Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 5. 2021,
16.26

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

10

Natisni članek

Rusija Aleksander Lukašenko Belorusija Anže Logar Svetlana Tihanovska

Ponedeljek, 3. 5. 2021, 16.26

2 leti, 11 mesecev

Logar Tihanovski izrazil podporo v boju za demokratično Belorusijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,52

10

Svetlana Tihanovska in Anže Logar | Slovenija bo v obdobju predsedovanja Svetu EU gostila vrh EU-Vzhodno partnerstvo, kjer bodo razmere v Belorusiji po zatrjevanju zunanjega ministra Anžeta Logarja pomembna tema.  | Foto STA

Slovenija bo v obdobju predsedovanja Svetu EU gostila vrh EU-Vzhodno partnerstvo, kjer bodo razmere v Belorusiji po zatrjevanju zunanjega ministra Anžeta Logarja pomembna tema.

Foto: STA

Zunanji minister Anže Logar je danes beloruski opozicijski voditeljici Svetlani Tihanovski izrazil vso podporo Slovenije v boju za demokracijo v Belorusiji. Tihanovska je poudarila, da je nujno še naprej pozivati k boju za človekove pravice in podpreti beloruska prizadevanja za vzpostavitev demokracije. Prepričana je, da bodo zmagali. Na neformalnem delovnem pogovoru jo je sprejel tudi premier Janez Janša.

Tihanovska je na srečanju z Janšo ocenila, da je tako politična kot gospodarska situacija v Belorusiji vedno slabša, režim nadaljuje z represijo, zato meni, da je z mednarodno podporo in pritiskom potrebno nadaljevati. Janša je zagotovil nadaljevanje močne podpore vsem naporom, ki krepijo demokratizacijo, spoštovanje vladavine prava in človekove pravice v Belorusiji.

"Slovenija kot država, ki se je izvila iz nedemokratičnega sistema, še posebej pozorno spremlja demokratične procese v drugih državah," je povedal Logar po srečanju s Tihanovsko v Ljubljani.

Ob tem je izrazil naklonjenost demokratičnemu procesu v Belorusiji. Opozoril je, da so aretirali že več kot 35 tisoč ljudi, ki se zavzemajo za demokratično Belorusijo, pogosto jih doletijo visoke denarne kazni v višini do štirih plač ali zapor.

Grozote in mučenje v beloruskih zaporih

Tihanovska je opozorila, da se v njihovih zaporih dogajajo grozote in mučenje. "Belorusija je sredi demokratične in humanitarne krize in volitve so edini izhod iz te krize," je poudarila vodilna osebnost opozicijskega gibanja v Belorusiji.

Pozvala je k nadaljnji javni podpori beloruskemu gibanju za demokracijo. "Zagotavljam vam, da bo demokratično gibanje prej ali slej zmagalo, in upam, da bo to zgodba o uspehu že v obdobju predsedovanja Slovenije Svetu EU," je dodala.

Slovenija bo opozarjala na pomen boja za demokracijo v Belorusiji

Logar je spomnil, da bo Slovenija v obdobju predsedovanja Svetu EU gostila tudi vrh EU-Vzhodno partnerstvo, kjer bodo razmere v Belorusiji pomembna tema. Tudi sicer pa bo Slovenija iskala priložnosti, da bodo pri partnerjih opozarjali na pomen boja za demokracijo v Belorusiji.

V Belorusiji se že vse od spornih volitev avgusta lani, na katerih je po uradnih podatkih aktualni predsednik Aleksander Lukašenko premagal Tihanovsko, nadaljujejo množični protesti proti Lukašenkovemu režimu, ta pa protestnike preganja s silo. V zadnjem obdobju so protesti zamrli, pojavljajo pa se spontani manjši shodi. Tihanovska se je lani zatekla v Litvo, še naprej pa nadaljuje boj za demokratično Belorusijo.

Ne spreglejte