreme nas prisili, da smo več časa v zaprtih prostorih," je dodala.

Razloge za porast okužb išče tudi v po njenem mnenju napačnem tolmačenju odločbe vrhovnega sodišča, "ki ni razsodilo, da maske niso potrebne, temveč da pravno ni osnove za izrekanje kazni".

Na vprašanje, ali bi se lahko število okužb povečalo tudi zaradi nedavnih protestov proti pogoju PCT, je Logarjeva odgovorila, da so eden od dejavnikov širjenja okužb lahko tudi večja združevanja, ne le ob sredah, ko se običajno zberejo protestniki.

Po besedah Logarjeve približno 87 odstotkov okuženih, ki se zdravijo v bolnišnicah, spada v starostno skupino mlajših od 50 let. "Gre za skupino, ki sicer manj pogosto potrebuje bolnišnično zdravljenje," je poudarila. V starostni skupini starejših od 50 let je precepljenost dobra, opominja Logarjeva in dodaja, da to pomeni, da je cepivo učinkovito, saj zbolevajo predvsem posamezniki iz starostnih skupin, ki so slabo precepljene.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin