Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 8. 2023,
6.49

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

Miha Kordiš Asta Vrečko Luka Mesec Levica

Petek, 25. 8. 2023, 6.49

8 mesecev

Vrečkova in Kordiš pred člane z načrtom za vodenje Levice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Luka Mesec, Levica | Luka Mesec se za ponovno kandidaturo na čelu Levice ne bo potegoval. | Foto Bor Slana/STA

Luka Mesec se za ponovno kandidaturo na čelu Levice ne bo potegoval.

Foto: Bor Slana/STA

Člani sveta Levice se bodo slabe tri mesece po volilnem kongresu vendarle sestali na ustanovni seji. Svetu stranke se bodo predstavili kandidati za vodstvene funkcije, za mesto koordinatorja se potegujeta Asta Vrečko in Miha Kordiš. O vodstvu stranke za prihodnji dve leti bo svet odločal v začetku septembra.

Članstvo Levice je na junijskem volilnem kongresu izvolilo 25 voljenih članov sveta stranke. Koordinator stranke Luka Mesec se je v zadnjem času soočal tudi z očitki dela stranke, da ta pod njegovim vodstvom izgublja ostrino in se pomika proti sredini. Rezultat volitev v svet stranke pa je razumel tudi kot določeno nezaupnico.

Del stranke kritičen do Meščevega vodenja

V svetu stranke je namreč od 25 voljenih članov mandat dobilo 15 članov iz tako imenovanega levega krila stranke, kritičnega do Meščevega vodenja stranke. Dosedanji koordinator je tako napovedal, da bo na mizo dal vprašanje, ali naj še naprej vodi stranko. A se zatem za vnovično kandidaturo za mesto na čelu Levice, ki jo je še pred kongresom suvereno napovedoval, ni odločil.

V Levici so se ob tem pred današnjo sejo sveta stranke zahvalili Mescu za "trud in požrtvovalno delo v teh desetih letih, v katerih je popeljal idejo demokratičnega in ekološkega socializma od skromnih začetkov do položaja ene izmed ustaljenih opcij v slovenskem političnem prostoru".

A, kot so dodali v sporočilu za javnost, v stranki pozdravljajo priložnost, da na mesto koordinatorja stopi Meščev naslednik oziroma naslednica. "Za razliko od številnih strank v slovenski politični zgodovini smo na prvo mesto vedno dajali nazore in ideje, ne pa zgolj obraza njenega voditelja. Tej tradiciji kolektivnega delovanja bo z gotovostjo ostala zvesta tudi naslednja sestava izvršnega odbora," so navedli.

Za mesto na vrhu stranke se bosta tokrat potegovala sedanja namestnica koordinatorja in ministrica za kulturo Asta Vrečko, ki se jo je v tednih po zaključenem volilnem kongresu omenjalo kot najverjetnejšo Meščevo namestnico, sprejemljivo za oba pola v stranki, in poslanec Miha Kordiš, ki je doslej v javnosti predstavljal levo krilo stranke in v stranki velja za notranjo opozicijo Mescu. Na današnji seji sveta stranke bosta tako oba kandidata soočila viziji prihodnjega delovanja stranke, so pred sejo še sporočili iz Levice.

Za namestnico koordinatorja oz. koordinatorke pa se bo potegovala poslanka Nataša Sukič.

Volitve v začetku septembra

Omenjeni kandidati in tudi kandidati za člane izvršnega odbora se bodo danes predstavili članom sveta stranke, volitve pa bodo potekale v začetku septembra. Za izvolitev na položaj koordinatorja je potrebna absolutna večina glasov 49-članskega sveta stranke, torej najmanj 25. Kot kaže, bodo torej pomembno vlogo pri glasovanju odigrali tudi glasovi delegatk in delegatov lokalnih odborov.

Luka Mesec
Novice Mesec: Ljudje bodo prejeli pomoč v višini sedemkratnika minimalnih življenjskih stroškov #video
Ne spreglejte