Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 2. 2019,
15.38

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,55

16

Natisni članek

evropske volitve Marjan Šarec Alenka Bratušek Miro Cerar SMC SAB LMŠ

Sreda, 13. 2. 2019, 15.38

5 let, 2 meseca

LMŠ na volitve sama, nanje pritiskali tudi iz Evrope

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,55

16

V stranki LMŠ so se odločili, da bodo na prihajajočih volitvah v Evropski parlament nastopili samostojno, sta po današnjem sestanku vodstev strank sporočila predsednik SMC Miro Cerar in predsednica SAB Alenka Bratušek. Onadva pa bosta organom svojih strank predlagala, da oblikujejo skupno listo strank SMC in SAB.

Današnji sestanek se je po Cerarjevih besedah končal že po 15 minutah. Prvak LMŠ Marjan Šarec je Cerarju in Bratuškovi namreč pojasnil, da si njihova stranka želi na evropske volitve sama. "Pojasnila sva mu, da sva si želela, da bi šli skupaj, kajti verjameva, da je liberalna zgodba za Evropo pomembna," je dejal Cerar.

Hkrati je pojasnil, da sta se z Bratuškovo dogovorila, da organom njunih strank predlagata, da se povežejo, saj verjameta v to, da so lahko skupaj močnejši in bolj prepričljivi.

"Prepričana sva, da smo v SMC in SAB sposobni sestaviti kakovostno listo in na evropskih volitvah doseči odličen rezultat," je dejala Bratuškova. | Foto: STA , "Prepričana sva, da smo v SMC in SAB sposobni sestaviti kakovostno listo in na evropskih volitvah doseči odličen rezultat," je dejala Bratuškova. Foto: STA , Bratuškova: To bi lahko slišala tudi po telefonu

Za Bratuškovo je bil sestanek, kot je dejala, manjše razočaranje, ker bi to, kar sta slišala na sestanku, lahko slišala tudi po telefonu. "Prepričana sva, da smo v SMC in SAB sposobni sestaviti kakovostno listo in na evropskih volitvah doseči odličen rezultat," je dejala.

Dogovor o morebitnem oblikovanju skupne kandidatne liste strank LMŠ, SMC in SAB, ki spadajo v politično skupino evropskih liberalcev (Alde), je bil v zraku že nekaj časa. Idejo je načelno podpiral tudi prvak LMŠ Marjan Šarec, a v LMŠ niso skrivali zahteve, da bo nosilec liste kandidat njihove stranke. Po nekaterih informacijah naj bi LMŠ zahtevala prva tri mesta in možnost veta na druge kandidate. Medtem pa je Cerar že pred tedni odgovoril, da je pogoj SMC za oblikovanje skupne liste strank enakopravnost v pogajalskih izhodiščih.

Na vprašanje, ali bosta zdaj SMC in SAB k sestavi skupne liste morda povabili DeSUS, je Bratuškova odgovorila, da se morata najprej ti dve stranki dogovoriti o nekaterih tehničnih stvareh, so se pa že pogovarjali, da si želijo k sodelovanju povabiti še koga.

Šarec: Evropske volitve priložnost, da znova dokažemo, da zmoremo in znamo

Te evropske volitve za Šarca pomenijo ponovno priložnost, da dokažejo, da zmorejo in znajo, je dejal v izjavi po sestanku, v kateri je najprej povzel uspehe v zgodovini stranke, ki so drug za drugim sledili kljub temu, da številni niso verjeli v njihov uspeh.

"Nas vodi samo ena želja. Želimo spreminjati Slovenijo, želimo pa spreminjati tudi Evropo in to želimo narediti tako, kot znamo. Skupaj smo zbrani ljudje, ki nam je mar za to državo, ki nam ni vseeno, ki želimo delati drugače, kot se je morda delalo doslej, in tako lahko dosežemo uspeh samo s svojo doktrino, to je želja po spremembah, želja po politiki, ki ne gleda na lasten interes, in pa želja po spreminjanju tudi razmer v Evropi," je dejal Šarec.

"EU je nekaj najboljšega, kar se je Evropi v zadnjem času zgodilo"

Kot je povedal, je Slovenija sicer majhna članica EU, a vseeno mora biti slišana tudi v njej. "Pred 15 leti je bil vstop v EU eden od največjih uspehov, ki jih je ta država dosegla, in takrat je vlada dr. Janeza Drnovška imela to poleg vstopa v Nato za glavno prioriteto. Oboje smo leta 2004 dosegli in po 15 letih se sprašujemo, kakšna je danes ta EU. Kakršnakoli je, je nekaj najboljšega, kar se je Evropi v zadnjem času zgodilo, in želimo si ne več Evrope, ampak boljšo Evropo, za to se bomo trudili z vsemi svojimi močmi. Mi danes ne obljubljamo nemogočega, ne govorimo, da bomo vedno naredili vse najboljše, kot je mogoče, se pa bomo trudili, da ljudem na teh evropskih volitvah pokažemo in dokažemo, da se je vredno truditi za boljšo Evropo in da znamo in zmoremo," je dejal Šarec.

"Zgodovina stranke ni dolga, je pa bogata in tako želimo delovati tudi v bodoče, zato gremo na volitve z zanosom, ponosom in vedenjem, da nam lahko uspe doseči dober rezultat. Delali bomo skupaj in odgovorno, tako kot vodimo tudi vlado Republike Slovenije," je dejal Šarec. | Foto: STA , "Zgodovina stranke ni dolga, je pa bogata in tako želimo delovati tudi v bodoče, zato gremo na volitve z zanosom, ponosom in vedenjem, da nam lahko uspe doseči dober rezultat. Delali bomo skupaj in odgovorno, tako kot vodimo tudi vlado Republike Slovenije," je dejal Šarec. Foto: STA ,

Šarec: Sami želimo biti kreator svoje usode

Morda je res, da bi s skupnim nastopom dosegli več, lahko pa te trditve niti ne držijo, je dejal Šarec. "Še enkrat ponavljam, ne vodijo nas ankete, ne vodi nas kakršna koli prevzetnost. Bilo pa je mnogo pritiskov tako evropskih Alde strank kot pritisk iz Slovenije, vendar smo se po tehtnem razmisleku odločili, da želimo biti sami kreator svoje usode, ker smo suverena stranka, ker smo stranka, ki se sama odloča o tem, kaj je dobro za našo politiko, in stranka, ki želi delati dobro najprej za Slovenijo, potem pa tudi za EU," je povedal Šarec.

"Za svojo odločitvijo stojimo, kakršen koli rezultat bomo dosegli, bomo zanj odgovorni sami in si potem ne bomo očitali, da smo morda ravnali napak ali da smo se želeli komu priključiti, da bi dosegli takšen ali drugačen rezultat. Zgodovina stranke ni dolga, je pa bogata in tako želimo delovati tudi v prihodnje, zato gremo na volitve z zanosom, ponosom in vedenjem, da nam lahko uspe doseči dober rezultat. Delali bomo skupaj in odgovorno, tako kot vodimo tudi vlado Republike Slovenije," je še sklenil.

"Tokrat nam dajte priložnost, vse bo ob svojem času"

Listo bodo predstavili v naslednjem obdobju, je odgovoril Šarec na vprašanje o tem, kakšna ta bo. "Naj pa spomnim na dogajanje pred parlamentarnimi volitvami, ko je bilo tudi mnogo nestrpnosti in govorjenja, kako nimamo ljudi, nimamo programa, nimamo ničesar, ne bi želeli ponavljati te napake. Morda nam dajte tokrat priložnost, vse bo ob svojem času," je dejal.

Kot je še povedal Šarec, je bila odločitev izvršnega odbora takšna, da ponudijo svoje videnje tega, kako bi morala biti lista sestavljena, in ker se jim to ni zdelo sprejemljivo oziroma so imeli ob tem pomisleke, se je njihov izvršni odbor odločil, da gredo na volitve sami. "Ne vidim razloga za razočaranje. V politiki je tako, da ni vedno, kot si si zamislil, in naša odločitev je suverena, za njo stojimo," je dodal Šarec, ki je že prej opomnil na to, da so morali tudi sami večkrat stopiti korak nazaj in sklepati kompromise.

evropski parlament
Novice SLS bi eno kandidatno mesto za evropske volitve prepustila civilni družbi

Pahor volitve napovedal za 25. februar

Predsednik republike Borut Pahor je sicer danes podpisal odlok o razpisu volitev poslancev iz Slovenije v Evropski parlament. Te bodo 26. maja, kot dan razpisa volitev, ko bodo začeli teči roki za volilna opravila, pa je Pahor določil 25. februar. Ob tem je menil, da bodo to najpomembnejše volitve v Evropski parlament od leta 1979, ko so jih izvedli prvič.

Borut Pahor
Novice Pahor razpisal volitve v Evropski parlament
Ne spreglejte