Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
31. 5. 2023,
11.48

Osveženo pred

11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

Natisni članek

Surs Slovenija inflacija

Sreda, 31. 5. 2023, 11.48

11 mesecev

Inflacija maja pri 8,4 odstotka – najbolj se je podražil sladkor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16
Podražitev, evri, denar, bankovci | Sladkor se je v enem letu podražil za kar 45,9 odstotka. | Foto Guliver Image

Sladkor se je v enem letu podražil za kar 45,9 odstotka.

Foto: Guliver Image

Letna stopnja inflacije v Sloveniji je maja dosegla 8,4 odstotka, potem ko je bila aprila pri 9,4 odstotka. Nanjo so najbolj vplivale višje cene hrane, je danes objavil državni statistični urad. Cene so bile višje tudi na mesečni ravni, in sicer za 1,1 odstotka, najbolj pa se je podražil tobak. Na letni ravni se je najbolj podražil sladkor – skoraj za 46 odstotkov. 

Za 14,7 odstotka dražja hrana je k letni inflaciji, ki je bila maja najnižja v zadnjih 12 mesecih, prispevala 2,3 odstotne točke. Med prehrambnimi izdelki se je najbolj podražil sladkor, in sicer za 45,9 odstotka. Za 7,7 odstotka višje cene izdelkov in storitev za rekreacijo in kulturo so prispevale 0,8 odstotne točke.

Po 0,7 odstotne točke so dodale podražitve električne energije (za 24 odstotkov) ter izdelkov in storitev za stanovanje (za 8,9 odstotka). Po 0,6 odstotne točke vpliva so imele višje cene v skupinah zdravstvo (za 10,6 odstotka), restavracije in hoteli (za 8,8 odstotka) ter raznovrstno blago in storitve (za 7,8 odstotka).

Tekoča goriva krivuljo zasukala nekoliko navzdol

Po drugi strani so pocenitve tekočih goriv (za 24,4 odstotka), dizelskega goriva (za 14,6 odstotka) in bencina (za 10,2 odstotka) inflacijo skupaj ublažile za 0,9 odstotne točke.

Cene blaga so se v enem letu v povprečju dvignile za 8,4 odstotka, cene storitev pa za 8,3 odstotka. Blago dnevne porabe je bilo dražje za deset odstotkov, poltrajno blago za 5,5 odstotka in trajno blago za 4,9 odstotka.

Mesečno inflacijo je najbolj razburkala podražitev tobaka

Na mesečno inflacijo so najbolj vplivale podražitve tobaka (za 4,5 odstotka), sledile so višje cene počitniških paketov (za 4,2 odstotka) in hrane (za 1,1 odstotka). Vsaka od teh skupin je inflacijo zvišala za 0,2 odstotne točke.

Po 0,1 odstotne točke so dodale podražitve toplotne energije (za 8,4 odstotka), zbiranja odpadkov (5,2 odstotka), oblačil (za 1,9 odstotka) in gostinskih storitev (za 1,1 odstotka) ter višje cene v zdravstvu (za 0,9 odstotka).

V zadnjem mesecu opaznejših pocenitev ni bilo

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila maja 8,1-odstotna (maja lani 8,7-odstotna). Mesečna rast cen je bila 0,9-odstotna.

Cene storitev so bile na letni ravni v povprečju višje za 8,2 odstotka, cene blaga pa za 7,9 odstotka. Blago dnevne porabe je bilo dražje za 9,7 odstotka, poltrajno blago za 5,6 odstotka in trajno blago za 3,5 odstotka.

Banka Slovenije
Novice Banka Slovenije znižala napoved gospodarske rasti, inflacija bo visoka
Hrana. pomanjkanje. Cene. prazne police. višanje cen. žito. suša. žita. račun.
Novice Bomo kupovali še dražjo hrano? To pravita ekonomista.
Daljnovod, elektrika
Novice Cene energentov v drugi polovici 2022 dosegle vrh, v Sloveniji med nižjimi
Evro
Novice Eurostat potrdil sedemodstotno inflacijo v državah z evrom
Ne spreglejte