Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
13. 2. 2019,
12.19

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

20

Natisni članek

Matej Lahovnik evropske volitve Marjan Šarec Miro Cerar Danes Danes

Sreda, 13. 2. 2019, 12.19

5 let, 2 meseca

"To bi lahko bil zadnji žebelj v krsto" #video

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,95

20

Dan po kriminalistični preiskavi posla SMC z javnim naročilom za izdelavo makete drugega tira se bodo na temo skupnega sodelovanja na prihajajočih evropskih volitvah sestali predsedniki strank LMŠ, SAB in SMC. Postavlja se vprašanje, kako bo preiskava vplivala na današnje pogovore predsednikov strank in ali bo zatresla stolček okoljskega ministra Jureta Lebna.

Danes | Foto:

"LMŠ je daleč spredaj, SMC pa komaj zaznavna"

"Problematično je, da je do preiskave prišlo z enoletnim zamikom. O tem so mediji veliko pisali že pred državnozborskimi volitvami. Gotovo je to zelo neugodna zadeva za SMC pred evropskimi volitvami in glede na javnomnenjske raziskave, ki kažejo, da je med levimi liberalnimi strankami LMŠ daleč spredaj, SMC pa še komaj zaznavna. To verjetno pomeni, da bo slej ko prej LMŠ dokončno prevzela primat v tem delu političnega spektra," meni nekdanji gospodarski minister Matej Lahovnik.

 

Hišne preiskave, Direkcija RS za infrastrukturo, Maribor
Novice Sumljivo naročilo makete za drugi tir: kaj zanima kriminaliste? #foto #video

"Dejansko je politična teža teh strank popolnoma različna"

Po njegovih besedah zaradi včerajšnjih preiskav predsedniku LMŠ Marjanu Šarcu ne bo treba posebej utemeljevati, če se bo odločil, da bo šel na evropske volitve brez SMC in SAB. Izjave predsednika SMC Mira Cerarja, da pričakuje enakopravno obravnavo pri sestavljanju morebitne skupne liste omenjenih strank, se zato Lahovniku zdijo vedno bolj ironične in po zadnjih dogodkih absolutno nerealne.

Dejansko je politična teža teh strank, kot pravi nekdanji minister, popolnoma različna.

"Gotovo je to zelo neugodna zadeva za SMC pred evropskimi volitvami in glede na javnomnenjske raziskave, ki kažejo, da je med levimi liberalnimi strankami LMŠ daleč spredaj, SMC pa še komaj zaznavna," pravi Matej Lahovnik. | Foto: Bor Slana "Gotovo je to zelo neugodna zadeva za SMC pred evropskimi volitvami in glede na javnomnenjske raziskave, ki kažejo, da je med levimi liberalnimi strankami LMŠ daleč spredaj, SMC pa še komaj zaznavna," pravi Matej Lahovnik. Foto: Bor Slana

"Zelo verjetno je skupna lista s tem pokopana"

"Mislim, da ni neposredne povezave med včerajšnjimi preiskavami in današnjimi pogovori, čeprav gotovo pušča slab priokus dejstvo, da so se preiskave zgodile tako dolgo po tem, ko so o tem pisali mediji, in da so padle v ta čas, vendar menim, da preiskave niso bile sprožene iz premierjevega kabineta, saj ne verjamem, da so tako dobro organizirani," pravi Lahovnik in dodaja:

"Kljub vsemu je to lahko še dodatni razlog, da gre Šarec na volitve s svojo listo. To bi lahko bil zadnji žebelj v krsto morebitnega sodelovanja. Zelo verjetno je skupna lista s tem pokopana, LMŠ te etikete ne potrebuje. Če je Šarec iskal izgovor, da ne gre na skupno listo, ga zdaj ima. Dvomim, da bo želel Šarec to zgodbo, ki je izključno zgodba SMC, prevzeti na svoja ramena, kar bi storil s skupno listo. Toliko je politično spreten, da bo to breme prepustil SMC." 

Marjan Šarec
Novice Šarec: Ve se, kdo je tudi na domačih volitvah dobil največ glasov

Se Lebnu trese stolček?

Lahovnik opozarja, da je zaradi preiskave in elektronskih sporočil v zvezi z maketo, v katerih se pojavlja tudi minister Leben, lahko njegov položaj manj trden, kot se zdi na prvi pogled.  

V spodnji galeriji preberite elektronska sporočila v zvezi z naročanjem makete za drugi tir, v kateri se pojavlja tudi aktualni okoljski minister iz vrst SMC Jure Leben (za ogled celotne fotografije kliknite na sredino galerije).

Fotogalerija
1 / 7

Kaj v svoj zagovor pravi minister Leben? Video: Planet TV

"Leben je pokazal, da ima zelo dober smisel za javno promocijo svojega dela. V nekaj letih v politiki se je naučil tržiti svoje delo. V političnem marketingu je relativno spreten. Tako kot se je izpostavljal do zdaj, se bo moral tudi pri pojasnjevanju te zadeve," je sklenil Lahovnik.

Marjan Šarec in Miro Cerar
Novice LMŠ naj bi zahtevala prva tri mesta na listi, za SMC je to poniževalno

 

Ne spreglejte