SiolNET. Novice Slovenija
9,71

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kaj se dogaja v Sloveniji? Znane so nove številke.

9,71

termometer

Koronavirus. Cepljenje. PCT. Covid-19
Foto: Guliverimage

V nedeljo so ob opravljenih 1.355 PCR-testih potrdili 364 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov znaša 26,9 odstotka in je nižji kot dan pred tem, ko je ta znašal 27,8 odstotka. Včeraj so zaradi koronavirusne bolezni umrle tri osebe. Potem ko je epidemija v zadnjih treh tednih stagnirala oziroma upadala, se krivulja znova obrača navzgor. 

V primerjavi s preteklo nedeljo, ko je bilo pozitivnih 186 PCR-testov, so včeraj potrdili skoraj še enkrat toliko okužb. Pred tednom dni je delež pozitivnih testov znašal 18,4 odstotka. 

Po podatkih sledilnika za covid-19, ki jih ta pridobi od Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), se v bolnišnicah zdravi sedem bolnikov več, in sicer 418. Intenzivno oskrbo potrebuje 120 ljudi. Po podatkih vlade je najmlajši hospitalizirani bolnik s covidom-19 star 34 let, najmlajši covidni bolnik na oddelkih intenzivne nege pa 35 let.

Včeraj so umrli trije covidni bolniki. Od začetka epidemije je boj s koronavirusno boleznijo izgubilo že 4.641 ljudi. 

Krivulja se znova obrača navzgor

Potem ko je trend potrjenih okužb v prvi polovici oktobra padal, se je zdaj krivulja znova obrnila in epidemija ne upada več. Po napovedih Instituta Jožef Stefan (IJS) gre preobrat pripisati vplivu slabega vremena in začetku študijskega leta.

"Glede na to, da šele prihajamo v sezono okužb dihal in da se cepimo počasi, bi lahko epidemija začela spet naraščati," so zapisali na spletni strani. 

Pesimistične napovedi Milana Kreka

"Vse bolj se bližamo ukrepu, da bo treba državo zapreti, čeprav si tega nihče ne želi. Odprto družbo imamo lahko samo, če se zelo dobro držimo PCT-sistema, cepljenja in zaščitnih ukrepov," je za Radio Slovenija ob ponovnem slabšanju razmer v državi povedal direktor NIJZ Milan Krek

Kot je dejal opaža, da ljudje vse manj upoštevajo preventivne ukrepe, sploh kar se tiče nošenja mask: "Maske se ne nosijo več, čeprav sodišče, treba je povedati pošteno, tega ni reklo."

Vrhovno sodišče je pred dobrim tednom dni presodilo, da za izrekanje prekrškovnih sankcij zaradi opustitve nošenja zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih ni bilo zakonske podlage. 

Na odločitev sodišča se je na Twitterju odzval tudi premier Janez Janša


zaščitna maska Novice Masleša in Gorkič: Maske v zaprtih prostorih niso obvezne, ker ni zakonskega temelja

Po ocenah NIJZ so v nedeljo opravili še 6.229 hitrih antigenskih testov. Vse pozitivne hitre teste preverjajo z bolj zanesljivimi PCR-testi. 

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 972, kar je 25 več kot dan prej. V zadnjih 14 dneh so potrdili 585 okužb na 100.000 prebivalcev oziroma sedem več kot dan prej. V državi je trenutno aktiven 12.401 primer okužbe.

Z enim odmerkom cepiva proti covid-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.139.505 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.064.706.

Cepljenje proti covid-19 Novice Toliko časa po novem velja zaščita po cepljenju proti bolezni covid-19 pri izjemi od karantene Cepljenje proti gripi Novice Začenja se brezplačno cepljenje proti gripi, pogoj PCT ni potreben

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin