Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 2. 2024,
13.02

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,18

Natisni članek

odstop Matej Tašner Vatovec Državni zbor Levica Miha Kordiš

Torek, 6. 2. 2024, 13.02

2 meseca, 3 tedne

Vatovec: Kordiš pritiskal in grozil #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,18

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je v izjavi v DZ pojasnil, da je poslanec Miha Kordiš poskušal izsiliti zaposlitev v poslanski skupini s pritiski na ostale poslance, organe stranke, njemu pa naj bi grozil s posledicami. Če se bo stranka strinjala, da je Kordiševo ravnanje v nasprotju z njenimi načeli, bi moral odstopiti kot poslanec, meni. Kordiš je prepričan, da se ga skuša na ta način utišati zaradi njegovih dosedanjih političnih stališč. Za zdaj tudi ne vidi razloga, da bi odstopil kot poslanec.

Poslanska skupina Levica je na mandatno volilno komisijo DZ namreč poslala predlog za razrešitev poslanca Mihe Kordiša iz vseh mest v vseh delovnih telesih, v katerih je bil član, tudi preiskovalne komisije zaradi "zlorabe položaja, zavajanj, pritiskov, groženj in izsiljevanja v poslanski skupini".

"Gre za neke napetosti, ki so se dlje časa nabirale v kolektivu in so eskalirale v zadnjem tednu, kjer so po moji osebni oceni in seveda tudi po oceni ostalih poslank in poslancev dejanja poslanca Kordiša presegla vse meje," je dejal vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec.

Gre konkretno za primer zaposlovanja v poslanski skupini, kjer je komisija zavrnila eno od kandidatk, "ki je bila očitno zelo pomembna poslancu Kordišu in je potem s svojim statusom poslanca skušal to zaposlitev izsiliti," je navedel Vatovec.

"Grozil s posledicami, če ne bo po njegovo"

Na dodatno vprašanje o tem je razkril, da je šlo za številne klice, prepričevanja ljudi, da si premislijo, njemu osebno pa naj bi tudi "grozil s posledicami, če ne bo po njegovo". Več podrobnosti ni želel razkriti, je pa ocenil, da bi bil smotrn tudi Kordišev odstop s poslanske funkcije, če bo tudi širše v stranki ocena, da je njegovo delovanje neskladno "z osnovnimi, tovariškimi izhodišči" stranke.

Šlo je namreč za odločitev poslanske skupine, podprli so jo poleg Vatovca še Tatjana Greif, Nataša Sukič in Milan Jakopovič, Vatovec pa je o njej že obvestil koordinatorico stranke Asto Vrečko, izvršni odbor in tudi svet stranke. Odziva za zdaj nima.

O odločitvi je govoril tudi s Kordišem, ki da je "povedal svoj pogled na zgodbo in pri tem sva zaključila pogovor".

"To so stvari, ki so v nasprotju z duhom demokratičnega socializma, so v nasprotju s kolektivnim delovanjem. V poslanski skupini smo vseh 10 let stremeli k enoglasnim odločitvam, k temu, da skušamo vedno doseči konsenz, to je bilo, kot rečeno, kaplja čez rob," je dogajanje še pokomentiral Vatovec. Priznal je namreč, da so stvari v zadnjih mesecih oziroma od zadnjega kongresa "precej stopnjevale", razdor, ki ga je vnašal v poslansko skupino Kordiš, pa je "šibil našo moč kot kolektiva, tudi oviral naše delovanje kot koalicijske partnerice".

Kordiš presenečen nad predlogom

Kordiš je presenečen nad predlogom poslanske skupine Levica. Prepričan je, da se ga skuša na ta način utišati zaradi njegovih dosedanjih političnih stališč. Za zdaj tudi ne vidi razloga, da bi odstopil kot poslanec.

Kot je povedal za STA, vse do danes ni vedel, kaj se dogaja in pripravlja v njegovi poslanski skupini, zato ga je današnjih poziv presenetil. "Je pa poziv morda malo manj presenetljiv, če se spomnimo mojega dosedanjega političnega delovanja," je dejal.

Med drugim je spomnil na njegovo vztrajanje na tem, da se socialni transferji uskladijo v celoti, na nasprotovanje nakupu rekordne količine orožja in na njegov kritičen pogled glede stališča vlade o vojni v Ukrajini. "Vse to so stvari, na katere kot poslanec glasno opozarjam in sem kot tak očitno toliko moteč, da se me skuša disciplinirati in utišati, saj se me zlomiti ali kupiti ne da," je dejal.

Opozarja, da se vse, kar se dogaja v zvezi z njim, dogaja mimo stranke in mimo kakršne koli resne razprave, kar se mu zdi neresno in neodgovorno: "Če smo že prišli do tega položaja, bi se veljalo usesti in pogovoriti, ne pa razpravljati preko kamer in javnih izjav."

Na navedb vodje poslancev Levice Mateja T. Vatovca, da je poskušal Kordiš s pritiski na ostale poslance in organe stranke izsiliti zaposlitev v poslanski skupini, odgovarja, da slednje na tak način, kot je opisano, ne drži. "Kar drži pa je, da se je naša stranka, odkar je stopila v vlado, ujela v podobno past kot vse ostale stranke do zdaj, to je past divjega kadrovanja, kjer se zaposluje ljudi levo, desno, ne glede na to, ali so se prej izkazali z nekim političnim udejstvovanjem in pripadnostjo programu ali ne," je opozoril.

Kot je dodal, se je sam na kongresu stranke zavezal, da je to nek način delovanja, ki ga moramo spremeniti. "Tako sem se za tiste, ki so se zares izkazali s pripadnostjo ideji in tukaj niso zaradi kariere in službic, ampak zato, da spremenijo stvari na bolje, zavzemal, da jih vzamemo v vrste političnih profesionalcev," je dejal. Ob tem je dodal, da to ni bilo niti prvič niti zadnjič, "se pa zdaj uporablja za vzvod za diskreditacijo".

V zvezi z oceno Vatovca, da bi bil smotrn Kordišev odstop s funkcije poslanca, če bo tudi v stranki prevladala ocena, da je njegovo delovanje neskladno z njenimi osnovnimi izhodišči, odgovarja, da je njegovo ravnanje "eno redkih dejanj v politiki, ki je v skladu z načeli domače stranke". "Ravnam se v skladu z usmeritvami in mandatom, ki so mi ga dali ljudje na volitvah," je dejal.

Tudi razloga, da izstopi iz poslanske skupine, ne vidi, "saj konec koncev nisem naredil nič narobe". "Ravno nasprotno. Name zdaj pritiskajo, ker sem vztrajal pri temu, da se stvari dela prav," je dodal.

Volitve za predsednika Levica, Miha Kordiš
Novice Levica bo vodstvo stranke izbrala šele jeseni

Afera nakupa sodne stavbe meče slabo luč na celotno koalicijo

Glede aktualnega dogajanja v vladi, predvsem koalicijski partnerici SD, ki jo zadnje dneve pretresa afera o domnevno spornem nakupu prostorov za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani, je Vatovec danes znova poudaril stališče Levice, da afera meče slabo luč na celotno koalicijo. "Mislim, da imamo kot koalicija bistveno pomembnejše projekte pred nami, ki jih moramo rešiti in verjetno ta kriza ene od koalicijskih partneric, po svoje tudi razumljiva, krni oziroma ovira celotno koalicijo pri tem, da bi nadaljevali delo," je dejal.

V Levici si tako po njegovih besedah želijo, da se zadeva čim prej razreši, svoje delo pa naj v nadaljevanju opravijo organi pregona. Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan, ki je v ponedeljek predsedniku vlade Robertu Golobu ponudila svoj odstop, pa je tako tudi priznala svojo objektivno odgovornost, je prepričan Vatovec, ki obenem dvomi, da bi ministrica na tej točki, po dveh tednih razčiščevanj, lahko še karkoli razreševala z ministrske funkcije. Sicer pa zaupajo presoji premierja, ki za zdaj odstopa ministrice še ni sprejel, je še dejal Vatovec.

Luka Mesec
Novice Dokončno: Luka Mesec zapušča položaj
Luka Mesec, Levica
Novice Vrečkova in Kordiš pred člane z načrtom za vodenje Levice
Asta Vrečko
Novice Asta Vrečko prevzela vodenje stranke Levica #video
Ne spreglejte