Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 1. 2019,
6.42

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

15

Natisni članek

SMC Alenka Bratušek LMŠ evropske volitve

Četrtek, 31. 1. 2019, 6.42

5 let, 2 meseca

LMŠ naj bi zahtevala prva tri mesta na listi, za SMC je to poniževalno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,93

15

Marjan Šarec in Miro Cerar | Bosta stranki Marjana Šarca in Mira Cerarja sodelovali na evropskih volitvah? | Foto STA

Bosta stranki Marjana Šarca in Mira Cerarja sodelovali na evropskih volitvah?

Foto: STA

Generalni sekretarji LMŠ, SMC in SAB so na današnjem srečanju izmenjali stališča do skupnega nastopa strank na majskih evropskih volitvah ter pripravili izhodišča za srečanje predsednikov strank na to temo. Sklepov sestanka niso razkrili.

LMŠ, SMC in SAB sprejetje odločitve o morebitni skupni listi načrtujejo najpozneje do 15. februarja. Tako je pričakovati, da se bodo predsedniki omenjenih strank, članic Alde, spet sestali prihodnji teden. Interes za sodelovanje so izrazile vse tri stranke, težji del pa je dogovor o pogojih, o kandidatih, nosilcu liste in vrstnem redu na njej.

LMŠ naj bi namreč zahtevala prva tri mesta na listi, izvršilni odbor stranke pa naj bi tudi sprejel sklep, da pričakujejo možnost veta na druge kandidate. Predsednik SMC Miro Cerar je že povedal, da je njihov pogoj za oblikovanje skupne liste strank enakopravnost v pogajalskih izhodiščih. Neuradno so v SMC takšne pogoje LMŠ označili za ponižujoče, poroča Večer.

V SAB se še niso opredelili

V SAB se za zdaj glede pogojev LMŠ še niso izrekli, je pa med drugim o evropskih volitvah v sredo popoldne razpravljal svet stranke. V SAB bodo sicer z dokončno odločitvijo glede sodelovanja na skupni listi počakali na srečanje predsednikov liberalnih strank, želijo pa si, da bi se sestali čim prej. "Vodstvo stranke SAB je od sveta dobilo tudi pooblastilo, da pripravi vse potrebno za evropske volitve, na katerih bo stranka, če dogovora o sodelovanju levosredinskih strank ne bo, nastopila samostojno," so sporočili s SAB.

V SAB še poteka evidentiranje kandidatov za evropske volitve, v LMŠ so ga že končali, v SMC pa so končali prvi krog evidentiranja.

Erjavec: Nosilec liste DeSUS bo po vsej verjetnosti Ivo Vajgl

Nosilec liste stranke DeSUS za evropske volitve bo po vsej verjetnosti dosedanji evropski poslanec Ivo Vajgl, pa je povedal prvak stranke Karl Erjavec. DeSUS bo sicer po Erjavčevih besedah februarja postala članica Evropske demokratske stranke, ki je del evropske liberalne skupine Alde. Članice te skupine so tudi LMŠ, SMC in SAB.

DeSUS ima v petek izvršni odbor, na katerem bodo sprožili vse postopke za sodelovanje stranke na evropskih volitvah, tudi postopek za evidentiranje kandidatov, je pojasnil Erjavec.

Po vsej verjetnosti bo nosilec liste dosedanji evropski poslanec Ivo Vajgl, vendar je to še stvar postopkov, je dodal.

DeSUS bo sicer po Erjavčevih besedah naslednji teden na kongresu v Bilbau postala članica Evropske demokratske stranke, spomladi, verjetno aprila, pa je pričakovati kongres Evropske demokratske stranke v Ljubljani.

 

Ne spreglejte