Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 3. 2023,
9.24

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

7

Natisni članek

Evropa Slovenija poleti Fraport Letališče Jožeta Pučnika

Torek, 7. 3. 2023, 9.24

1 leto, 1 mesec

Ljubljansko letališče v začetku leta z občutno rastjo števila potnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,48

7

Letališče Brnik nov terminal | Junija bo mrežo poletov z ljubljanskega letališča okrepil Aegean Airlines s povezavo v Atene dvakrat na teden. | Foto Ana Kovač

Junija bo mrežo poletov z ljubljanskega letališča okrepil Aegean Airlines s povezavo v Atene dvakrat na teden.

Foto: Ana Kovač

Ljubljansko letališče je v prvih dveh mesecih letos zabeležilo občutno rast potniškega prometa. Prek Brnika je potovalo 122.808 potnikov, kar je 62 odstotkov več kot v primerljivem obdobju lani, so sporočili iz Fraporta Slovenija. Veliko si obetajo od poletne sezone, na novo tudi zaposlujejo. 

V Fraportu Slovenija, ki upravlja Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, v poletni sezoni pričakujejo nadaljevanje trenda rasti potnikov. Obetajo si povečanje povpraševanja, boljšo zasedenost letal in okrepljeno mrežo poletov. Za celotno leto pričakujejo, da bodo oskrbeli okoli 1,2 milijona potnikov.

Znova povezava s Helsinki in več poletov v Atene

V poletnem voznem redu, ki bo veljal od 26. marca do 28. oktobra, naj bi bilo po napovedih na voljo 20 rednih letalskih povezav s 17 prevozniki. Aprila se s poleti v Helsinke po treh letih premora vrača prevoznik Finnair, ki bo ponujal štiri polete na teden. Junija bo mrežo poletov z ljubljanskega letališča okrepil Aegean Airlines s povezavo v Atene dvakrat na teden.

V poletni sezoni naj bi poleg omenjenih Air Serbia dvakrat dnevno letel v Beograd in trikrat tedensko v Niš, Brussels Airlines šestkrat tedensko v Bruselj, Flydubai dnevno v Dubaj, Lufthansa trikrat dnevno v Frankfurt in dnevno v München, Turkish Airlines do dvakrat dnevno v Istanbul, Easyjet šestkrat tedensko na londonski Gatwick, British Airways do šestkrat tedensko na London Heathrow, Wizz Air pa trikrat tedensko na londonski Luton.

Poleg tega naj bi Transavia štirikrat tedensko letela v Amsterdam, Transavia France dvakrat tedensko na pariško letališče Orly, Air France enajstkrat tedensko v Pariz, Israir dvakrat tedensko v Tel Aviv, Air Montenegro trikrat tedensko v Podgorico in Tivat (izmenjujoči se povezavi), Lot Polish Airlines sedemkrat tedensko v Varšavo in Swiss Airlines devetkrat tedensko v Zürich.

Atene, Grčija | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Poleti večja ponudba poletov in destinacij

"Leto smo začeli spodbudno, z občutnim okrevanjem prometa. Poletna sezona bo prinesla še večjo ponudbo poletov in destinacij," je poudarila poslovodna direktorica Fraporta Slovenija Babett Stapel. Dodala je, da se pripravljajo na prometno intenzivno poletje, zato so tudi v fazi zaposlovanja večjega števila novih sodelavcev, predvsem za potrebe okrepitev služb za oskrbo potnikov in letal.

Napovedi letenja na počitniške destinacije po navedbah upravljavca letališča kažejo tudi na pestro ponudbo čarterskih poletov. Med njimi bodo spet najbolj priljubljene destinacije na grških otokih, v Egiptu, Turčiji in Španiji, za katero bo na voljo razširjena ponudba poletov (Vittoria, Santiago di Compostela, Barcelona, Sevilla in Girona).

Organizirana potovanja pod okriljem slovenskih turističnih agencij bodo s čarterji tudi na Madeiro in v Porto, na Azore, Ferske otoke in Škotsko, Islandijo, Tenerife, Zelenortske otoke, v Kairo, Jordanijo, na Nizozemsko in v Rigo.

Organizirana potovanja pod okriljem slovenskih turističnih agencij bodo s čarterji tudi na Madeiro in v Porto, na Azore, Ferske otoke in Škotsko, Islandijo, Tenerife (na fotografiji), Zelenortske otoke, v Kairo, Jordanijo, na Nizozemsko in v Rigo. | Foto: Organizirana potovanja pod okriljem slovenskih turističnih agencij bodo s čarterji tudi na Madeiro in v Porto, na Azore, Ferske otoke in Škotsko, Islandijo, Tenerife (na fotografiji), Zelenortske otoke, v Kairo, Jordanijo, na Nizozemsko in v Rigo.

Ljubljana še vedno najmanj povezana evropska prestolnica

Lani je prek ljubljanskega letališča potovalo dobrih 970 tisoč potnikov. Čeprav je bilo potnikov za sto odstotkov več kot leta 2021, ljubljansko letališče ostaja najmanj povezano od vseh evropskih prestolnic, je pred dnevi pisal portal Ex-Yu Aviation.

Po podatkih Airports Council International Europe, s katerimi je postregel portal, je bilo ljubljansko letališče lani najmanj prometno od vseh evropskih prestolnic in pristalo na 159. mestu evropskih letališč. Pred Brnikom so se med drugim uvrstila letališča v Bremnu (Nemčija), Bastii (Korzika), Varni (Bolgarija), Bratislavi (Slovaška) in Temišvar (Romunija).

V potrjevanju interventni zakon za subvencije

Vlada si želi okrepiti letalsko povezljivost Slovenije in je v ta namen pripravila interventni zakon, ki ga je DZ tudi že potrdil, zeleno luč pa mu mora dati še Evropska komisija. Zakon predvideva dodelitev subvencij prevoznikom za vzpostavitev dodatnih linij iz Slovenije.

V Fraportu Slovenija ocenjujejo, da bi lahko ljubljansko letališče predkovidne ravni potniškega prometa doseglo leta 2026, v čarterskem prometu pa že leta 2024.

Novice Neverjetno, kaj so na letališču našli v kovčku enega od potnikov #foto
Najslabše ocenjena svetovna letališča
Trendi Med 10 najslabšimi letališči na svetu kar osem evropskih
Kokain, Kokaina
Novice Na zagrebškem letališču ujeli Brazilko s kilogramom kokaina v telesu
Ne spreglejte