Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 2. 2019,
13.33

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

1

Natisni članek

evropske volitve Borut Pahor Evropski parlament slovenski evropski poslanci

Sreda, 13. 2. 2019, 13.33

5 let, 2 meseca

Pahor razpisal volitve v Evropski parlament

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

1

Borut Pahor | Predsednik države Borut Pahor je poudaril, da se bo tako kot pred drugimi volitvami doslej vzdržal ravnanj, ki bi jih lahko razumeli kot strankarsko pristranska. | Foto STA

Predsednik države Borut Pahor je poudaril, da se bo tako kot pred drugimi volitvami doslej vzdržal ravnanj, ki bi jih lahko razumeli kot strankarsko pristranska.

Foto: STA

Predsednik republike Borut Pahor je danes podpisal odlok o razpisu volitev poslancev iz Slovenije v Evropski parlament. Te bodo 26. maja, kot dan razpisa volitev, ko bodo začeli teči roki za volilna opravila, pa je Pahor določil 25. februar. Ob tem je presodil, da bodo to najpomembnejše volitve v Evropski parlament od leta 1979, ko so potekale prvič.

Kot je dejal predsednik države Borut Pahor, utegnejo letošnje evropske volitve nagniti tehtnico ter določiti smer prihodnjega razvoja Evropske unije bodisi v smer večje in močnejše povezanosti v Uniji bodisi v smer manjše in šibkejše EU. Zato je po njegovem mnenju prav, da Evropejci na volitvah s svojim glasom odločijo o nadaljnji usodi skupnega evropskega doma.

Trendi Slovenski vplivneži od Danice Lovenjak do Godlerja so šli v Bruselj #foto

Pahor: Vzdržal se bom ravnanj, ki bi jih lahko razumeli kot strankarsko pristranska

Poudaril je, da se bo tako kot pred drugimi volitvami do zdaj vzdržal ravnanj, ki bi jih lahko razumeli kot strankarsko pristranska. "Si bom pa tudi kot predsednik republike dovolil poudariti, kako pomembna je evropska ideja in kako pomembna je Evropska unija za naš nacionalni interes in vsestranske interese Slovenije," je dodal.

Po zakonu o volitvah poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament dan glasovanja določi predsednik republike, ki tudi razpiše volitve, pri čemer mora kot dan volitev določiti nedeljo ali drug dela prost dan v obdobju, ki ga določi pristojni organ EU.

Miro Cerar Marjan Šarec
Novice "To bi lahko bil zadnji žebelj v krsto" #video

Evropske poslance bomo volili 26. maja

Ker je ta določil, da bodo volitve v državah članicah EU potekale med 23. in 26. majem, je v Sloveniji edini mogoč dan za izvedbo volitev nedelja, 26. maj. Pahor je tako danes podpisal odlok o razpisu volitev, s katerim je ta datum določil kot dan glasovanja.

Od 25. februarja pa bo že mogoče vlagati kandidatne liste. Kandidature je mogoče vložiti najpozneje trideseti dan pred dnevom glasovanja, torej najpozneje 26. aprila. Prav tako bo mesec pred volitvami stekla volilna kampanja.

Ne spreglejte