Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 9. 2015,
14.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

vreme temperature

Sreda, 16. 9. 2015, 14.32

8 let

Letošnje meteorološko poletje drugo najbolj vroče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Letošnje meteorološko poletje je bilo drugo najtoplejše po letu 1961, zaostalo je le za tistim leta 2003.

Pogosta in dolgotrajna vročina brez temperaturnih rekordov je zaznamovala letošnji topli del leta. Najvišja temperatura v Sloveniji je bila izmerjena v Biljah, povzpela se je na 38 stopinj Celzija, je objavila Agencija RS za okolje (Arso).

Temperaturnega rekorda letos vseeno ni bilo Meteorološko poletje, ki traja od 1. junija do 31. avgusta, je letos postreglo s temperaturami, ki so bile približno dve stopinji Celzija višje od dolgoletnega povprečja. Po temperaturah pa je bilo letošnje poletje podobno letu 2012.

Vsi trije poletni meseci so bili precej toplejši od dolgoletnega povprečja, še posebej pa je izstopal julij. Čeprav se je temperatura zraka dvignila nad 35 stopinj Celzija, rekordov niso izmerili. Najvišja temperatura je bila izmerjena 22. julija v Biljah, dosegla je 38 stopinj Celzija. Rekord ostaja 40,8 stopinje Celzija, ki so jih 8. avgusta 2013 namerili na letališču Cerklje.

Vroči dnevi in tropske noči Letos je bilo veliko vročih dni, pod te vremenoslovci štejejo tiste, ko se temperatura dvigne nad 30 stopinj Celzija. Največ (51) jih je bilo v Biljah pri Novi Gorici. Po nižinah je bilo vročih dni od 30 do 50.

Prav tako so se pogosto ponavljale tropske noči, ko se temperatura zraka ni spustila vsaj do 20 stopinj Celzija. Na nekaterih meritvenih postajah jih je bilo celo največ od leta 1961. Zlasti sta izstopali noči med 6. in 8. julijem. Tako se je v Ljubljani 8. julija ohladilo le do 23,3 stopinje Celzija.+

Zmanjšala se je poraba snovi, ki škodijo ozonu Arso je podrobnejše podatke o letošnjem poletju predstavil na današnjem dogodku ob mednarodnem dnevu zaščite ozonske plasti. Ta obeležuje obletnico podpisa montrealskega protokola, v okviru katerega se je poraba snovi, ki škodijo ozonu, zmanjšala za okoli 98 odstotkov. Letos mineva tudi 30 let od sprejema dunajske konvencije, še enega pomembnega dokumenta za zaščito ozonske plasti.

Ne spreglejte